Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2021 18:34
Čas čtení 1:11
Tereza Šnajdrová

Americký famfrpál se přejmenuje. Sportovci se chtějí distancovat od J.K. Rowling a jejích názorů

Americký famfrpál se přejmenuje. Sportovci se chtějí distancovat od J.K. Rowling a jejích názorů
Zdroj: Taylor Hill/FilmMagic/volně k užití
NEWS HARRY POTTER J.K. ROWLING
Uložit Uložené

Autorka Harryho Pottera se podle mnohých v minulosti vyjadřovala proti transgender osobám.

Famfrpál neexistuje pouze ve světě Harryho Pottera. Ve Spojených státech se z něj stal uznávaný sport, který se nyní pravděpodobně dočká nového jména. Představitelé se tímto krokem chtějí distancovat od J.K. Rowling a jejímu údajnému odmítavému postoji k transgender osobám, informuje The Guardian.

Doporučeno
Dubajský vládce se rozvedl. Své bývalé ženě musí zaplatit v přepočtu přes 16 miliard korun Dubajský vládce se rozvedl. Své bývalé ženě musí zaplatit v přepočtu přes 16 miliard korun 21. prosince 2021 16:16

V Bradavicích kouzelníci během famfrpálu létali na košťatech, kdežto v realitě se proti sobě postaví dva týmy po sedmi hráčích na klasickém hřišti, nohama na zemi. Jejich úkolem je vhodit camrál do obručí, vyhnout se přitom potloukům a chytit zlatounku, kterou má v ponožce na kraťasech neutrální hráč.

Ačkoliv je u jiných sportů zvykem, že se týmy dělí na ženské a mužské, u famfrpálu se na pohlaví nehledí a družstva jsou smíšená. Není se proto čemu divit, že se tento sport těší velké oblibě po celém světě. Ve Spojených státech ale nyní bude mít nové jméno.

Náš sport si vybudoval pověst jednoho z nejprogresivnějších sportů na světě, pokud jde o genderovou rovnost a inkluzivitu, částečně i díky pravidlu genderového maxima, které stanovuje, že tým nesmí mít na hřišti více než čtyři hráče stejného pohlaví najednou,“ vysvětlují dvě americké famfrpálové ligy změnu jména. 

Tamní sportovci již nechtějí být spojováni s autorkou Harryho Pottera J.K. Rowling, neboť nesouhlasí s některými jejími názory. Rowling má údajně transfobní postoj a slovo famfrpál navíc nese ochrannou známku. „Ligy doufají, že jim změna názvu pomůže se i nadále distancovat od děl Rowling, které se v posledních letech stále více dostává kritiky pro její transfobní postoje,“ píší ligy.

Jsme v bodě zlomu. Můžeme pokračovat ve stávajícím stavu a zůstat relativně malí, nebo můžeme udělat velké kroky a skutečně tento sport posunout do jeho další fáze,“ dodává výkonná ředitelka famfrpálové ligy US Quidditch Mary Kimball. Nový název pro tento neobvyklý sport by pak měl vzniknout na základě výzkumů, které budou prováděny v následujících měsících.

Domů
Sdílet
Diskuse