Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2021 8:16
Čas čtení 0:50
Radim Šlechta

ČHMÚ: Tyto kraje mohou na Silvestra a Nový rok zasáhnout povodně

ČHMÚ: Tyto kraje mohou na Silvestra a Nový rok zasáhnout povodně
Zdroj: TASR – Roman Hanc
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před povodněmi

Během pátku a soboty mohou některé okresy v Libereckém a Olomouckém kraji zasáhnout povodně. Podle Českého hydrometeorologického ústavu platí pro Moravany varování prvního stupně, obyvatelé Liberecka mohou čekat povodně až druhého stupně. Výstraha meteorologů platí od dnešního rána do zítřejšího poledne.

Na Jilemnicku v Libereckém kraji mohou během následujících dvou dnů přijít povodně druhého stupně, varují meteorologové. Tehdy se voda může vylévat z říčních koryt do okolní krajiny. Vlivem vyplavení vody mohou stromy v promáčené půdě ztrácet stabilitu, podle ústavu je tedy nutné nechodit do promáčených oblastí, kde hrozí riziko jejich pádu.

Ústav zároveň doporučuje vyvarovat se koupání, plavání nebo plavbě na lodích. Varuje také před rizikem aquaplaningu v zatopených oblastech. Řidičům doporučuje se takovým místům zcela vyhnout. Dále je potřeba sledovat další prognózu povodňové situace. První stupeň rizika platí v Libereckém kraji i na Tanvaldsku, Semilsku a Železnobrodsku.

Varování
Zdroj: ČHMÚ

Olomoucku hrozí první stupeň

Riziko prvního stupně platí pro okresy Šumperk, Zábřeh, Mohelnice a Litovel v Olomouckém kraji. Oblast nespadá do tak silného rizika a voda se pravděpodobně nevyleje na břehy. I přesto ale může prosáknout do okolní krajiny a stromy jejím vlivem mohou ztratit stabilitu. Meteorologové doporučují vyhnout se aktivitám ve vodě a dále sledovat prognózu situace.

Povodně Český hydrometeorologický ústav zdůvodňuje přicházejícím oteplením a očekávaným deštěm v těchto oblastech.

Domů
Sdílet
Diskuse