Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2021 14:00
Čas čtení 2:38
Tereza Šnajdrová

Lití olova, pouštění lodiček nebo krájení jablek. Tyto tradice neodmyslitelně patří k českým Vánocům

Lití olova, pouštění lodiček nebo krájení jablek. Tyto tradice neodmyslitelně patří k českým Vánocům
Zdroj: Pixabay/oberaichwald/volně k užití
NEWS VÁNOCE
Uložit Uložené

Ke Štědrému dni neodmyslitelně patří lití olova, pouštění lodiček nebo krájení jablek.

Už se jen dvakrát vyspíme a je tu Štědrý den, ke kterému neodmyslitelně patří mnoho zvyků a tradic. Zpříjemni si vánoční pohodu litím olova, pouštěním lodiček, krájením jablek a neopomínej tradice, které se předávají z generace na generaci. Hozením střevíce navíc zjistíš, jestli se v příštím roce provdáš a odejdeš z domova a s kapří šupinou pod talířem tě chudoba trápit nebude.

Doporučeno
Vánoční tradice, zvyky a rituály: Co znamenají a jak přežít Vánoce v klidu a pohodě? Vánoční tradice, zvyky a rituály: Co znamenají a jak přežít Vánoce v klidu a pohodě? 22. prosince 2021 8:53

Lití olova ti ukáže, co tě čeká v roce 2022

Jednou z nejrozšířenějších tradic, kterou můžeš znát například i z filmu Pelíšky, je lití olova do nádoby se studenou vodou. Kousek kovu stačí roztavit nad svíčkou, vylít do vody a během pár okamžiků se ze vzniklého odlitku můžeš dozvědět, co tě čeká v budoucnu

Lití olova je velmi oblíbené a na trhu proto seženeš už i hotové sady, které obsahují vše potřebné, a to i včetně vysvětlivek, co jaký odlitek znamená. Ač se může tato činnost zdát na první pohled nebezpečná, není tomu tak a úplně postačí, když budeš s roztaveným olovem zacházet opatrně.

Rozkroj jablko a zjisti, jaký bude tvůj zdravotní stav

Další tradicí, která může být až trochu morbidní, je krájení jablek. Už naše prababičky, jejich babičky a celé generace před námi po štědrovečerní večeři krájely jablka, ze kterých se následně dozvěděly, zda budou zdravé a fit nebo se mají připravit na nějakou zákeřnou nemoc.

Vezmi jablko, napříč ho rozkroj a pokud jadřinec uvnitř plodu bude ve tvaru hvězdičky, budeš v příštím roce zdravý a šťastný. V případě, že ve středu jablka uvidíš křížek nebo červa, hrozí, že se budeš potýkat s nemocí či smrtí. 

Provdáš se v příštím roce? To ti poví hozený střevíc

Házení střevíce se dle tradice týká pouze dívek, ale pojďme zbořit stereotyp a zaveďme tento zvyk pro všechna pohlaví. A jak na něj? Stačí, když se postavíš do chodby zády ke dveřím a střevíc hodíš přes rameno. Pokud jeho špička bude mířit ke dveřím, znamená to, že se v příštím roce provdáš, oženíš nebo uzavřeš registrované partnerství a odejdeš z domu. Jestli ale bude špička směřovat od dveří, zůstaneš doma s rodiči.

láska lgbt
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington

Zatoč s chudobou pomocí kapří šupiny

Další oblíbenou tradicí je vkládání kapřích šupin pod talíř. Pokud budeš na Štědrý den večeřet s šupinou pod talířem, dočkáš se v příštím roce mnoha peněz a chudoba se ti vyhne velkým obloukem. Šupinu si po večeři nezapomeň dát do peněženky, aby se tě bohatství drželo i po zbytek roku a neměl jsi o peníze nouzi.

Zůstane tvoje rodina pohromadě? Vypusťte lodičky a dozvíš se to

Mezi velmi populární tradice patří i pouštění lodiček, které jsou utvořeny ze skořápky vlašských ořechů, ve kterých je umístěna zapálená svíčka. Lodičky se pak pouští buď v umyvadle s vodou nebo v míse a jejich pohyb ti ukáže, zda jako rodina zůstanete pohromadě nebo se od vás někdo oddělí.

Doporučeno
KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? 24. prosince 2023 6:00

Aby tato předpověď fungovala, je důležité, aby si loďku vyrobil každý člen rodiny sám a jejich počet musí odpovídat počtu členů rodiny. Pokud nějaká skořápka odpluje od ostatních, znamená to, že dotyčný odejde do světa a chopí se nových příležitostí. Pokud ale lodičky zůstanou pohromadě, zůstanete pohromadě i vy. 

I vánočka má svůj význam

Vánočka není jen sladké pečivo, které si vychutnáváme v období Vánoc. I ona má svůj význam a znázorňuje Ježíška v povijanu, tedy v ozdobném pásu, který se používal k převazu peřiny s kojencem. Její křížové pletení má osoby u štědrovečerního stolu ochránit před zlými silami, takže jestli jste až do teď večeři bez vánočky, koukejte to napravit.

Polib se pod jmelím a v příštím roce tě čeká nehynoucí láska

Poslední tradice se týká větvičky jmelí, která neodmyslitelně patří k vánoční výzdobě a v každé domácnosti by měla být zavěšená tak, aby pod ní bylo možné projít a políbit se. Dvojice, která se pod jmelím políbí, by si tak měla zaručit lásku po celý další rok, což mnozí zcela jistě ocení.

Jmelí můžeš navíc i darovat a ten, kdo ho od tebe dostane, bude chráněn před nemocemi a v následujícím roce se mu bude velmi dařit. 

jmelí
Zdroj: Flickr/Will Folsom/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse