Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2021 13:15
Čas čtení 1:08
Eduard Starkbauer

Lidstvo vyneslo na oběžnou dráhu největší teleskop v historii. Vystřídá Hubbleův dalekohled a podívá se hluboko do vesmíru

Lidstvo vyneslo na oběžnou dráhu největší teleskop v historii. Vystřídá Hubbleův dalekohled a podívá se hluboko do vesmíru
Zdroj: NASA
NEWS NASA
Uložit Uložené

Teleskop má odpovědět na otázky o černých dírách i mimozemském životě.

Z evropského vesmírného střediska ve Francouzské Guyaně v jižní Americe dnes s pomocí rakety Ariane 5 odstartoval na svoji vesmírnou pouť Webbův teleskop. Ten má po 30 letech nahradit svého předchůdce, Hubbleův vesmírný dalekohled. Původní start měl proběhnout už 22. prosince. Nedošlo k němu kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Jedná se o největší a technologicky nejvyspělejší teleskop v historii. Na projektu se technicky podílelo přes 300 univerzit a teleskop je výsledkem kooperace NASA, ESA (European Space Agency) a CSA (Canadian Space Agency).

Projekt byl odstartován před třiceti lety a BBC jej označuje za jedno z nejúžasnějších vědeckých snažení 21. století. Jeho hodnota je 10 miliard dolarů a jeho životnost se odhaduje na 10 let. Ve srovnání se svým předchůdcem je James Webb o polovinu lehčí a jeho zrcadla měří 6,5 metru.

Plán Webbova teleskopu je mimořádně ambiciózní. Podívá se hlouběji do minulosti, než jakýkoli nástroj před ním. Kromě toho, že má dokumentovat nejstarší, až 13 a půl miliardy staré hvězdy a galaxie ve vesmíru, je vybaven také technologií pro měření atmosférického složení planet. Na základě jeho analýzy se bude lidstvo moci dozvědět informace o případných formách života ve vesmíru.

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Podle administrátora NASA Billa Nelsona jde o „zářivý příklad toho, čeho můžeme dosáhnout, pokud sníme ve velkém. Vždy jsme věděli, že půjde o riskantní projekt. Pokud však chcete dosáhnout velké odměny, musíte také velmi riskovat“.

Projekt prošel mnoha komplikacemi a prodražil se o miliardy dolarů. Podle BBC vědecké instituce odolaly opakované kritice, která vyzývala k přerušení projektu.

Domů
Sdílet
Diskuse