Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. prosince 2021 16:30
Čas čtení 7:06
Dominik Vetrák

Svět Marvelu: Jak funguje multiverzum v Spider-Man: No Way Home, které postavy se vrátily a co se stalo s Venomem?

Svět Marvelu: Jak funguje multiverzum v Spider-Man: No Way Home, které postavy se vrátily a co se stalo s Venomem?
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY SPIDER-MAN: NO WAY HOME
Uložit Uložené

V nejnovějším díle Světa Marvelu detailně rozebereme události Spider-Man: No Way Home, včetně těch postav, na které nemůžeš od odchodu z kina přestat myslet.

V článku se nacházejí spoilery k filmu Spider-Man: No Way Home

Třetí Spider-Man v podání Toma Hollanda je obrovský hit. Jedná se o nesmírně kvalitní film a zároveň obrovský fan service, a tedy splněný sen pro všechny fanoušky. Vidět pohromadě všechny tři hrané Spider-Many bylo neskutečné a z komiksového světa nás už zřejmě nic nepotěší víc. Ani návrat Hugha Jackmana jako Wolverina by nebyl tak sladký jako Tobey Maguire a Andrew Garfield v kostýmech. 

Ve filmu se však děje několik zajímavých věcí, které stojí za diskusi. Pokusíme se je všechny probrat, ať už je to budoucnost Spider-Mana Toma Hollanda, potenciální budoucnost Garfielda a Maguiereho v MCU (Marvel Cinematic Universe), budoucnost Venoma a Doctora Strange či cameo Daredevila.

A začneme právě nevidomým právníkem z Hell’s Kitchen. Leaky v tomto případě nelhaly. Charlie Cox, milovaný za ztvárnění Matta Murdocka alias Daredevila ve skvělém seriálu od Netflixu, se vrací s červenými brýlemi, oblekem a touhou pomáhat nevinným. 3 roky po zrušení seriálu ho Marvel konečně mohl použít (Netflix měl s Disney smlouvu, podle které postavy z jejich seriálů nemohly v marveláckém filmovém světě použít minimálně 2 roky po posledních sériích). 

Doporučeno
Nový Spider-Man byl vlastně jeden velký počítačový trik. V celém filmu bylo jen 80 záběrů bez triků a i masky byly digitální Nový Spider-Man byl vlastně jeden velký počítačový trik. V celém filmu bylo jen 80 záběrů bez triků a i masky byly digitální 31. března 2022 12:30

A stálo to za to, ačkoli šlo o krátkou scénu. Na internetu se spekuluje, že jeho scény tvůrci náramně zkrátili a vystřihli. Údajně se natočila také scéna v soudní síni, kde Matt Murdock obhajuje Petera Parkera. Návrat Daredevila nás extrémně těší, a to hlavně díky účasti Charlieho Coxe. Je to skvělý herec a jeho zpracování Daredevila si oblíbil celý svět. Nicméně stále nevíme, jestli jde o stejného Daredevila.

Disney a Marvel totiž ve svých filmech a seriálech nikdy neuznaly existenci seriálů od Netflixu jako součást jejich propojeného světa — Marvel Cinematic Universe. Netflix se o to snažil, když například v Daredevilovi odkazoval na útok Chitaurů z Avengers, ale to bylo asi tak všechno. Marvel možná chtěl začít s těmito postavami nanovo a zároveň chtěl využít oblíbené herce, se kterými si už diváci tyto postavy asociují.

Daredevil
Zdroj: Neflix

Vyřešit to mohli jednoduše. Stačí říci, že jde o takzvané Variants těchto postav, a tedy alternativní verze hrdinů z jiných dimenzí Multiverse. V tom případě jim mohou upravit osobnostní rysy i jejich minulost.

My bychom ale byli určitě rádi, kdyby se jednalo o identické charaktery postav z Netflixu. Možná se to dozvíme už ve středu, kdy vychází poslední díl první série seriálu Hawkeye. Je totiž více než pravděpodobné, že se v něm ukáže Vincent D'Onofrio jako Kingpin.

Hawkeye
Zdroj: Disney+

Po Daredevilovi jsme se dočkali dalších slavných postav. Řeč je o Doctoru Octopusovi, Green Goblinovi, Electrovi, Sandmanovi a Lizardovi. Jejich osud je v podstatě stejný. Spider-Mani nakonec dokázali zvrátit jejich osudy a buď je vyléčit, nebo jim odebrat schopnosti. Sice to působilo dost urychleně, ale ve filmu to fungovalo (více méně).

Doporučeno
Spider-Man: No Way Home (Recenze) Spider-Man: No Way Home (Recenze) 17. prosince 2021 16:30

Jak jsme již zmínili v recenzi, Sandmanova motivace bojovat proti Spider-Manům nemá žádný význam a přeměna Electra na „cool“ chlapíka poté, co je ochoten zabíjet, je příliš nepřirozená. No a Lizard, Lizard tam prostě je a nikoho moc nezajímá, protože má dost plochý charakter. 

Doctor Octopus se zbavil zkratového čipu, kvůli kterému ho ovládala chapadla a stal se padouchem. Nakonec tak Spider-Manům ​​pomohl v souboji s Elektrem. Na závěr zde máme Goblina, jehož rozdvojenou osobnost dokázal Peter Parker (Maguierova verze) vyléčit s pomocí ostatních Spider-Manů.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

Nicméně, podobně jako u Doca Oca, i v tomto případě se může stát, že se velmi snadno může vrátit do starých, záporáckých kolejí. Nicméně by to dost odebralo z významu a emocionální složky děje tohoto filmu. 

Pokud se ovšem v blízké budoucnosti dočkáme aktuální verze Green Goblina/Normana Osbornea, daný herec to bude mít neskutečně obtížné. Willem Dafoe ho totiž ztvárnil naprosto brilantně a z hlediska hereckých výkonů v komiksových filmech zde už dlouhá léta nebylo nic tak silného. Tito záporáci se vrátili do svých světů, ale netušíme, co se s nimi stalo.

Vytvořili alternativní dimenze, protože změnili události v jednotlivých světech? Podle vysvětlení Hulka z Avengers: Endgame a ze seriálu Loki je zřejmé, že nyní existuje několik různých časových os s bývalými Spider-Many, ve kterých se udály diametrálně odlišné události (právě kvůli událostem z No Way Home).

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios

Co se stalo s Oscorpem, Normanem a Harrym poté, co se Normal vyléčil a nezemřel, tak, jak se to stalo ve Spider-Man 1 od režiséra Sama Raimiho? Tyto odpovědi nemáme a je docela možné, že je ani nikdy nedostaneme. 

A pak tady máme hlavní hvězdy toho filmu. Andrew Garfield a Tobey Maguire jsou zpět a jsou úžasní. I když je pravda, že Maguire není tak dobrý herec jako Garfield, což je občas trochu cítit. Příchod obou z nich přes portály vytvořené Nedem byl však úžasný. V momentě, kdy jsme viděli Spider-Mana z velké vzdálenosti, jsme poznali, že má jakýsi jiný kostým a bylo nám jasné, co bude následovat. 

Výkřiky radosti a tleskání v kinosálu by v tomto momentě měly být povinné úplně všude na světě. Následný příchod Maguiera byl ještě silnější. Oba jsou ve snímku přibližně stejně dlouho, asi od jeho poloviny, a mají s Hollandovým Spider-Manem pár dobrých, pár vtipných a pár emotivních dialogů. Jejich rozhovory a vtipkování bychom mohli poslouchat celý den. Jsou opravdu skvěle napsané a zahrané a myslím, že neexistuje jediný divák, který by je nechtěl vidět znovu pohromadě

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

Mají si co říct, jeden druhého co naučit a ještě párkrát ohromit diváka nejen díky skvělé akci, ale také díky tomu, co zažívají jako problematičtí hrdinové. Množství dějových linek v tomto filmu funguje díky práci s nostalgií a odkazem těchto dvou Spider-Manů.

Tvůrci snímku toho však využijí velmi umně a citlivě, takže to působí nenuceně a jen jako mrknutí na fanoušky. Výrazně se díky tomu posouvá i postava Hollandova Spider-Mana. 

Snímek mohl zčásti fungovat i jako prostor k tomu, aby si Garfieldův Spidey dokázal odpustit to, že nezachránil Gwen. V podobné situaci s MJ udělal vše pro to, aby to tentokrát stihl. Šlo o velmi emotivní scénu, kterou čekal úplně každý z nás, ale fungovala dokonale a Garfield v ní zase jednou dokázal, že je skvělý herec.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Jenže přišel konec filmu a oba Spider-Mani se vrátili do svých světů, i když Tobey v něm bude určitě potřebovat zdravotnickou pomoc, jelikož ho bolestivě propíchl Green Goblin. Zdá se však, že bude v pořádku a my jsme velmi rádi, že se tvůrci nesnížili k absolutnímu klišé, a tedy k zabití Maguierova Spider-Mana. A co to znamená?

Že se oba mohou vrátit jako Spider-Mani v budoucích marveláckých projektech. Může to být v jejich vlastních a originálních světech, ve světě Venoma (v něm uvidíme další záporáky Kravena the Huntera a Morbiuse), nebo klidně v Marvel Cinematic Universe.

Problémy s Multiverse a cestováním napříč dimenzemi rozhodně nekončí, jak naznačuje trailer pro Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Pokud tedy Marvel, Sony a herci budou chtít, předchozí Spider-Mani se vrátí a kina budou zase praskat ve švech. Možná v téměř jisté adaptaci komiksové události Secret Wars?

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios

A teď už k samotnému konci snímku. Peter Parker obětoval svůj „život“ a celou svou existenci. Aby zachránil Multiverse, přikázal Strangeovi, aby použil nové kouzlo. Kouzlo, které by zapříčinilo, že všichni zapomenou na Petera Parkera. Budou si pamatovat Spider-Mana, ale nebudou vědět, kdo je pod maskou. A jelikož nikdo nebude znát Petera Parkera, nikdo nebude cestovat do světa Marvel Cinematic Universe přes různé dimenze.

Tom Holland bude v MCU i nadále Spider-Manem, začíná ovšem s naprosto čistým štítem, tedy jako Peter Parker. Jeho minulost jako Spider-Mana je stále nezměněna. Někteří lidé si tak myslí, že zabil Mysteria, jiní si uvědomují, že zachránil polovinu vesmíru. 

Je to docela odvážný, ale zároveň skvělý tah. Spider-Man byl v MCU od samého začátku Iron Manovým svěřencem a neustále spoléhal na jeho pomoc a technologie. V nové trilogii však začne od nuly, s kostýmem, který si sám ušil a s přístroji, které si sám vyrobil. K technologiím od Stark Industries již nemá přístup.

Spider-Man: No Way Home
Zdroj: Marvel Studios

Spidey se tak vrátí ke komiksovým kořenům. Je mladý student bez peněz, který hledá nové přátele, přičemž ale najde i nové nepřátele. Možné je i to, že nikdy neuvidíme Zendayu jako MJ a Jacoba Batalona jako Neda, i když si je tvůrci určitě ještě schovají na nějakou emotivní scénu. 

MJ hraná Zendayou totiž nemusí být onou MJ z komiksů, což tvrdíme už celá léta. Jak sama tvrdí, jmenuje se Michelle Jones, ne Mary Jane. I když je možné, že si později změní jméno (například po radě agenta před tím, než se stane herečkou). Hollandův Parker tak může teprve potkat své slavné přátele, jako MJ nebo Harryho Osbornea. 

Co se Osbornů týče, Dafoeho verze Normana Osborna řekla, že Oscorp zatím v MCU neexistuje. Recyklovat staré záporáky je nuda, ale jen těžko si dokážeme představit MCU bez Osbornových a Oscorpu. Možná nám je režisér Jon Watts představí v chystané Fantastické čtyřce.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios

Na závěr zde máme potitulkové scény. Ta první je opravdu znamenitá, když funguje i jako takový malý prostředník vůči fanouškům toužebně očekávajícím souboj Venoma a Spider-Mana v podání Toma Hardyho a Toma Hollanda. Dlouho jsme spekulovali, jak se Hardyho Venom dostal do MCU v potitulkové scéně z Venom 2. Pravda je taková, že symbionti Venoma sdílejí mysl a vzpomínky napříč všemi univerzy.

A tak, když Strangeovo kouzlo začalo povolávat všechny lidi, kteří znali Petera Parkera jako Spider-Mana do univerza v MCU, přitáhlo to Eddieho Brocka v podání Toma Hardyho a jeho Venoma. Ne proto, že by Hardyho Eddie Brock věděl, kdo je Spider-Man, ale proto, že to věděl Venom. Dlouho se však v tomto světě nezdrželi. Venom a Brock byli na chvíli v MCU, ale po pár hodinách je Strange poslal zpět. Nicméně ne úplně celé.

Venom po sobě nechal část ze sebe, která se zřejmě stane vlastní entitou. Nemyslíme si, že jednoduše „dospěje“ a vyroste do plné velikosti a stane se stejným Venomem, akorát v jiném světě. Sledovat dva stejné Venomy by asi bylo pro diváky chaotické a nudné, a tak počítáme s tím, že Venom v MCU bude o něco odlišný od toho z filmů Toma Hardyho a Sony.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

Jak se ale spojí se Spider-Manem je už otázkou budoucnosti. Nicméně to pěkně zapadá do příběhu, kdy už Spider-Man nemá tolik gadgetů a síly jako s pomocí Tonyho Starka a upgrade v podobě symbionta se mu jistě hodí. 

A jestli někdy uvidíme Hollanda a Hardyho v jednom filmu? Podle nás je to jen otázka času. Nejprve však Marvel natočí vlastní verzi Venoma a následně ho „půjčí“ Sony, aby si udělali velký film Spider-Man versus Venom a shrábli spoustu peněz za nekvalitní film, při kterém se vůbec nemusí snažit a v podstatě (viz Venom 2). 

Následovala druhá potitulková scéna, která byla vlastně trailerem na Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Trailer jsme si rozebrali v tomto článku.

PS: Velmi jsme doufali, že tvůrci budou dostatečně odvážní na to, aby přes Multiverse alespoň na samém konci ukázali ve filmu i Milese z animovaného Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures
Domů
Sdílet
Diskuse