Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2021 16:11
Čas čtení 1:31
Ilona Hobzová

Sebevražednost v Česku klesá, stále je ale nad průměrem EU. Muži páchají sebevraždy mnohem častěji než ženy

Sebevražednost v Česku klesá, stále je ale nad průměrem EU. Muži páchají sebevraždy mnohem častěji než ženy
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) za poslední dekádu počet sebevražd v České republice setrvale klesá, stále je ale nad průměrem EU. K sebevraždě se mnohem častěji uchylují muži, nejčernějším dnem v týdnu v počtu sebevražd je pondělí

V roce 2020 bylo v Česku spácháno 1 224 sebevražd, z celkového počtu úmrtí jde o podíl 0,95 procent. Absolutně nejnižší číslo sebevražd si v letech 2011 – 2020 připsal rok 2019, kdy se k sebevraždě uchýlilo  1 191 osob.

Za poslední dekádu činí standardizovaná míra úmrtnosti (na 100 tisíc obyvatel) v Česku hodnotu 14,1. Průměr Evropské unie je přitom 11,1. Vůbec nejhůře si v tomto směru vedou Litva (hodnota úmrtnosti 30), Maďarsko (20) a Slovinsko (19,9), naopak nejméně sebevražd je na Kypru (4,3), v Řecku (4,6) a na Maltě (5,8).

Svůj život častěji vlastní rukou ukončují muži„Podíl mužů na sebevraždách začal výrazněji narůstat od devadesátých let dvacátého století. V roce 2020 muži spáchali 82 % všech sebevražd,“ říká Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Ženy v posledním desetiletí v průměru nespáchaly ani pětinu sebevražd.

Jak uvádí ČSÚ, nejčastějším způsobem provedení sebevraždy bylo v letech 2011–2020 oběšení s podílem 56 %, následováno zastřelením (12 %), skokem z výše (10 %) a otrávením (9 %). Muži častěji než ženy volili hlavně zastřelení a oběšení, ženy naopak otrávení a skok z výše. Otrava léky a léčivy byl jediný způsob provedení, kterým bylo spácháno ročně více sebevražd ženami než muži. 

Průzkum také zjistil, že nejméně si lidé sahají na život v prosinci„Maxima jsou dosahována v jarních měsících a v první polovině léta. Během podzimních měsíců sebevražednost klesá až k prosincovému minimu,“ upozorňuje Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Co se týče dnů v týdnu, nejkrizovější je pondělí, na které připadlo za posledních deset let průměrně 4,4 sebevražd týdně. Během dalších dní pracovního týdne se sebevražednost snižuje a nejnižší hodnoty jsou zaznamenávány během víkendu, zejména v sobotu (3,5 sebevraždy). 

Pokud se podíváme na kraje, nejméně sebevražd je na Vysočině. Následují Olomoucký a Ústecký kraj. Ve všech třech krajích se míra sebevražednosti pohybuje v rozmezí 10,1 – 11,3 sebevražd na 100 tisíc obyvatel. Který kraj si naopak vede nejhůře? „Regionem s nejvyšší mírou sebevražednosti je aktuálně Liberecký kraj. Ta zde byla v posledních pěti letech o téměř 30 % vyšší oproti celostátnímu průměru. Následuje kraj Karlovarský,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Domů
Sdílet
Diskuse