Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2022 20:15
Čas čtení 2:31
Ilona Hobzová

Zkouškové za dveřmi? Přinášíme ti 6 efektivních metod, jak se učit

Zkouškové za dveřmi? Přinášíme ti 6 efektivních metod, jak se učit
Zdroj: Pixabay/silviarita/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Seznam se se zajímavými metodami, které ti mohou pomoci se zvládnutím učiva.

Čeká tě zkouškové období, už teď se děsíš množství látky, kterou se budeš muset naučit a máš strach, že to nezvládneš? REFRESHER pro tebe sestavil seznam zajímavých tipů od odborníků, jak se efektivně učit. Třeba ti některá ze zmíněných šesti metod pomůže. 

1. Paretovo pravidlo

Paretovo pravidlo se jmenuje po svém zakladateli, italském ekonomovi a sociologovi Vilfredu Paretovi. Říká se mu také zákon 80/20. Paret totiž v 19. století zjistil, že 80 % bohatství v Itálii drží v rukou pouhých 20 % lidí. Pravidlo používají třeba firmy a podnikatelé, umožňuje totiž určit priority a soustředit se na to podstatné. Paretův princip platí i v životě. Web věnující se jazykům a účetnictví třeba uvádí, že 80 % chyb na pracovišti, kterých se zaměstnanci dopouštějí, je dílem 20 % z nich.

Jak to lze aplikovat na učení? Uč se to, co tě baví a to, co ti jde nejlépe. Podle webu Jak se rychle naučit bude zbytek učiva, který nebudeš umět, opravdu maličký. Budou to hlavně opravdu těžce zapamatovatelné a nepodstatné věci. 

2. Metoda NEANA

Jednoduchá metoda Davida Grubnera znamená NEstudovat a NAstudovat. Podle portálu informační výchovy pro Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně (IVA) je smyslem celé metody namluvit mozku, že nestuduješ. Smyslem je naopak postavit se do role učitele, který tvoří test pro své žáky. Procházíš studijní materiály a vytváříš z nich obsáhlý test

Jedná se o překvapivě účinnou metodu, do které se navíc můžeš pustit i se spolužáky. Společně můžete vytvořit několik testů a vzájemně se prozkoušet. Můžete vytvořit různé typy testů, od doplňovaček, kroukžovacích odpovědí nebo volných odpovědí. 

3. Metoda PQRST

Název této poměrně známé metody je odvozen od prvních písmen částí, ze kterých se skládá. Jedná se o:

  1. Preview (Přehled): cílem je získat přehled o tom, jaký materiál přesně máš k dispozici, prozkoumat jednotlivé kapitoly a podkapitoly
  2. Questions (Otázky): podle prozkoumaného textu vytvoříš otázky
  3. Read (čtení): procházíš materiálem se zaměřením na informace, které se nejlépe týkají otázek formulovaných dříve
  4. Summary (shrnutí): Téma shrneš podle svého vlastního porozumění, to může zahrnovat třeba poznámky nebo hlasový záznam
  5. Test: Následně se otestuješ a zodpovíš otázky, které sis navrhl v předchozích krocích

4. Metoda SQ4R

I tahle metoda je pojmenována podle svých jednotlivých fází:

  1. Survey (prozkoumání)
  2. Question (otázka)
  3. Read (čtení)
  4. Reflect (přemýšlení)
  5. Recite (hlasité opakování)
  6. Review (rekapitulace)

Její postup je velmi podobný jako u předchozí metody PQRST, obsahuje však důležitý mezikrok hlasité opakování. Existuje totiž spousta lidí, kterým opakování si látky nahlas pomáhá ze všech nejvíce. 

5. Metoda Vím – Chci vědět – Dozvěděl jsem se

Tato metoda je podle IVA metodou kritického myšlení. Pomůže ti totiž určit, co už o tématu víš a tím pomoci s výběrem toho, co se je třeba se naučit a co můžeš přeskočit. Stačí na to jednoduchá tabulka:

Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se
Zde vypíš vše, co o tématu už víš. Před samotným učením si v bodech sepiš, co se chceš dozvědět. Nakonec si vyplň tuhle kolonku. Zjistíš tak, co ses naučil, co je třeba přečíst znovu a co je třeba dohledat jinde.

6. Metoda pokoje či tělesných částí

Metoda pro ty, co mají výbornou vizuální paměť. Tkví v tom, že si představíš tobě dobře známý pokoj a všechny předměty, které v něm jsou. Pak si spojíš  jednotlivá témata k jednotlivým věcem. Web Seznam škol to vysvětluje následovně:

„Prostě si představíš to, co se potřebuješ naučit, v prostoru, který znáš. Přirovnejme to například k tomu, že si potřebuješ zapamatovat slovíčka do cizích jazyků. Jednotlivá slovíčka si přiřadíš k předmětům, zvukům a podobně. Nemusí se to ani shodovat. Dobře si ti budou pamatovat i věci v případě, že je zasadíš do míst, kam vůbec nepatříš. Například chemické názvosloví a sloučeniny – kyslík ve vzduchu anebo kyselina sírová v květináči.“

Podobně se dá metoda aplikovat nejen na pokoj, ale třeba na části těla. Zní to absurdně, ale jsou lidé, kteří tuto metodu opravdu efektivně využívají. 

Anketa:
Kterou z metod používáš?
Paretovo pravidlo
NEANA
PQRST
SQ4R
Vím, chci vědět, dozvěděla/a jsem se
Metoda pokoje či částí těla
Jinou
Paretovo pravidlo
0 %
NEANA
29 %
PQRST
14 %
SQ4R
14 %
Vím, chci vědět, dozvěděla/a jsem se
14 %
Metoda pokoje či částí těla
0 %
Jinou
29 %
Domů
Sdílet
Diskuse