Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2021 20:34
Čas čtení 1:03
Eduard Starkbauer

Samici šimpanze odvrhla matka a vychovali ji lidé. Když se dostala mezi ostatní opice, ubily ji k smrti

Samici šimpanze odvrhla matka a vychovali ji lidé. Když se dostala mezi ostatní opice, ubily ji k smrti
Zdroj: Unsplash/Francesco Ungaro/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS
Uložit Uložené

Beran přivezli v červenci z íránské ZOO a úspěšně absolvovala 90denní karanténu. Nyní je však po smrti.

Čtyřletá samice šimpanze Beran podlehla několika zraněním poté, co ji napadly další opice. Stalo se tak jen několik měsíců po jejím začlenění do zařízení Ol Pejeta Conservancy v Keni, které má za cíl ochranu šimpanzů a jejich kontrolovaný návrat do volné přírody. 

Rezervace pro Independent řekla, že „bere situaci velmi vážně a udělá vše pro to, aby se v budoucnu protokoly a procedury ještě zpřísnily“.

Předčasně narozená opice byla vychovávána lidmi v íránské ZOO poté, co ji zavrhla její biologická matka. Personálu v ZOO se Beran nepodařilo integrovat do rodiny ani na druhý pokus, když byl její zdravotní stav stabilizován.

Když veterináři viděli, že Beran nemá u své rodiny šanci, poslali ji právě do keňské rezervace s bohatými zkušenostmi, které se už podařilo úspěšně integrovat 22 šimpanzů.

Doporučeno
Kapři trpí při výlovech, chovu i zabíjení. Zájem o veganství vzrůstá, říká Lukáš z organizace Zvířata nejíme (Rozhovor) Kapři trpí při výlovech, chovu i zabíjení. Zájem o veganství vzrůstá, říká Lukáš z organizace Zvířata nejíme (Rozhovor) 23. prosince 2021 9:30

Samice šimpanze úspěšně přežila tříměsíční období v povinné karanténě, kterou nařizuje místní veterinární úřad. K násilnému incidentu došlo až během první fáze procesu sbližování s ostatními šimpanzi v rezervaci.

Během něj měla Beran pozorovat zbylé opice jen z dálky, do fyzického kontaktu se jí však podařilo dostat poté, co otevřela bezpečnostní zámek na brance, která je oddělovala.

Potyčku se smrtelným následkem se personálu podařilo zastavit téměř ihned. Beran však utrpěla vážná zranění, která vyžadovala okamžitý zásah. „Navzdory obrovské snaze o záchranu jejího života nakonec svým zraněním podlehla.“

Domů
Sdílet
Diskuse