Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2021 11:23
Čas čtení 0:32
Tímea Krauszová TASR

VIDEO: Členové jordánského parlamentu se poprali kvůli slovu „Jordánka“ v ústavě. Chtěli jej přidat kvůli rovnosti pohlaví

VIDEO: Členové jordánského parlamentu se poprali kvůli slovu „Jordánka“ v ústavě. Chtěli jej přidat kvůli rovnosti pohlaví
Zdroj: Salah Malkawi/ Getty Images
NEWS JORDÁNSKO
Uložit Uložené

Označení žen zvlášť se některým poslancům zdálo zbytečné až natolik, že se kvůli tomu poprali.

Bouřlivá debata o ústavních reformách včetně rovnosti pohlaví, vysílaná živě v televizi, se v úterý v jordánském parlamentu zvrhla ve fyzickou potyčku mezi poslanci, která si vynutila přerušení schůze. Informovala o tom v úterý agentura AFP.

Poprali se kvůli ženskému rodu

Hádka propukla během diskuse o pozměňovacím návrhu, který přidává podstatné jméno „Jordánka“ do části ústavy zaručující stejná práva všech občanů. Mnozí poslanci rozzlobeně zpochybnili tuto novelu a nazvali ji zbytečnou. Předseda parlamentu poté, co došlo ke rvačce, schůzi přerušil a odročil na středu.

Mezi další ústavní reformy, o kterých se bude diskutovat, patří vytvoření národní bezpečnostní rady a zkrácení funkčního období šéfa parlamentu ze dvou let na jeden rok. Ústava, kterou v roce 1952 vyhlásil dědeček současného krále Abdalláha II., byla již 29krát změněna, přičemž minulé změny dali podle odborníků králi více pravomocí na úkor zákonodárného sboru.

Domů
Sdílet
Diskuse