Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2021 13:58
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Průzkum: Každý šestý Američan z generace Z je queer

Průzkum: Každý šestý Američan z generace Z je queer
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava
NEWS LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Průzkum analytické skupiny Gallup ukázal, že počet otevřeně bisexuálních, gay, lesbických a transgender osob „vzrostl“ o celé jedno procento oproti průzkumu z roku 2017.

Podle nové statistiky, kterou zveřejnila americká analytická společnost Gallup se 5,6 procenta dospělých Američanů identifikuje jako člen LGBT komunity. Jedná se tedy o bisexuály, gaye, lesby nebo transgender osoby. V průzkumu před čtyřmi lety se však jako LGBT osoba identifikovalo pouze 4,5 procenta tázaných. Celkem 7,6 procenta na otázku sexuální orientace neodpovědělo. 

Doporučeno
Senátní výbor podpořil uznávání osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry Senátní výbor podpořil uznávání osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry 9. prosince 2021 12:13

Poslední výsledky jsou souhrnem odpovědí 15 tisíc respondentů starších 18 let, které proběhly v roce 2020. Nikoho asi nepřekvapí, že Americká majorita je heterosexuální (86,7 procenta), každopádně růst počtu osob identifikujících se jako členové LGBT komunity, je očekávaný.

Oproti minulým letům, ve kterých společnost zveřejňovala své výsledky, se však nyní ptala na více detailů. Výsledek společnost nepřekvapil, jelikož odpovídá narůstajícímu trendu – mezi lety 2016 a 2017 byl nárůst takto identifikujících se osob o 0,3 procenta, což odpovídá čtyřletému nárůstu mezi lety 2017 a 2021.

Více než polovina osob, které se identifikovaly jako LGBT, popsaly svou sexuální orientaci jako bisexuální (54,6 procenta), zhruba čtvrtina (24,5 procenta) se identifikuje jako gay, 11,7 procenta se identifikuje jako lesba a 11,3 procenta jako transgender osoba. Další 3,3 procenta odpovídajících identifikovalo svou sexuální orientaci jako neheterosexuální.

Celkový počet v populaci je tedy – 3,1 procenta bisexuální, 1,4 procenta gay, 0,7 procenta lesba a 0,6 procenta jako transgender.

Proč se počet členů LGBT komunity zvyšuje? Podle výzkumníků je odpověď jednoduchá. Mladá generace se nebojí uvažovat jinde než v heterosexuálních rovinách, queer je tedy zhruba jeden ze šesti lidí z generace Z (mezi 18 a 23 lety). Zatímco u starších Američanů klesá tato identifikace s věkem. Například mezi populací lidí narozených v roce 1965 a starší se takto identifikují pouze 2 procenta. Svět je zkrátka otevřenější.

Zajímavostí také je, že ženy se jako LGBT identifikují více než muži. Ženy se také častěji identifikují jako bisexuální.

Domů
Sdílet
Diskuse