Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2021 15:35
Čas čtení 1:19
Radim Šlechta

V Arktidě bylo naměřeno 38°C. Ohřívá se dvakrát rychleji, než je světový průměr

V Arktidě bylo naměřeno 38°C. Ohřívá se dvakrát rychleji, než je světový průměr
Zdroj: Unsplash/Jeremy Bishop/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Arktida se podle WMO ohřívá dvakrát rychleji, než je světový průměr. Za polárním kruhem bylo naměřeno 38°C.

Tropické teploty nemusí padnout vždy jen na místech, u kterých bychom to čekali. Letních 38 °C bylo naměřeno i v Arktidě 20. června 2020. Tento rekord dnes uznala i světová meteorologická organizace WMO. Je to zároveň nejvyšší naměřená teplota v oblasti severně za polárním kruhem. Podle generálního tajemníka WMO Petteriho Taalase se jedná o projevy klimatické změny. 

Rekord meteorologové naměřili ve Verchojansku v Rusku v období velkých veder a podle Twitteru organizace svědčí o oteplování v Arktidě. Během loňského léta se Sibiří prohnala dlouhá vlna veder, kdy teploty často přesahovaly průměrné hodnoty přibližně o 10 °C. Podle WMO tyto vysoké teploty podnítily řadu ničivých požárů, způsobily tání mořských ledovců a hrály významnou roli v tom, že rok 2020 byl jedním ze tří nejteplejších let v historii.

„Tento nový arktický rekord je jedním z několika nahlášených klimatických extrémů, které WMO zaznamenává. Takové rekory bijí na poplach v oblasti měnícího se klimatu. V roce 2020 byl také zaznamenán nový teplotní rekord (18,3 °C) pro antarktický kontinent," uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Rekordy v nejteplejších oblastech

Arktická a antarktická oblast ale nejsou jediná místa, kde teploty rostou a způsobují řadu komplikací, mezi které patří třeba výše zmíněné požáry. V současnosti se podle Taalase organizace zabývá ověřením naměřené teploty v Údolí smrti v Kalifornii, která měla dosáhnout hodnoty vyšší než 54°C.

Zároveň se snaží ověřit nejvyšší naměřenou teplotu v Evropě, která se pohybovala okolo 48 °C. Podle generálního tajemníka se WMO nikdy nezabývala tolika extrémy najednou.

Zdůraznil také, že Arktida je jednou z nejrychleji se oteplujících oblastí na světě. Podle WMO se ohřívá dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr. Nově potvrzený rekord prý přiměl organizaci, aby svá měření rozšířila o novou kategorii „nejvyšší zaznamenaná teplota na polárním kruhu nebo severně od něj“.

Domů
Sdílet
Diskuse