Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2021 19:46
Čas čtení 0:42
Ema Stanovská

Papež přirovnal domácí násilí páchané na ženách k satanismu

Papež přirovnal domácí násilí páchané na ženách k satanismu
Zdroj: AP Photo/Gregorio Borgia/Unsplash
NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK
Uložit Uložené

Domácí násilí má podle něj se satanismem společné to, že oběť se při něm „nemůže bránit, jen blokovat údery“.

Papež František použil v souvislosti s domácím násilím jeden z dosud svých nejsilnějších výrazů, píše portál BBC. V nedělním pořadu italské televizní stanice TG5 papež řekl, že domácí násilí je pro něj „téměř satanistické“, protože oběť se při něm „nemůže bránit, jen blokovat údery“. 

V panelové diskusi si povídal se čtyřmi lidmi ze znevýhodněného prostředí, včetně obětí domácího násilí. Řekl, že lituje „velmi, velmi vysokého“ počtu žen, „které jsou bity a týrány ve svých vlastních domovech“. Dodal, že pro tyto ženy je to velmi ponižující, ale nemyslí si, že tím ztrácejí svou důstojnost.

pápež
Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek

„Vidím v tobě důstojnost. Pokud bys ji neměla, neseděla bys tady,“ řekl papež ženě jménem Giovanna, která musela utéct ze svého domova se čtyřmi dětmi. „Jste příkladem vzdoru, vyjdete z této situace lepší, než jste byli předtím.“

Papež František se k tomuto tématu vyjádřil již několikrát. Poukázal také na zvyšující se počet obětí domácího násilí, které kvůli lockdownu zůstaly uvězněny s násilníky. 

BBC upozorňuje, že podle zprávy OSN, která zahrnovala 13 zemí, až polovina dotázaných žen uvedla, že od začátku pandemie zažily nějakou formu násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse