Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2021 19:47
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Bill Gates nechce do vesmíru. Peníze chce využít na vymýcení malárie či dětské obrny

Bill Gates nechce do vesmíru. Peníze chce využít na vymýcení malárie či dětské obrny
Zdroj: TASR/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone
NEWS
Uložit Uložené

V rozhovoru pro CNN promluvil Bill Gates o svých plánech na boj proti nemocím, které trápí Afriku.

Nejbohatší muži světa soutěží o dobytí vesmíru. Jeff Bezos a Elon Musk hledají způsoby, jak nekonečný prostor učinit dostupným pro všechny obyvatele a vypravují se na oběžnou dráhu, aby zažili své vlastní dobrodružství. Vedle toho se ambice Billa Gatese, zakladatele Microsoftu a čtvrtého nejbohatšího muže na planetě, drží více při Zemi. V rozhovoru pro CNN řekl, že své bohatství plánuje nadále využívat k tomu, aby pomohl z rozvojových zemí odstranit řadu nemocí.

Doporučeno
Když spánek nestačí. 7 druhů odpočinku, které potřebuješ i ty Když spánek nestačí. 7 druhů odpočinku, které potřebuješ i ty 14. prosince 2021 7:00

„Závody o dobývání vesmíru jsou z velké části spíš komerční. Skutečně dobrá věc je stabilní internetové připojení v celé Africe nebo využití pozorovacích satelitů, abychom viděli, co se děje se zemědělstvím a klimatickými změnami,“ řekl Gates. Bohatí lidé by podle něj měli myslet na to, jak své bohatství vrátit do společnosti. Sám plánuje soustředit se na vymýcení malárie, tuberkulózy, dětské obrny a podobných nemocí.

Nadaci Billa Gatese se v minulosti již podařilo zbavit Nigérii onchocerkózy, lidově nazývané říční slepota, která se šíří kousnutím muchničky. Nigérie se stala první zemí, které se v Africe podařilo se nemoci zbavit. Podle Gatese to ukazuje, že je možné nemoci odstranit i ze zbytku kontinentu a do roku 2022 by z něj chtěl dostat také dětskou obrnu.

„Do zdraví Afriky musíme investovat, aby tamní děti přežily a měly dobrou výživu. To je klíč k tomu, aby se mohly dobře vzdělávat a kontinent pozvednout. Proto stále říkáme, že chceme, aby se zapojilo více vlád a filantropů," uvedl v rozhovoru Gates. Iniciativu Giving Pledge založil již před deseti lety a snaží se, aby se 40 nejbohatších Američanů vzdalo většiny svého majetku a věnovali jej na řešení palčivých problémů.

Domů
Sdílet
Diskuse