Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2021 19:56
Čas čtení 0:58
Martin Mičuda

Toyota a Lexus představily 16 elektromobilů najednou

Toyota a Lexus představily 16 elektromobilů najednou
Zdroj: Lexus
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložit Uložené

Obě značky uvedou na trh do roku 2030 přes 30 nových elektromobilů.

Značka Toyota a její luxusní odnož Lexus dlouhá léta vzdorovaly masivnějšímu nasazení čistě elektrických vozů a snad nejdéle ze všech prosazovaly své hybridní technologie. Nyní se však rozhodly udělat opak. V rámci velkolepé prezentace totiž prezident automobilky Akio Toyoda představil celkem 16 elektromobilů najednou s tím, že všechny do roku 2030 pustí do sériové výroby. Následovat je má ještě dalších 15 modelů.

Přestože většina z novinek je teprve v rovině konceptů, jejich množství je výjimečné. Překvapivé je i to, že jde o automobilku, která se zaměřuje na hybridy a momentálně má nejnižší emise CO2. Do roku 2035 však chce být Toyota uhlíkově neutrální.

Doporučeno
Nové Shelby GT500KR je s výkonem 913 koní nejsilnějším Mustangem na běžné cesty Nové Shelby GT500KR je s výkonem 913 koní nejsilnějším Mustangem na běžné cesty 17. prosince 2021 13:30
Toyota, Lexus,
Zdroj: Toyota

Japonský výrobce tak ukázal světu celé elektrické portfolio napříč jednotlivými segmenty – od mini auta přes sedan, různě velké SUV modely, pick-up až po supersport. V tomto momentě jsou reálné zejména elektromobily z rodiny bZ (malý crossover a kompaktní SUV) a nový Lexus RZ50e. Právě tyto novinky se na trh dostanou už v následujících měsících.

V rámci zmiňované prezentace mimo jiné zaznělo, že Lexus se od roku 2030 stane čistě elektrickou značkou nejen v Evropě, ale také v Číně a v Severní Americe. Momentálně už sice Lexus nabízí čistě elektrický model (UX 300e), je to ovšem jen jedna z motorických verzí klasického modelu jako takového. Ale právě RZ stojící na platformě e-TNGA už příští rok zastoupí elektrický Lexus, který byl vyvinutý jako elektromobil. Krátce poté budou následovat další modely od Toyoty, které mají zároveň zaujmout i širší skupinu zákazníků díky dostupné cenové politice.

Lexus,Lexus,Lexus,Lexus,
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse