Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2021 9:34
Čas čtení 0:45
Ema Stanovská TASR

Biskup se oženil s autorkou eroticko-satanistických románů. Dostal zákaz sloužit svátosti

Biskup se oženil s autorkou eroticko-satanistických románů. Dostal zákaz sloužit svátosti
Zdroj: Unsplash/CC0/na voľné použitie
NEWS
Uložit Uložené

Dvaapadesátiletý monsignor Xavier Novell i Gomá si zachová svůj titul biskupa.

Nejmladší biskup ve Španělsku má zákaz účasti na svátostech poté, co se civilně oddal se ženou, která je autorkou eroticko-satanistických románů. Oznámila to v sobotu španělská biskupská konference (EHS).

V jejím prohlášení se píše, že emeritní biskup ze Solsony, monsignor Xavier Novell i Gomá, se 22. listopadu 2021 civilně oddal se Silvií Caballolo y Clemente. Obřad se uskutečnil ve městě Suria v provincii Barcelona.

Vzhledem k tomu EHS připomněla, že příslušný kánon kodexu kanonického práva stanoví, že klerik, který se pokusil uzavřít manželství, byť jen civilní povahy, podléhá „suspendaci latae sententiae“. Tento duchovní si zachová svůj titul biskupa, ale nebude smět „vysluhovat svátosti a vykonávat jakékoli jiné činnosti magisteria, ať už na veřejnosti nebo v soukromí". EHS nevyloučila i „další možné důsledky".

Peklo žádostivosti

Skandál vypukl na podzim, když 52letý biskup odstoupil ze svého postu z „osobních důvodů“. Velmi rychle se na veřejnost dostal jeho vztah se spisovatelkou a psycholožkou Sílvií Caballolo, autorkou několika děl včetně „Pekla Gabrielovi žádostivosti“ vydaného v roce 2017.

Na webové stránce jejího vydavatele Lacre je spisovatelka popsána jako „dynamická a průbojná autorka, která se prosadila v náročném světě literatury narušujíc naše morální a etické zvyklosti".

Domů
Sdílet
Diskuse