Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2021 18:31
Čas čtení 1:19
Ilona Hobzová

Studenti přišli s peticí za lepší sexuální výchovu ve školách. Je podle nich často podceňovaná

Studenti přišli s peticí za lepší sexuální výchovu ve školách. Je podle nich často podceňovaná
Zdroj: Pixabay/Sasin Tipchai/volně k užití
NEWS SEX
Uložit Uložené

Cílem petice je zkvalitnit sexuální výchovu ve školách.

Školy podle průzkumu neposkytují dostatek prostoru sexuální výchově a informacím s ní souvisejících. Změnit se to snaží parta studentů. Ti v rámci projektu MedVictus zveřejnili petici, která si klade za cíl dosáhnout zkvalitnění sexuální výchovy ve školách a zvýšení povědomí o tomto problému u občanů Česka i Slovenska. 

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení 15. prosince 2021 7:00

Škola jako nejméně přínosný zdroj informací

Podle šetření České středoškolské unie z roku 2020, které se dotazovalo více než dvou tisíc studentů středních škol, vnímají studenti školu jako nejméně přínosný zdroj co se týče informací o partnerském a sexuálním životě„Jako nejčastější zdroj informací byl označen internet, druhým nejčastějším byli vrstevníci. Škola skončila z nabízených možností jako nejméně častý zdroj. 47 % respondentů dokonce uvedlo, že ze školy nezískalo žádné informace,“ tvrdí zpráva.

Výzkum dále zjistil, že pokud sexuální výchova probíhá, omezuje se většinou jen na několik témat, jako je prevence pohlavně přenosných chorob nebo metody antikoncepce. Naopak témata, která vyžadují postoj vyučujícího nebo otevřenou diskuzi, jako jsou domácí násilí nebo pornografie, či témata, která jsou často tabuizována –⁠ první sex, masturbace, orgasmus, se ve výuce na střední škole neobjevují většinou vůbec

Petice žádá změnu

Změnit by to chtěla petice, za kterou stojí projekt MedVictus, založený studenty a kamarády Janem Soukupem a Karlem Šedým. „Zavedením rozšířené sexuální výchovy a prevence do škol bychom rádi předešli pro budoucí generaci dětí problémům sociálním a psychologickým jako je šikana na internetu i ve školách, zdravotním jako například šíření pohlavně přenosných nemocí, nechtěnému těhotenství a jiným mnohdy závažným následkům,“ uvádějí autoři v petici, se kterou jim pomáhal také tým odborníků.

Doporučeno
Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou 20. dubna 2024 8:00

Autoři petice se potvrzují výsledky výzkumů a domnívají, že témata probíraná ve škole nejsou dostatečná. „Na gymnáziu jsme měli sexuální výchovu dvakrát. Vím, že jedna akce byla iniciovaná nějakou organizací. Odnesl jsem si z ní, že kondom se dá nasadit na okurku a že existují nějaké pohlavní choroby a lubrikační gely,“ vzpomíná pro HateFree Culture Karel Šedý.

Kromě zkvalitnění výuky by změna mohla přinést lepší prevenci sexuálního násilí, větší porozumění sobě a svému protějšku nebo zvýšení schopnosti vyjadřovat sexuální pocity.

Domů
Sdílet
Diskuse