Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2021 12:30
Čas čtení 5:45
Dominik Vetrák

10 nejlepších seriálů roku 2021

10 nejlepších seriálů roku 2021
Zdroj: Netflix, HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Animáky letos vládly, ale o pozornost si řekly i jihokorejské produkce a už klasicky šperky od HBO. Netflix se však nenechal zahanbit.

Vzhledem k pandemii koronaviru, která i letos pořádně zamíchala s programem kin, jsme se více uchýlili ke stále většímu počtu seriálů. Vzniká jich stále více a více, což je logické, jelikož nově vzniklé streamingové platformy potřebují obsah. Jenže sledovat seriál, který má dohromady 10 hodin, a zhlédnout 2hodinový film je velký rozdíl.

I proto se nám letos nepodařilo zhlédnout úplně všechno, co chválili nejen recenze, ale také diváci. Přesto jsme ale viděli desítky seriálů, ze kterých jsme vytvořili žebříček 10 těch nejlepších, které tě nenechají chladným. Věříme, že tě každý z těchto seriálů nadchne.

Doporučeno
10 nejočekávanějších hororů roku 2022 10 nejočekávanějších hororů roku 2022 20. prosince 2021 9:30

10. Zaklínač

Zaklínač se před dvěma lety do TOP 10 seriálů nedostal. Jak ses ale mohl dočíst v naší recenzi, 2. série se podstatně zlepšila a seriál si tak zaslouží propracovat až sem. Henry Cavill je stále dokonalý Geralt, snaží se i ostatní herci a děj je nyní celistvější a lépe převyprávěný. 

Zlepšilo se vše od vizuálu přes triky a souboje až po kostýmy a fantasy atmosféru. Tvůrci přidali další postavy včetně zaklínačů na Kaer Morhen a nasměrovali příběh zajímavým směrem. Užiješ si také zabíjení netvorů a rozšiřování tohoto skvělého, i když brutálního a deprimujícího fantasy světa. Největší výtkou tak zůstávají některé dějové změny, které se výrazně odklonily od knižního materiálu.

Zaklínač
Zdroj: Netflix

9. Castlevania

Finále animovaného zpracování slavné herní série nedopadlo zcela podle očekávání. Netflix seriál ukončil předčasně, a tak tvůrci nestihli uzavřít všechny dějové linky a některé jako kdyby vyzněly do prázdna. Příběh jako takový ale měl dostatečně uspokojivé zakončení. Zbytek seriálu je už potom na klasické, špičkové úrovni.

Animace, choreografie soubojů, vynikající voice acting (hlas herců), design příšer a vztahy mezi postavami jakožto i dialogy potvrdily, že se tvůrci v tomto fantasy prostředí plném smrti a krve cítí nesmírně pohodlně a dokážou tu vytvořit úžasnou atmosféru. Pokud ti sedlo letošní Arcane, Castlevanii si také zamiluješ, takže jí utíkej dát šanci. Na Netflixu jsou dostupné všechny 4 relativně krátké série.

Castlevania
Zdroj: Netflix

8. Rick and Morty

Animovaný seriál se stále nedokáže vrátit na úroveň kvality z prvních sérií, přesto je ale nejlepším animovaným sci-fi seriálem současnosti. Postavy Ricka, Mortyho a ostatních stále hláškují v každé epizodě a tvůrci dokážou být i nadále nadmíru originální a kreativní nejen ve sci-fi nápadech, ale také v humoru. 5. série byla silná i díky emotivnějším epizodám zobrazujícím Rickovu minulost.

Rick and Morty
Zdroj: Adult Swim

7. Sex Education

Tento britský komediální seriál je jako „comfort food“. Můžeš si ho zapnout kdykoli a vždycky ti vykouzlí na tváři úsměv. I 3. série je plná sexuchtivých teenagerů bojujících se svými životními problémy, objevováním své sexuality, ale i velkých životních lekcí. Budují a ničí své vztahy, ale tvůrci nezapomínají ani na patřičnou dávku humoru a rozšiřují dějové linky našich oblíbených postav.

Doporučeno
Sovětský svaz počátkem 90. let natočil Pána prstenů. Pustit si jej můžeš nyní na YouTube Sovětský svaz počátkem 90. let natočil Pána prstenů. Pustit si jej můžeš nyní na YouTube 6. dubna 2021 15:35

Potěšilo nás, co udělali s Ruby a doufáme, že jí ve 4. sérii dají ještě více prostoru. No a tradičně zde máme skvělého Otise a Maeve, kteří se zase posunuli dál. 3. série představila i vynikající nové postavy a potěšily nás i události ve vztahu Otisovy matky a jejího partnera Jakoba. Sex Education je v podstatě téměř vždy o tom samém, akorát se zábavnými inovacemi, a skvěle se na něj dívá.

Sex Education
Zdroj: Netflix

6. Mare of Easttown

Detektivka Mare žije v malém americkém městečku, ve kterém se jen výjimečně stane něco, co otřese celou komunitou. Když se ale po párty najde v lese v nedaleké řece tělo mrtvé teenagerky, vyšetřovatelka se pouští do lovu vraha, přičemž nešetří ani své blízké okolí.


Oscarová herečka Kate Winslet ztvárnila mrzutou, ale spravedlivou Mare opravdu prvotřídním způsobem. V seriálu vidíme, jak bojuje nejen s případem vraždy, ale zároveň vychovává svoji dospívající dceru, poznává potenciálního partnera a stále myslí na zesnulého syna. Tvůrcům se podařilo vytvořit poutavou kriminální zápletku s napjatými vztahy mezi obyvateli města, kterou by si žánroví nadšenci neměli nechat ujít.

Mare of Easttown
Zdroj: HBO

5. What We Do in the Shadows

Upíři vládnou světu i letos. Bláznivý seriál od tvůrců stejnojmenného filmu si udržuje kvalitu v každé další sérii a my jsme z toho nadšeni. Při ničem jiném se totiž tak nenasmějeme. Děj i nadále sleduje čtveřici upírů žijících v současném USA, kteří se pokoušejí zapadnout do společnosti a zároveň najít smysl ve svých životech.

Ve 3. sérii se navíc musí vypořádat s návalem povinností, protože se postaví do čela místní upírské komunity. Příběh se vyvíjí zajímavým směrem, nabízí pár překvapení a nečekaných scén, ale stále při tom všem dokáže být i nesmírně vtipný. Jestli se rád díváš na sympatické a originálně zpracované postavy a rád se směješ, tento seriál si zamiluješ.

What We Do in the Shadows
Zdroj: FX/HULU

4. Ted Lasso

A když ti nesednou upíři, tak manažeři, trenéři a hráči fotbalového týmu z 2. nejvyšší anglické soutěže možná ano. 2. série Ted Lasso dokonalým způsobem navazuje na dějové linky v té první. Trenér Ted Lasso je stále nezapomenutelný, laskavý a je ho plná místnost, a ostatní postavy se také vyvíjejí zajímavým způsobem, obzvláště Nate a jeho narůstající ego způsobí nejeden problém. 

Ted Lasso je i nadále nejpozitivnějším, nejpříjemnějším a skvěle zahraným seriálem, který ti roztančí duši a srdce. Nic nás nenaladí lépe než půlhodinka s těmito srdečnými postavami. A nevadí, že ve 2. sérii je i toho fotbalu naprosté minimum. Ani si toho nevšimneš, když se budeš navigovat smutnými, ale také radostnými momenty ze života fotbalového týmu a jeho blízkého okolí.

Ted Lasso
Zdroj: Apple TV+

3. Invincible

Směřujeme do finále. Animovaný superhrdinský seriál od Amazon Prime Video natočili jeho tvůrci podle úspěšného komiksu. Z materiálu dokázali vytěžit absolutní maximum a tebe ohromí několik aspektů příběhu, animace i dějových zvratů. Hrdinové tu nejsou jednostranně dobří. Filozofují nad smyslem jejich poslání a schopnostmi a zdaleka nejsou nesmrtelní.

Doporučeno
V předposlední části Hawkeye se vrátila slavná postava, která mění celý svět Marvelu V předposlední části Hawkeye se vrátila slavná postava, která mění celý svět Marvelu 15. prosince 2021 21:41

Nejednou se budeš bát o jejich životy, když jim záporáci zlámou polovinu kostí v těle a oni se slzami v očích prosí o pomoc. Invincible má také nádhernou animaci, když se na obrazovce neustále něco hýbe. Přičti si k tomu občasný humor, skvělé, vyspělé dialogy, fantastický příběh a špičkovou práci herců, kteří dodali animovaným postavám potřebnou uvěřitelnost a máš zaděláno na velké seriálové překvapení letošního roku.

Pokud se ti například líbí Boys od Amazonu, tak Invincible oceníš ještě víc. Jedná se o brutálnější a lépe napsaný příběh ze světa komplikovaných hrdinů. A to finále? Uff.

Invincible
Zdroj: Amazon Prime Video

2. Succession

Naši recenzi na 3. sérii sis mohl přečíst hned po vydání finále. Nebylo ovšem jednoduché něco z nás dostat po sledování 9. epizody, která ukončila 3. sérii. Tak dokonalé televizní finále (ať už jednotlivé série nebo celého seriálu) jsme neviděli asi od dob Breaking Bad nebo Better Call Saul. Finále bylo naprosto strhující v dialozích, s emotivními zvraty a scénami, ve kterých se postavy dostaly na dno svých psychických sil.

Doporučeno
RECENZE: Succession – nejlepší dramatický seriál roku, jehož konec tě posadí na zadek RECENZE: Succession – nejlepší dramatický seriál roku, jehož konec tě posadí na zadek 14. prosince 2021 15:30

Celou sérii zdobil jeden velký, nekončící galakoncert v byznysovém prostředí mediálních konglomerátů. Překvapily nás dějové zvraty, potěšili noví herci a postavy (v jedné epizodě je i Adrien Brody) a párkrát jsme se i zasmáli. Succession je nejlepší televizní drama letošního roku, které jsme po přestávce před poslední sérií Better Call Saul tak moc potřebovali.

Succession
Zdroj: HBO

1. Arcane

První sérii animovaného seriálu jsme dostávali ve 3 dávkách po 3 epizodách a pokaždé jsme se nemohli dočkat těch nových. Netflix, Riot (tvůrci League of Legends) a francouzské animované studio Fortiche vytvořily inovativní animovaný seriál. Oplývá dospělým, seriózním příběhem, který se nebojí zabíjet hlavní postavy a zároveň mezi nimi vytvářet silné, autentické a emotivní vztahy.

10 najlepších seriálov roka 2021

Arcane se může pochlubit fantastickou animací v kvalitě, o jaké mohou snít i hollywoodské animované filmy. Skvěle se do seriálu hodí i soundtrack a samozřejmostí je už i špičkový výkon herců, díky kterým občas pozapomeneš, že se díváš na animované postavy. Arcane má vynikající tempo, neustále divákovi předhazuje nové a zajímavé události a dokonale tě namotá na svůj fantasy svět a jeho problematické postavy.

I hlavní „záporák“ ti nakonec přiroste k srdci, když si uvědomíš, jaké měl pohnutky a pocity. A i když se jedná o seriál založený na herním světě League of Legends, vůbec nevadí, že o něm nic nevíš. Ani my jsme LoL nikdy nehráli a vidíš, na jakém místě Arcane beztak skončilo.

Arcane
Zdroj: Netflix

Bonus: Squid Game

Squid Game je přehajpovaný jihokorejský seriál. Stal se nejsledovanějším seriálem v celé historii Netflixu a mluvil o něm úplně každý. Je to zčásti zasloužené, jelikož měl originální koncept, skvělé postavy a napínavé epizody. Nicméně celková kvalita nebyla tak velká, jako šílenství, které tento seriál vytvořil.

My jsme si ho ale užili, a tak mu udělujeme alespoň čestné místo v bonusu. Myslíme si, že stojí za zhlédnutí, i když od něho nemůžeš čekat nic světoborného. Všechno podstatné o Squid Game se dozvíš v naší recenzi.

Netflix Squid Game
Zdroj: Netflix

Nevešly se: WandaVision, Yellowjackets, We Are Lady Parts, Loki, Hawkeye, Hacks, North Water, Hellbound, Brooklyn Nine-Nine, Money Heist, Aggretsuko, The Great, Big Mouth, Archer, The Silent Sea, Maid.


Neviděli jsme, ale mají skvělé hodnocení: White Lotus, Pose, Only Murders in the Building, Insecure, The Good Fight, Dave, Dickinson, For All Mankind,

Domů
Sdílet
Diskuse