Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. prosince 2021 20:30
Čas čtení 3:38
Dominik Vetrák

5 otázek a odpovědí, které máme po skončení Matrix Resurrections. Co se to vlastně ve filmu stalo?

FILMY A SERIÁLY MATRIX 4
Uložit Uložené

Lana Wachowski odpovídá na některé otázky, které máme již od prvního traileru na Matrix 4. Zároveň máme po jeho zhlédnutí pár dalších otázek.

Režisérka Lana Wachowski natočila jedno z nejoriginálnějších a nejodvážnějších hollywoodských pokračování 21. století. Matrix Resurrections je dobrý film, i když zčásti jde o zklamání. Vizuál, technická úroveň a akční složka jsou oproti kterémukoli dílu původní trilogie velmi pozadu. Občas to vypadá tak, že čtyřka Matrixu vznikla 20 let před trilogií a ne naopak.

Avšak děj filmu a některé myšlenky v něm jsou skvěle podané a líbila se nám také romantická dějová linie, která vlastně vyústila v to, že Matrix bez Nea a Trinity nemůže dobře fungovat. V tomto článku si odpovíme na některé otázky, které jsme všichni měli již při ohlášení snímku. A řešit budeme i to, co bylo nastíněno ve filmu, ačkoli to nebylo úplně jasné. Samozřejmě se připrav na spoilery.

Doporučeno
10 nejlepších filmů roku 2021 10 nejlepších filmů roku 2021 28. prosince 2021 16:30

1. Jak a proč oživili Nea a Trinity?

Je to snadné. Trinity zemřela při nehodě, Neo se zase obětoval, aby mezi lidmi a stroji dohodl mír. Stroje ale rychle začaly zjišťovat, že bez těchto dvou nedokážou vyprodukovat zdaleka tolik energie. Ve spojení s tím, že se více lidí začalo odpojovat od Matrixu, vznikl nedostatek energie pro stroje. Ty spolu začaly bojovat, což mělo za následek, že se v průběhu let našly stroje, které chtěly žít s lidmi v symbióze. 

Stroje však stále potřebovaly energii, a tak hledaly řešení, jak se k ní co nejefektivněji dostat. S nápadem oživit Nea a Trinity nakonec přišel analytik (Neil Patrick Harris), který mohl dělat odvážná rozhodnutí, protože jeho nápady znamenaly rekordní zisky energie. Neo a Trinity totiž společně dokázali vyprodukovat šílené množství energie. Museli ale oba žít a museli o sobě vědět.

Proto dal analytik Trinity manžela a děti. Byla to pojistka proti tomu, aby začala žít s Neem, v důsledku čehož by se jim mohla vrátit „paměť“ a zase by se vzbouřili vůči strojům. Analytik tak ovládal oba a držel je na uzdě, ale zároveň pro ně vytvořil situaci, ve které se oba přitahovali a podvědomě vytvářeli kvantum energie. 

Matrix
Zdroj: Warner Bros.

2. Co se stalo s městem lidí Zion a Morfeem?

Po vypuknutí občanské války mezi stroji došlo také na lidi. Mír mezi stroji a lidmi paradoxně znamenal vytvoření konfliktů ve vlastních řadách. Když už neměli společného nepřítele, začali hledat rozdíly mezi sebou. Zion se ideově rozdělil na dva tábory. Morfeus a spol. chtěli nadále pokračovat v situaci, jaká nastala po obětování Nea. Nevěřil, že je ještě něco ohrozí, ale zároveň nevěřil, že stroje mohou být řešením jejich budoucnosti.

Doporučeno
Matrix 4 (Recenze) Matrix 4 (Recenze) 22. prosince 2021 20:30

Na druhé straně zde byla Niobe, která viděla v soužití strojů a lidí cestu. Ve filmu naznačuje, že Zion a Morfeus padli, ale neznáme žádné konkrétní detaily. Dá se předpokládat, že Io, nové lidské město, je vybudováno „na troskách“ Zionu. Bohužel není přesně uvedeno, zda je Zion zničen a dokonce na 100 % nevíme ani to, zda Morfeus skutečně zemřel.

Matrix
Zdroj: Warner Bros.

3. Proč je v novém Matrixu i agent Smith, když byl nepřítelem i pro stroje?

Agent Smith se v průběhu trilogie Matrixu stal nepřítelem agentů, a tedy i samotných strojů, nemluvě o tom, jaké nebezpečí představoval pro lidi. Proč je tedy i v nové verzi Matrixu, a to hned u Nea (Thomase Andersona)?

Odpověď je jednoduchá. Agent Smith byl Neův největší nepřítel, který v něm podněcoval změnu k lepšímu, a tedy i progres. Držel ho na uzdě a zároveň v něm podvědomě vytvářel dojem, že něco v tomto světě nesedí, čímž Neův mozek více pracoval.

Následkem toho vytvářel i více energie pro stroje, které ji tak moc potřebovaly. Je to podobný princip jako samotné oživení Nea a Trinity, kteří pohromadě vytvářeli rekordní množství energie.

Matrix
Zdroj: Warner Bros.

4. Proč má Trinity na konci filmu schopnosti Nea z původní trilogie?

Neo v původní trilogii bojoval za lidstvo, v první řadě ale bojoval za Trinity a jejich lásku. Byla to právě ona, kdo ho hnal dál a kdo věřil ve vyvoleného i ve chvíli, kdy Neo věřit přestal. Dá se říci, že bez ní by žádný The One/vyvolený nebyl. Matrix Resurrections je v konečném důsledku filmem o lásce a její síle.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře si pamatuješ na trilogii Matrix? KVÍZ: Jak dobře si pamatuješ na trilogii Matrix? 9. září 2021 18:17

Zdá se, že The One/vyvolený nebyl výhradně jeden člověk. I věštkyně Neovi řekla, že není vyvolený. Avšak stalo se to předtím, než se rozrostla láska mezi ním a Trinity. V novém filmu je jasně uvedeno, že až jejich spojení dokáže vyrábět velké množství energie a jejich spojení dokáže dělat zázraky i v Matrixu.

Film dobře nevysvětluje, proč je Neo v pěstních soubojích slabší než v Matrixu 1 a proč nedokáže létat, ale dokáže vytvářet silová pole. Relativně dostatečně ale vysvětluje, proč to všechno najednou dokáže Trinity. 

Matrix
Zdroj: Warner Bros.

5. Proč vypadali agent Smith a Morfeus úplně jinak?

Yahya Abdul-Mateen II. hraje úplně jiného Morfea. Pamatuje si, co udělal Morfeus v podání Laurence Fishburna, ale jeho charakter je spíše spojením Morfea a agenta Smitha. Vytvořil ho sám Neo/Thomas ve svém vlastním programu. Podvědomě stvořil něco, co mu mělo pomoci znovu se osvobodit z Matrixu. Nejde tedy o mladší verzi Morfea či něco podobného. Jednoduše jde o novou postavu, která má jisté charakterové rysy a vzpomínky Morfea. 

Agent Smith mohl vypadat klidně stejně jako Hugo Weaving a zřejmě to tvůrci měli také v plánu. Herec se ale nemohl zúčastnit natáčení, protože už měl smlouvu na jistou divadelní hru. 

Myslíme si, že na závěr ještě stojí za zmínku boti. Nejde o skutečné lidi, které stroje ovládají, aby zaútočili na Nea a spol. na konci filmu. Ve skutečnosti jsou to programy, které vystupují jako lidé a plně je ovládají stroje, konkrétně analytik. Ten zřejmě stojí i za vymazáním pořadů, jakými byly věštkyně či architekt. Někdy po událostech Matrix Revolutions proběhla „čistka“ programů a ty problémové stroje vymazaly.

Matrix
Zdroj: Warner Bros.
Domů
Sdílet
Diskuse