Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2021 22:59
Čas čtení 2:42
Vojtěch Vanda

Slavia remizovala s Unionem Berlín 1:1 a doprovodí Spartu do play off Evropské konferenční ligy

Slavia remizovala s Unionem Berlín 1:1 a doprovodí Spartu do play off Evropské konferenční ligy
Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/O.Behrendt via www.imago-images.de
SPORT SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Schranzova střela zajistila sešívaným pohárové jaro.

Hrubě nepovedený pohárový podzim chtěl v posledním zápase základní skupiny Evropské ligy napravit český ligový mistr Slavia Praha. Aby se však dostala do jarní vyřazovací fáze, musela, podobně jako její rival z Letné, získat minimálně jeden bod ve čtvrtečním klání na Olympiastadionu proti bundesligovému Unionu Berlín.

Ke slovu se sešívaní dostali až ve druhém poločase, kdy ji po chybě domácí defenzívy poslal v 50. minutě do vedení Ivan Schranz. Union stáhl slávistické vedení v 64. minutě po tečované střele Kruseho, na nic víc se ale nezmohl. Vršovičtí se i s četnými absencemi dokázali probojovat do play off Konferenční ligy po remíze 1:1.

Doporučeno
Sparta porazila Bröndby 2:0 i v deseti a na jaře bude pokračovat v Evropské konferenční lize Sparta porazila Bröndby 2:0 i v deseti a na jaře bude pokračovat v Evropské konferenční lize 9. prosince 2021 20:40

Nervydrásající souboj o všechno čekal ve čtvrtek v Berlíně pražskou Slavii. Úkol, který měla před sebou, byl jasný – neprohrát poslední zápas základní skupiny Evropské konferenční ligy. V cestě jí stál nepříjemný bundesligový soupeř Union Berlín, jehož sice v prvním zápase porazila, nicméně v obou dalších zápasech s izraelskou Haifou nezaváhal. V posledním ligovém zápase s Lipskem navíc vyhrál. Slavia, díky dá se říct smolné remíze v Rotterdamu, měla bod v EKL k dobru, přičemž v lize naposledy ztratila body 24. října v Českých Budějovicích.


Možná ale ještě větším nepřítelem než samotný soupeř byla marodka sešívaných, která svěřence Jindřicha Trpišovského trápí od začátku sezóny. Celkově chybělo 9 slávistů, na střídačce bylo pouze 5 hráčů a velkým problémem bylo vykartování Jana Kuchty, který se stal zachráncem posledních bodů v pohárech, a absence jeho náhrady, zraněného Krmenčíka.


Sešívaní proto museli nastoupit v nezvyklém rozestavení 3-5-2 se Schranzem a Olayinkou v útoku, jež ze stran doplňovali Bah s Dorleym, uprostřed hlídalo prostor trio Samek - Holeš - Lingr a zadní řadu tvořili Kacharaba, Ousou a Masopust. Na střídačce začínal i kapitán Stanciu, který byl, dle slov trenéra Trpišovského před zápasem, unavený.

Soubojové klání

Na nově položeném trávníku olympijského stadionu v Berlíně začala Slavia v bleděmodrém již od začátku fyzicky náročné utkání. Domácí v červeném jsou však jedním z mála mužstev, kterým podobný styl hry vyhovuje, a proto se hostům směle vyrovnal. Union kromě toho sázel na své ofenzivní eso Awonyiho, které je zároveň velmi rychlé a na výpady Beckera, s jehož rychlýma nohama soupeřil Kačaraba. Nicméně ani jeden z nich se k zakončení v první dvacetiminutovce nedostal.


Velká gólová šance přišla v utkání plném soubojů až ve 34. minutě, kdy Samek zatáhl míč do vápna, tam si přiťukl Dorley s Olayinkou a Holeš zakroutil střelu levou nohou na břevno brány Ronnowa. Slavia se poté dostávala lépe do hry, chytře řešila herní situace, z čehož plynuly fauly a zisky míče pro český tým. Bohužel ani jedna šance sešívaných nebyla gólová, a tak šly týmy do šaten za stavu 0:0.

Postup je doma

Hned v první šanci druhého poločasu Union zahrozil, nicméně přímý kop zachránil Mandous. Z protiútoku se ještě k tomu urodila obrovský chyba v defenzivních řadách domácích, jelikož obránce Baumgartl s hlavou dole přihrál v 50. minutě směrem k vlastní brance na místo, kde číhal Ivan Schranz. Ten krásnou střelou obstřelil brankáře Ronnowa.


V 55. minutě mohl další hrubku domácích trestat Olayinka, jenž pro změnu nastřelil tyčku. O osm minut později ale zažila závar před brankou i Slavia, jelikož se Union dostal k sérii rohů. Ten třetí v pořadí naneštěstí pro Slavii procedil v 64. minutě mezi změtí těl do sítě Kruse. Chuť berlínského celku vstřelit další gól se vršovickým podařilo ukočírovat do pěti minut, během nichž prověřili Ronnowa z dálky Holeš a Schranz. Ani jeden pokus ale nebyl gólový.


V 81. minutě se dostal ke střele střídající Ekpai, jenže přestřelil tři tyče Berlína. Po pěti minutách se zase ke střele dostal uřícený Olayinka, na kterou si musel Ronnow sáhnout. Červeným dělalo problém udržet před bleděmodrými míč, byli nedůslední v jeho pokrytí, z čehož těžila Slavia ve formě rychlých brejků. A díky tomu, že český tým dokázal svědomitě bránit, v Berlíně remizoval a na jaře doprovodí Spartu do play off soutěže.

Domů
Sdílet
Diskuse