Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2021 8:25
Čas čtení 1:30
Dominik Vetrák

Matrix Awakens je famózní technologické demo, které odhaluje možnosti next-gen konzolí. Zkusit ho můžeš zdarma na PS5 a Xbox Serie

Matrix Awakens je famózní technologické demo, které odhaluje možnosti next-gen konzolí. Zkusit ho můžeš zdarma na PS5 a Xbox Serie
Zdroj: Epic Games
TECH
Uložit Uložené

Epic Games vydalo na next-gen konzole technologické demo zcela zdarma. A můžeš si být jistý, že tě ohromí.

Epic Games vydalo na PS5 a Xbox Series X/S technologické demo s názvem Matrix Awakens. Zasazeno je do světa Matrixu, přičemž tvůrci v něm vytvořili obrovské, žijící město. Z hlediska vizuálu je naprosto odzbrojující. Hned ze začátku Keanu Reeves říká hráči, že ani on sám si není jistý, co je skutečné a co ne. Je to chytrý odkaz jak na Matrix, tak na to, že některé záběry vypadají jako z původního filmu.

Ve skutečnosti jde o herní záběry pořízené v programu Unreal Engine 5. Jedná se o nový soubor nástrojů pro vývojáře her, který si pomalu začínají osvojovat různá studia vytvářející hry, například Hellblade 2 a Stalker 2.

Doporučeno
10 nejočekávanějších her v prosinci a lednu. V singleplayerovkách a v multiplayeru strávíme během Vánoc stovky hodin 10 nejočekávanějších her v prosinci a lednu. V singleplayerovkách a v multiplayeru strávíme během Vánoc stovky hodin 3. prosince 2021 16:30

Záběry níže jsou úžasné i proto, že jde o takzvané „in engine“ záběry, tedy scény pořízené v herním enginu bez použití dodatečné úpravy. Takzvané „pre-rendered cutscény“ jsou předem vytvořená videa, která ve hře nelze nijak upravit a načítají se ze samostatných složek, jako kdyby sis na PC pustil nějaké video.

Využívají plnou sílu technologie, takže jsou často nesmírně detailní. „In engine“ cutscény jsou zase vytvořeny přímo ve hře s nástroji, které nabízí herní engine a s obrazem, který lze reálně vytvořit i v celé hře.

Matrix Awakens
Zdroj: Unreal Engine Epic Games

Matrix Awakens využívá záběry ze hry a tvůrci prohlásili, že se snažili vytvořit takovou úroveň audiovizuální kvality, jakou lze dosáhnout na PS5 a Xbox Series X/S v ideálních podmínkách. Jedná se o technologické demo, které je omezeno vícero aspekty.

Když dohraješ hlavní část tohoto dema, můžeš sednout do zaparkovaných aut a projet se městem. Tehdy zjistíš, že jízdní model i kolize s jinými auty jsou naprosto jednoduché (fyzika destrukce je však promakaná), stejně jako pohyby postavy.

Matrix AwakensMatrix AwakensMatrix AwakensMatrix Awakens
Zobrazit galerii
(6)

Cílem tvůrců bylo ukázat možnosti grafiky, osvětlení a detailních textur a vytvoření digitálních postav. V některých záběrech je jasné, že jde o digitální tváře, ale měj na paměti, že vytvořit digitální, herní postavu, která má vypadat jako skutečný člověk, je mnohem náročnější než vytvoření běžné herní postavy.

Obličeje v Matrix Awakens vznikaly naskenováním herců a následným vložením do Unreal Enginu 5 přes program Digital Humans. Ten tyto modely vytvořil během několika minut (!). Budoucnost výroby videoher vypadá velmi zajímavě.

Matrix Awakens si můžeš zadarmo stáhnout na Xbox Series X/S a PS5... a nebudeš litovat

Domů
Sdílet
Diskuse