Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2021 16:30
Čas čtení 7:06
Dominik Vetrák

Svět Marvelu: Jak funguje multiverzum v Spider-Man: No Way Home, které postavy se vrátily a co se stalo s Venomem?

Svět Marvelu: Jak funguje multiverzum v Spider-Man: No Way Home, které postavy se vrátily a co se stalo s Venomem?
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY SPIDER-MAN: NO WAY HOME
Uložit Uložené

V nejnovějším díle Světa Marvelu detailně rozebereme události Spider-Man: No Way Home, včetně těch postav, na které nemůžeš od odchodu z kina přestat myslet.

V článku se nacházejí spoilery k filmu Spider-Man: No Way Home

Třetí Spider-Man v podání Toma Hollanda je obrovský hit. Jedná se o nesmírně kvalitní film a zároveň obrovský fan service, a tedy splněný sen pro všechny fanoušky. Vidět pohromadě všechny tři hrané Spider-Many bylo neskutečné a z komiksového světa nás už zřejmě nic nepotěší víc. Ani návrat Hugha Jackmana jako Wolverina by nebyl tak sladký jako Tobey Maguire a Andrew Garfield v kostýmech. 

Ve filmu se však děje několik zajímavých věcí, které stojí za diskusi. Pokusíme se je všechny probrat, ať už je to budoucnost Spider-Mana Toma Hollanda, potenciální budoucnost Garfielda a Maguiereho v MCU (Marvel Cinematic Universe), budoucnost Venoma a Doctora Strange či cameo Daredevila.

A začneme právě nevidomým právníkem z Hell’s Kitchen. Leaky v tomto případě nelhaly. Charlie Cox, milovaný za ztvárnění Matta Murdocka alias Daredevila ve skvělém seriálu od Netflixu, se vrací s červenými brýlemi, oblekem a touhou pomáhat nevinným. 3 roky po zrušení seriálu ho Marvel konečně mohl použít (Netflix měl s Disney smlouvu, podle které postavy z jejich seriálů nemohly v marveláckém filmovém světě použít minimálně 2 roky po posledních sériích). 

Doporučeno
Nový Spider-Man byl vlastně jeden velký počítačový trik. V celém filmu bylo jen 80 záběrů bez triků a i masky byly digitální Nový Spider-Man byl vlastně jeden velký počítačový trik. V celém filmu bylo jen 80 záběrů bez triků a i masky byly digitální 31. března 2022 12:30

A stálo to za to, ačkoli šlo o krátkou scénu. Na internetu se spekuluje, že jeho scény tvůrci náramně zkrátili a vystřihli. Údajně se natočila také scéna v soudní síni, kde Matt Murdock obhajuje Petera Parkera. Návrat Daredevila nás extrémně těší, a to hlavně díky účasti Charlieho Coxe. Je to skvělý herec a jeho zpracování Daredevila si oblíbil celý svět. Nicméně stále nevíme, jestli jde o stejného Daredevila.

Disney a Marvel totiž ve svých filmech a seriálech nikdy neuznaly existenci seriálů od Netflixu jako součást jejich propojeného světa — Marvel Cinematic Universe. Netflix se o to snažil, když například v Daredevilovi odkazoval na útok Chitaurů z Avengers, ale to bylo asi tak všechno. Marvel možná chtěl začít s těmito postavami nanovo a zároveň chtěl využít oblíbené herce, se kterými si už diváci tyto postavy asociují.

Daredevil
Zdroj: Neflix

Vyřešit to mohli jednoduše. Stačí říci, že jde o takzvané Variants těchto postav, a tedy alternativní verze hrdinů z jiných dimenzí Multiverse. V tom případě jim mohou upravit osobnostní rysy i jejich minulost.

My bychom ale byli určitě rádi, kdyby se jednalo o identické charaktery postav z Netflixu. Možná se to dozvíme už ve středu, kdy vychází poslední díl první série seriálu Hawkeye. Je totiž více než pravděpodobné, že se v něm ukáže Vincent D'Onofrio jako Kingpin.

Hawkeye
Zdroj: Disney+

Po Daredevilovi jsme se dočkali dalších slavných postav. Řeč je o Doctoru Octopusovi, Green Goblinovi, Electrovi, Sandmanovi a Lizardovi. Jejich osud je v podstatě stejný. Spider-Mani nakonec dokázali zvrátit jejich osudy a buď je vyléčit, nebo jim odebrat schopnosti. Sice to působilo dost urychleně, ale ve filmu to fungovalo (více méně).

Doporučeno
Spider-Man: No Way Home (Recenze) Spider-Man: No Way Home (Recenze) 17. prosince 2021 16:30

Jak jsme již zmínili v recenzi, Sandmanova motivace bojovat proti Spider-Manům nemá žádný význam a přeměna Electra na „cool“ chlapíka poté, co je ochoten zabíjet, je příliš nepřirozená. No a Lizard, Lizard tam prostě je a nikoho moc nezajímá, protože má dost plochý charakter. 

Doctor Octopus se zbavil zkratového čipu, kvůli kterému ho ovládala chapadla a stal se padouchem. Nakonec tak Spider-Manům ​​pomohl v souboji s Elektrem. Na závěr zde máme Goblina, jehož rozdvojenou osobnost dokázal Peter Parker (Maguierova verze) vyléčit s pomocí ostatních Spider-Manů.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

Nicméně, podobně jako u Doca Oca, i v tomto případě se může stát, že se velmi snadno může vrátit do starých, záporáckých kolejí. Nicméně by to dost odebralo z významu a emocionální složky děje tohoto filmu. 

Pokud se ovšem v blízké budoucnosti dočkáme aktuální verze Green Goblina/Normana Osbornea, daný herec to bude mít neskutečně obtížné. Willem Dafoe ho totiž ztvárnil naprosto brilantně a z hlediska hereckých výkonů v komiksových filmech zde už dlouhá léta nebylo nic tak silného. Tito záporáci se vrátili do svých světů, ale netušíme, co se s nimi stalo.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107882 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Vytvořil návrat záporáků po jejich navrácení do jejich světů alternativní časové dimenze?
  • Uvidíme ještě Garfieldova a Maguierova Spider-Mana?
  • Jaká je budoucnost Spider-Mana a proč jde o takzvaný soft reboot alias jemný restart?
  • Jak funguje zapomnění celého světa na Petera Parkera a co bude následovat pro Doctora Strange?
  • Jak je to s Venomem v MCU a jak No Way Home elegantně vysvětlilo potitulkovou scénu z Venom 2?
Zpět
Sdílet
Diskuse