Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2021 16:57
Čas čtení 2:26
Radim Šlechta

Tyto aplikace ti pomohou ulevit od stresu nebo úzkostí

Tyto aplikace ti pomohou ulevit od stresu nebo úzkostí
Zdroj: se svolením Veroniky Kamenské
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Připravili jsme pro tebe seznam aplikací, které ti pomohou zacvičit s návalem stresu nebo náběhy na paniku či úzkost.

Rychlá doba může přinést mnoho komplikací na duševní úrovni. Mohou se na tom podílet sociální sítě nebo všudypřítomné ruchy, které zabavují naše smysly a my se pak necháváme snadno strhnout emocemi. K tomu, aby se ti s negativními pocity o něco lépe pracovalo ti mohou pomoci i některé aplikace, které poskytují okamžitou úlevu od panických stavů, dlouhodobou práci na duševní pohodě a nabízí i řadu užitečných kontaktů na odborníky.

Pokud tě trápí nahromaděné úkoly v práci nebo ve škole, nebo se snadno dostáváš do stresových situací, mohou ti níže vypsané aplikace pomoci k většímu klidu na duši. Nezapomeň ale, že úzkosti, deprese nebo panické ataky představují závažné duševní onemocnění, které je potřeba co nejdříve začít řešit s odborníkem.

1. Nepanikař

Aplikace vyvinutá studentkou VÚT v Brně pomáhá proti panickým projevům několika způsoby. Pokud cítíš velký nával stresu, můžeš využít nabídku různých variant dechových cvičení, která pomohou uklidnit tělo a tím pádem i z části zahnat negativní emoce, které můžeš prožívat. K odvedení pozornosti od různých situací ti pomůže také série miniher, které jsou vytvořeny tak, aby odvedly tvou pozornost a umožnily ti „odejít“ ze své hlavy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nepanikař (@aplikace_nepanikar)

Vedle dechových cvičení najdeš v aplikaci tipy, jak si pomoci při depresích, myšlenkách na sebevraždu, úzkostech nebo třeba poruchách příjmu potravy. Aplikace ti zároveň umožní sledovat tvé nálady, spánek nebo jídelníček a využít ji můžeš i jako deník. Najdeš zde také důležité kontakty, které můžeš v případě silných návalů využít.

2. VOS

VOS popisují vývojáři jako bezpečný prostor pro tvoje mentální zdraví. Jedná se o aplikaci, která ti nabízí širokou škálu dechových cvičení, umožňuje ti zaznamenávat náladu a 24 hodin denně v ní můžeš chatovat s certifikovanými poradci a psychology.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VOS — Wellbeing Companion 🌱 (@vos.health)

Vedle toho také pravidelně přináší zajímavé články ze světa mentálního zdraví, nové studie a tipy. V rámci aplikace se také můžeš otestovat na úzkost, deprese nebo všeobecný well-being, který v životě máš. Narozdíl od okamžité úlevy v podobě Nepanikař ti VOS nabízí i dlouhodobý plán, jak zlepšit svou duševní kondici.

3. Pause

Aplikace, která je zcela zdarma nabízí okamžité rozptýlení. Využívá techniky bytí v přítomném okamžiku a všímavosti, tzv. mindfulness. Tvým úkolem je v rámci aplikace sledovat prstem kruh, který se pohybuje po displeji. Tím se dostaneš snadněji z vypjaté situace a vrátíš se zpět do svého těla a nad emocemi získáš určitý nadhled i kontrolu.

 

V aplikaci Pause si nastavíš délku i intenzitu cvičení a uvolnit se ti přitom pomůže relaxační hudba, která tě bude na tvé cestě za relaxací a úlevou provázet.

4. Headspace

Aplikace Headspace je společně s aplikací Calm jednou z nejznámějších a zároveň největších aplikací, které pomáhají člověku ulevit od duševní nepohody. Pokud se rozhodneš si ji stáhnout, čekají tě lekce meditace pod taktovkou bývalého buddhistického mnicha a mnoho rad, jak zlepšit svoje duševní zdraví okamžitě i z dlouhodobého hlediska. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Headspace (@headspace)

Vedle vedených meditací a dechových cvičení ti nabízí také několik playlistů, které si můžeš pouštět pro uvolnění, lepší soustředění ale i větší sportovní výkon. Tvůrci aplikace také natočili sérii o meditaci a spánku pro Netflix, kde tě provedou základními technikami pro zklidnění mysli.

5. Calm

Již výše jsme zmiňovali aplikaci Calm, která si klade za úkol dlouhodobě zlepšovat duševní pohodu a mírnit úzkostné nebo panické stavy. Stejně jako některé výše uvedené aplikace vychází z toho, že kontrolované dechové cvičení může skutečně pomoci ke zklidnění prožívání daného okamžiku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Calm (@calm)

V základní verzi zdarma si můžeš pustit omezenou řadu vedených dechových cvičení ale i meditací, které tě z dlouhodobého hlediska mohou učinit psychicky odolnějším a naučí tě lépe podobné situace zvládat.

Domů
Sdílet
Diskuse