Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2022 16:30
Čas čtení 4:26
Tímea Krauszová

Harry Potter 20. výročí: Návrat do Bradavic doprovázejí slzy a vzpomínky na první lásky i skutečné herecké výzvy

Harry Potter 20. výročí: Návrat do Bradavic doprovázejí slzy a vzpomínky na první lásky i skutečné herecké výzvy
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER
Uložit Uložené

Po takové době? Vždy. Uběhlo dvacet let od prvního filmu o Harrym Potterovi, a na počest výročí vznikl film z nostalgického setkání herců a štábu.

Accio, vzpomínky! Nový rok mohli filmoví fanoušci oslavit pohledem na své oblíbené kouzelníky. Na platformách HBO měl premiéru očekávaný retrospektivní speciál Harry Potter 20. výročí: Návrat do Bradavic, který vznikl u příležitosti výročí prvního z osmi filmů čarodějnické ságy, Harry Potter a Kámen mudrců.

Téměř stominutový dokument střídá známé scény z filmů s pohledem za kameru a také s rozhovory s herci a režiséry, kteří nám přirostli k srdci. Potterovský reunion si fanoušci žádali už dlouho, a po loňském setkání Přátel HBO konečně vyslyšelo i toto přání.

Doporučeno
Recenze: Přátelé jsou zase spolu a celý svět je miluje. V nové speciální epizodě dojali diváky až k slzám Recenze: Přátelé jsou zase spolu a celý svět je miluje. V nové speciální epizodě dojali diváky až k slzám 28. května 2021 8:36

První minuty reunionu jsou přesně takové, jaké jsme očekávali. Sledujeme několik známých hvězd, které dostanou zvací dopis, stejný jako dopisy jedenáctiletých dětí, které byly přijaty do Bradavic. Vidíme Daniela Radcliffa, který se prochází Příčnou ulicí, Emu Watson, která vstupuje do Velké síně a několik dalších herců. V jedné ruce hůlka a ve druhé kapesníčky, neboť už na úvod je jasné, že tvůrci tě chtějí dojmout. Scénami se rozléhá nostalgie a sladké vzpomínky, a je na nich něco uspokojivého.

Harry Potter
Zdroj: HBO

Sledujeme přeci jen postavy, na kterých jsme vyrostli, a kterými jsme „nakazili“ i naše rodiče či přátele. Ozve se známá hudba, ukáží nám známé prostory a úsměv se nám nenápadně vkrade na rty dříve, než si toho všimneme. Značně chronologicky sledujeme scény z osmi filmů, na střídačku s rozhovory s režiséry a herci, který zmiňují, co pro ně svět Harryho Pottera představoval.

Kromě toho vidíme i několik zákulisních záběrů, ale ne všechny z nich jsou nové. Podobně ani historky, které si herci mezi sebou sdílejí, nejsou úplně překvapivé či nové pro skalní fanoušky.

Harry Potter
Zdroj: HBO

Anekdotu o domácím úkolu, který hlavnímu triu zadal režisér Alfonso Cuarón (Harry Potter a Vězeň z Azkabanu), jsme slyšeli milionkrát. (Tři protagonisté splnili zadání přesně tak, jak by ho splnila i jejich postava: Emma Watson odevzdala 12stránkovou esej, Daniel Radcliffe vše vtěsnal na 1 stranu, ačkoli spisovatelka k tomu potřebovala několik knih, a Rupert Grint prostě nic neodevzdal).

To, že Alan Rickman přesvědčil J. K. Rowling, aby mu prozradila, o co vlastně profesorovi Snapeovi jde, je jeden z hlavních důvodů, proč ho všichni v této roli milovali. Nikdo by dvojitého agenta nezahrál tak jako on, a fakt, že to nechtěl nikomu (ani režisérům) prozradit, není novinka. Místy proto vzpomínání a úsměvy působí silně, jako by účastníci dostali zadání být co nejvíce nostalgičtí, a rychle se zacyklí ve frázích, které často opakují.

Doporučeno
Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ 23. února 2024 8:00

Setkání po letech jsou vždy emotivní, ale v případě návratu do Bradavic se zdá, že jsou emoce velmi povrchní. Už po půlhodině sledování nás udeřila do očí nekonečná chvála: herců, příběhu, fanoušků, toho, co kouzelnický svět dokázal a představuje. Jako by si tvůrci neuvědomovali, že právě všechny tyto důvody fanoušků už stejně přiměly k tomu, aby si reunion zapnuli.

Harry Potter
Zdroj: HBO

V monolozích pro kameru, ale také v rozhovorech mezi herci, převládají slova o lásce a přátelství. Ale kromě krátkého (ačkoli rozkošného) přiznání, že se Emma Watson zamilovala do Toma Feltona, který ji odjakživa chránil a vnímal jako mladší sestru, ta slova působí prázdně.

Grintovi se narodilo dítě, herečky Evanna Lynch (Luna Lovegoodová), Katie Leung (Cho Chang) a Bonnie Wright (Ginny Weasley) jsou vášnivé aktivistky s vlastními projekty, Afred Eunuch sklízí úspěch v shakespearovském divadle Globe, ale i na televizi v How To Get Away With Murder či v loňské adaptaci sci-fi příběhu Nadace). Paradoxem je, že fanoušci to vědí, ale herci to mezi sebou sotva zmíní.

Grint to dokonce i pojmenuje, Watson řekne, že jsou blízkými přáteli a že ji má velmi rád, i když se často nevidí. Jako by jemu už udeřilo do očí, že o blízkých vztazích mluví až příliš, a potřeboval to nějak uzavřít. Vyústí to do plačící herečky, která ho nakonec obejme, takže z pohledu fanoušků to je příjemná kompenzace.

Harry Potter Return to Hogwarts
Zdroj: HBO Max via Giphy

Téměř všechny slovní projevy se týkají jejich společných vzpomínek na natáčení filmů, ale často se zdá, že je spíše hrají než opravdu prožívají. Slz, úsměvů a slov o změněných životech je na 98minutovou stopáž opravdu příliš mnoho.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu z Harryho Pottera jen podle outfitu? KVÍZ: Poznáš postavu z Harryho Pottera jen podle outfitu? 25. ledna 2024 14:00

Při sledování nám myšlenky uprchly směrem k lidem, o kterých se jaksi zapomnělo mluvit. Michaela Gambona (Albus Brumbál ve třetím až osmém filmu) v podstatě vůbec nezmíní, přičemž jeho předchůdce Richarda Harrise zmiňuje více.

Harry Potter
Zdroj: HBO Max via Giphy

A nedá se nemluvit o výrazné osobnosti, bez které by příběhy o Harrym ani neexistovaly. Spisovatelka J. K. Rowling v dokumentu citelně chybí, použity jsou jen archivní záběry z jejích rozhovorů v roce 2019. Spekulovalo se, že Warner Bros. nechtěl Rowling zvát, vzhledem k jejím projevům na adresu queer lidí, konkrétně jejím názorům na téma transgender osob. Tvůrci tvrdí, že ji pozvali, ale odmítla se zúčastnit.

O trans lidech píše na Twitteru už léta a několik kouzelnických hvězd, včetně Radcliffa, Watson, Lynch či Eddieho Radmayna (ze spin-off filmové série Fantastická zvířata), se distancovalo od jejích vyjádření.

Najvzácnejším pohľadom z celého reunionu je podle nás setkání Heleny Bonham Carter s Danielem Radcliffem. Objímají se, huronsky se spolu smějí, vyměňují si sarkastické poznámky a žertíky, závodí spolu jako malé děti, které poprvé vstoupily na scénu Bradavic. Ikonická herečka dokonce mladého Radcliffea donutí přiznat, že do ní kdysi byl zamilovaný, a dokonce jí poslal i dopis. To je dynamika, jakou jsme mezi nimi nikdy nemohli vidět ve filmech. 

Harry Potter
Zdroj: HBO Max via Giphy

Trochu víc nám o svých metodách řekli i jednotliví režiséři. Mezi příjemné komické momenty patří přiznání Mika Newella (Harry Potter a Ohnivý pohár), který potřeboval přesvědčit dvojčata Weasleyovi, aby se pořádně poprala. Jak jinak to udělat, než tak, že se s Jamesem „popral“ sám. Celý štáb se díky tomu uvolnil a scénu se podařilo natočit.

Doporučeno
Zahrál jsem si famfrpál. Trhni si, Harry Pottere, mudlové jsou tvrdí, rychlí a mají skvělou komunitu (Reportáž) Zahrál jsem si famfrpál. Trhni si, Harry Pottere, mudlové jsou tvrdí, rychlí a mají skvělou komunitu (Reportáž) 15. ledna 2024 8:00

Atmosféra na place je výrazným tématem filmu, řada vystupujících zmiňuje, jak zpočátku dětští herci pořádně ani nerozuměli, že mají pracovat, a spíše se nechávali unášet kouzelnými kulisami a vtipnými hrami (kdo se v běžném světě učí létat na koštěti nebo má na hlavě kouzelný klobouk?).

Jejich přerod v herce, kteří museli opravdu pracovat na scénách, je něco, co vyzdvihují i ​​režiséři, ale také herci, kteří byli již před 20 lety ikonami. Gary Oldman (Sirius Black), Ralph Fiennes (Lord Voldemort) a Jason Isaacs (Lucius Malfoy) svorně chválí dětské hvězdy, které vyrostly do, podle jejich slov, fantastických herců.

A přestože je na jedné straně pro diváka silné, když poslouchá, jak se tito starší herci chovali k teenagerům a co všechno je naučili, na druhé straně se takto tvůrcům podaří chytře vrátit se k pointe reunionu, k nekonečné chvále kouzelnického světa a všech v něm.

Harry Potter
Zdroj: HBO Max via Giphy

Film není bez chyb, navíc některé otázky surově ignoruje. Je to povrchní pohled do minulosti, zabarvený kostýmy a kulisami. Fanouškům přesto navodí příjemnou nostalgickou náladu, něco, při čem se usmějí, uroní slzu a zřejmě si hned poté dohodnou s kamarády (další) potterovský maratón. Neboť zjevně více než slova herců samotných vztah k mladým čarodějům udržují příběhy samotné. O to větší škoda, že jejich „matka“ k nim už nepromluvila.

Domů
Sdílet
Diskuse