Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2021 16:30
Čas čtení 6:36
Dominik Vetrák

Jsou levné, nemají 100 hodin a emocionálně tě zasáhnou. Toto je 10 her, které kvalitou překonávají i největší hry roku

Jsou levné, nemají 100 hodin a emocionálně tě zasáhnou. Toto je 10 her, které kvalitou překonávají i největší hry roku
Zdroj: Annapurna Interactive
TECH
Uložit Uložené

Tyto hry vytvořily malé týmy vývojářů, ale kvalitou a obsahem často překonávají obrovské open worldy vytvořené tisíci lidí.

Indie hry ovládají svět každým rokem stále více. Jsou to projekty od nezávislých, často malých studií, za kterými nestojí velký vydavatel jako Playstation, Ubisoft, EA a podobně.

Tyto týmy často vytvářejí hry u sebe doma a žijí z celoživotních úspor, jen aby k lidem dostaly svoji kreativní vizi. V současnosti je to jednodušší než kdysi, a to díky nástrojům pro tvůrce her, které jim dovolují vytvořit hru zdarma (jako Unreal Engine či Unity).

Některé velké hry vytvářejí stovky až tisíce lidí, ale indie tituly vznikají v hlavách několika jedinců nebo menšího týmu v kanceláři. Přesto ale dokáží být kvalitnější a hlavně emotivnější, osobnější a originálnější. Když za nimi totiž nestojí vydavatel, který do projektu nalije 100 milionů dolarů, tito tvůrci mohou víc riskovat a zkoušet různé kreativní výzvy.

Vedle názvu her vidíš průměrné hodnocení recenzí na metacritic.com, který sdružuje názory stovek profesionálních recenzentů z celého světa. Není-li uvedeno jinak, hry, které jdou na PS5 a Xbox Series X/S, jsou dostupné i na jejich předchozích generacích – PS4 a Xbox One.

Doporučeno
10 nejlepších her roku 2021 10 nejlepších her roku 2021 27. prosince 2021 14:30

10. Overboard – 86 ze 100 (PC, iOS, Nintendo Switch)

Detektivní puzzle hra s bohatým příběhem a promyšlenými charaktery postav vyšetřovatele vraždy. Projdeš ji za hodinu, dvě, možná tři, ale možná i za 30 minut. Závisí to na tom, jak důsledný detektiv chceš být a zda vůbec zjistíš, kdo vraždu na moři spáchal. Hru můžeš projít mnohokrát, než odhalíš všechna její tajemství.

Děj se odehrává na lodi v roce 1935, když vraždu... spácháš ty. Cílem hry je svalit to na někoho jiného pomocí různých vyšetřovatelských nástrojů, výhrůžek, podvádění, zdrogování ostatních a podobně. Musíš lhát na každém kroku, intrikovat, krást, tvořit přátelství, sexuálně svádět. Fantazii se meze nekladou.

9. Unsighted – 88 ze 100 (PC, PS5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

Na světě existuje už jen několik androidů, kteří odpočítávají dny, kdy zemřou. Je na tobě, Alme, abys je zachránila, dodala jim energii v podobě animy a přišla na to, co se stalo s okolním světem, kterému vládnou porouchané stroje.

10 najlepších indie (nezávislých) hier roka 2021

Unsighted pracuje s originální herní mechanikou. Každý robot, přítel či obchodník ve hře má předem vymezený čas, kdy zemře. Je na tobě, jestli jim život prodloužíš a dáš jim energii, nebo ji využiješ k vylepšení své postavy. Rychle plynoucí čas vytváří ve hře slušné napětí, ale můžeš si tuto funkci vypnout a hrát uvolněněji.

Unsighted oplývá zajímavým sci-fi příběhem se spoustou odhalení a hraje se z pohledu svrchu, když zabíjíš nepřátele a řešíš hádanky. Bohužel, někdy je hra až příliš těžká v tom, že ti vůbec neřekne, kam máš jít a jak se tam máš dostat. Jinak jí ale nemáme co vyčítat. Unsighted je dostupné také přes Game Pass.

8. Unpacking – 87 ze 100 (PC, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

Tvůrci vynikající akční coop hry Assault Android Cactus po 6letém čekání přicházejí s novým titulem. A nemohl být odlišnější. Unpacking je neuvěřitelně pohodová, příjemná a protistresová hra. Během těch pár hodin budeš dělat jediné — vybalovat věci a nábytek pro hlavní postavu, která se v životě stěhovala hned několikrát.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108040 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse