Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2021 15:56
Čas čtení 2:08
Radim Šlechta

Mrazík: Ivánek skončil ve vězení, scénárista ve vyhnanství na Sibiři

Mrazík: Ivánek skončil ve vězení, scénárista ve vyhnanství na Sibiři
Zdroj: Bontonfilm
NEWS SILVESTR
Uložit Uložené

Shrnujeme, proč je Mrazík tak oblíbený a přinášíme výběr největších zajímavostí z natáčení.

Mrazík se po dobu deseti let stal naprosto neoddělitelnou součástí televizních programů během oslav Nového roku. Již od roku 1964 se s ním čeští diváci setkávají každý rok a pro mnoho lidí představuje příběh Ivánka, Nastěnky a pohádkového dědečka s berlou „mrazilkou“ tradici, na kterou se těší celý rok. Proč se ale vlastně film ze Sovětského svazu stal tolik populárním, co provázelo natáčení a kde skončili herci hlavních rolí? Prozradíme ti to v následujících odstavcích.

Skvělý dabing i výsměch Rusům

Pohádka natáčená v okolí Moskvy patří k nejznámějším v Česku. O tom není a snad by ani nemohlo být pochyb. V čem ale její populartia tkví? Podle filmového kritika Kamila Fily může za popularitu této pohádky na jedné straně povedený dabing českých herců. Hlášky se často citují a věty jako „Nastěnku chci za ženu“ kolikrát přebijí samotný příběh filmu. 

Jako další bod uvedl Fila ve svém pořadu na Aktuálně a dále i v rozhovoru pro Seznam zprávy, že Mrazík dává možnost se vysmát Sovětskému svazu. „My se Rusům smějeme, že jsou takoví pitomí. Jako ten Ivan, silný, ale hloupý, naivní, narcistní. A dostane za vyučenou,“ uvedl v rozhovoru.

O jisté předpojatosti českého národa vůči Rusku zde vypovídá také fakt, že Mrazík nikdy nebyl úspěšný v zahraničí a nedočkal se velkých ovací ani v samotném Rusku, ze kterého vzešel. Ve Spojených státech pak stálici českých televizních obrazovek označili kritici i řady diváků za nejhorší film všech dob.

Moskva beze sněhu a štáb bez peněz

I přesto, že je Mrazík symbolem pro období zimy, podle serveru InStory nebyl během natáčení pohádky sníh nikde v okolí Moskvy. Kvůli tomu se musel štáb vydat na poloostrov Kola, kde při krutých mrazech natáčení dokončil. Počasí ale nebylo jediné s čím se musel štáb potýkat.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jak se správně postarat o svého mazlíčka během silvestra? KVÍZ: Víš, jak se správně postarat o svého mazlíčka během silvestra? 31. prosince 2023 8:30

Po celou dobu natáčení se řešil nedostatek peněz, který byl tak značný, že místo jablka, které Marfuša v jednu chvíli jí, dali rekvizitáři herečce cibuli. Jednoduše proto, že byla v daném okamžiku levnější. Stejně tak natřeli petrolejem jídlo na slavnostní hostině na konci filmu. Produkce se bála, že budou herci ujídat a dobroty by někdo musel neustále doplňovat.

Film je sice naprosto ikonický, už kvůli tomu, že jej v České republice televize vysílaly nejvícekrát v historii pohádek, a je také spojený s pohodou, i tak má v zákulisí řadutragických příběhů. Scenárista Nikolaj Erdman strávil čas ve vyhnanství na Sibiři, protože napsal satirickou bajku o Stalinovi.

S nátlakem se setkala také přestavitelka Nastěnky, které se po natáčení hromadily žádosti o ruku. Odepsala jen některým, převážně vězňům, protože se údajně bála, že ji po propuštění ublíží. Její srdce ale v době natáčení prý patřilo představiteli Ivánka, který byl zároveň prvním mužem, který ji políbil.

Ivánkovi přitom patřilo i mnoho srdcí různých divaček a po odvysílání pohádky se stal velmi úspěšným. Následně ale život Eduarda Izotova podle CNN Prima News nabral zcela jiné otáčky, a to v momentě, kdy se v roce 1983 rozhodl prodat v Moskvě valuty, za což skončil ve vězení. Vlivem tohoto trestu se potýkal s mnoha problémy v oblasti zdraví. Prodělal šest mrtvic, ztratil paměť a poslední dva roky svého života prožil na psychiatrii.

Doporučeno
Tipy na nejlepšího silvestra: Víme, kde zažiješ brutální techno rave v kostele či pohodičku s Českou sodou Tipy na nejlepšího silvestra: Víme, kde zažiješ brutální techno rave v kostele či pohodičku s Českou sodou 28. prosince 2023 17:00

I přes všechny komplikace při natáčení a nezáviděníhodné osudy tvůrců, pohádka stále baví mnoho českých diváků. Televize Nova jej odvysílá 31. prosince ve 14:10.

Zpět
Sdílet
Diskuse