Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2021 9:19
Čas čtení 0:59
Tímea Krauszová TASR

Italský biskup dětem řekl, že Santa neexistuje. Diecéze se omluvila, prý jim nechtěl vzít iluze

Italský biskup dětem řekl, že Santa neexistuje. Diecéze se omluvila, prý jim nechtěl vzít iluze
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Jeho záměrem bylo poukázat na křesťanský rozměr svátků.

Italský biskup Antonio Stagliano řekl dětem, že Santa Claus neexistuje. Katolická diecéze na Sicílii se za jeho výroky omluvila, informovala agentura AP. Biskup podle jejich slov nechtěl dětem vzít iluze dva týdny před Vánocemi, jen se snažil zdůraznit opravdový význam svátků. Informoval o tom The Guardian.

Doporučeno
Před 72 lety došlo k číhošťskému zázraku. StB kněze Josefa Toufara umučila, zlomit se ale nenechal Před 72 lety došlo k číhošťskému zázraku. StB kněze Josefa Toufara umučila, zlomit se ale nenechal 11. prosince 2021 7:00

Žádné ho-ho-ho

Italská média citovala Stagliana, který během nedávné náboženské slavnosti řekl, že Santa neexistuje a že jeho červený kostým vytvořila společnost Coca-Cola za účelem reklamy. Biskup Stagliano dětem řekl příběh o svatém Mikuláši – biskupovi, který obdarovával chudé a byl pronásledován římským císařem. Chtěl tím zdůraznit, že Vánoce jsou křesťanským svátkem a jejich „hvězdou“ není dědeček v červeném obleku s plnovousem.

Po kritických reakcích na sociálních sítích se sicilská diecéze omluvila. „Je mi velmi líto, že Stagliano tímto vyjádřením vyvolal u dětí zklamání. Chci zdůraznit, že jeho záměr byl úplně jiný,“ napsal mluvčí diecéze Alessandro Paolino na Facebooku. „Určitě nesmíme ničit představivost dětí, ale čerpat z ní dobré příklady, které jsou pro život pozitivní,“ dodal s tím, že právě Santa Claus může děti přesvědčit o důležitosti obdarovávání, štědrosti a sdílení.

Paolino však také řekl, že je třeba se vyvarovat toho, aby byl Santa Claus symbolem konzumu a touhy „nakupovat a nakupovat“.

Zatímco někteří rodiče uvítali biskupovu snahu zaměřit se na katolický význam Vánoc, jiní Staglianovi vyčítali, že zasahoval do rodinných tradic a oslav a pokazil dětem předvánoční čas, navíc v době ovlivněné pandemií koronaviru. „Ukázali jste, že pokud jde rodinnou výchovu a děti, nerozumíte ničemu,“ napsala v komentáři jedna z uživatelek sociálních sítí.

Zpět
Sdílet
Diskuse