Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2021 13:10
Čas čtení 0:48
Tereza Šnajdrová

Inflace je nejvyšší od roku 2008. Zdražují potraviny, pohonné hmoty i elektřina

Inflace je nejvyšší od roku 2008. Zdražují potraviny, pohonné hmoty i elektřina
Zdroj: TASR/František Iván
NEWS
Uložit Uložené

Nárůst nejvíce ovlivnil ceny v dopravě.

Český statistický úřad dnes uveřejnil aktuální vývoj inflace, který tě pravděpodobně příliš nepotěší. Inflace totiž během listopadu zrychlila na meziroční růst 6 % a je tak nejvyšší od roku 2008. Narůst se nejvíce promítá do oblasti dopravy, do ceny potravin, nealkoholických nápojů a do ceny elektřiny a zemního plynu.

Doporučeno
ČHMÚ varuje před sněhem a ledovkou. Ta bude komplikovat dopravu po celém Česku ČHMÚ varuje před sněhem a ledovkou. Ta bude komplikovat dopravu po celém Česku 10. prosince 2021 11:49

Největší vliv na meziroční cenový růst měly ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 7,4 % a pohonných hmot a olejů o 32,8 %. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za 9 let,“ řekla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Spolu s cenami v dopravě během listopadu stouply i ceny v oddíle potravin, nealkoholických nápojů, zeleniny, a to o 4,2 %. Cena másla pak stoupla o 12,4 %, sýrů a tvarohů o 1,7 %, drubežího masa o 2 % a cena ovoce o 1,6 %. 

Vývoj cen v oddíle stravování a ubytování byl ovlivněn především zvýšením cen stravovacích služeb o 1,5 %. Na meziměsíčním poklesu cen v oddíle bydlení se podílely nižší ceny elektřiny o 16,2 % a zemního plynu o 11,5 %,“ dodává ČSÚ.

Meziroční růst cen zrychlil již pátý měsíc v řadě a inflace je tak nejvyšší od roku 2008

Domů
Sdílet
Diskuse