Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2021 17:07
Čas čtení 1:26
Vojtěch Vanda

Taylor Swift půjde před soud kvůli podezření z plagiátorství písničky Shake It Off. Případ se znovu otevírá

Taylor Swift půjde před soud kvůli podezření z plagiátorství písničky Shake It Off. Případ se znovu otevírá
Zdroj: Flickr/Sebastian Vital/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Hit, který jen na YouTube posbíral 3,1 miliardy zhlédnutí, je předmětem řízení před porotou, které musí americká zpěvačka podstoupit.

Americká zpěvačka Taylor Swift se bude muset obhajovat v řízení před porotou kvůli obvinění z plagiátorství v písničce Shake It Off. Soudce zamítl žádost zpěvačky o zproštění obvinění, jelikož by porota mohla být jiného názoru. Spor vyvolali autoři textu písně Playas Gon' Play od skupiny 3LW, Sean Hall a Nathan Butler, kteří se umělkyní přou kvůli frázím „players gonna play“ a „haters gonna hate“. Informuje The Guardian.

Doporučeno
Taylor Swift přichází s krátkým filmem. Hrají v něm hvězdy ze seriálů Stranger Things a Teen Wolf Taylor Swift přichází s krátkým filmem. Hrají v něm hvězdy ze seriálů Stranger Things a Teen Wolf 12. listopadu 2021 8:13

Písničku Taylor Swift Shake It Off z alba 1989 zná asi každý. Nahrávka, která vzala internet, televizi i rádia útokem, byla vydána v roce 2014 a od té doby posbírala dohromady pouze na YouTube a Spotify skoro 4 miliardy poslechů. Od jisté doby přináší tento hit zpěvačce spíše trápení než klid, které se momentálně prohlubuje: umělkyně se totiž bude zpovídat porotě kvůli údajnému plagiátorství v textu.

Z plagiátorství byla Swift nařčena dříve, nicméně americký soudce Michael W Fitzgerald obvinění v roce 2018 zamítl. Dle jeho mínění jsou fráze „players gonna play“ a „haters gonna hate“, jež se objevují jak v písničce Shake It Off, tak v Playas Gon' Play, „banální“ natolik, aby si na ně vztahovalo autorské právo. Jako příklad uvedl dalších 13 písní, včetně těch od Notoriouse B.I.G nebo Fleetwood Maca, kde se fráze objevuje.

Jenže obžaloba se odvolala a žádala soudní řízení před porotou a blíže nespecifikovanou náhradu škody, čemuž se federální soud rozhodl v říjnu o rok později vyhovět. Advokáti zpěvačky zareagovali a ještě 9. prosince požádali soudce o zkrácený rozsudek, jenž by rozhodl, že neporušila autorská práva, na což Fitzgerald nepřistoupil.

„Přestože mezi texty existují signifikantní rozdíly, najdeme zde i významné podobnosti ve struktuře a posloupnosti,“ uvedl soudce. Podle něj nemohl soud určit, že žádný rozumný porotce v textech nenajde podstatnou podobnost v poetice nebo ve frázích obou písní. 

Kdy nový soud se zpěvačkou, která byla v posledních dnech prohlášena druhou nejstreamovanější zpěvačkou na platformě Spotify, proběhne, zatím nebylo určeno. 

Swift byla kvůli svému hitu nařčena z plagiátorství v minulosti již několikrát. V listopadu roku 2015 ji dokonce obvinil R&B zpěvák Jessie Braham, že okopírovala jeho píseň Haters Gonna Hate. Od zpěvačky a společnosti Sony požadoval 42 milionů dolarů jako odškodné, nicméně obvinění bylo zrušeno kvůli nedostatku faktických důkazů.

Domů
Sdílet
Diskuse