Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2022 8:34
Čas čtení 1:18
Vojtěch Vanda

Elizabeth Holmes, bývalá nejmladší americká miliardářka, je vinna ze spiknutí a podvodu

Elizabeth Holmes, bývalá nejmladší americká miliardářka, je vinna ze spiknutí a podvodu
Zdroj: Flickr/FORTUNE Global Forum/volně k užití
NEWS ELIZABETH HOLMES
Uložit Uložené

Zakladatelka firmy Theranos, do níž investovali nejbohatší lidé světa, byla uznána vinnou z podvodu a spiknutí.

Tvrdila, že zná revoluční technologii, která dokáže z kapky krve člověka určit, jestli trpí rakovinou nebo například cukrovkou. Ve skutečnosti to byl ale podvod. Elizabeth Holmes, sedmatřicetiletá žena, která byla zakladatelkou firmy Theranos a v roce 2014 nejmladší dolarovou miliardářkou, se nyní musela zpovídat u soudu kvůli podezření z podvodu a spiknutí.

V pondělí porota rozhodla, že je Holmes vinna ve čtyřech bodech obžaloby z jedenácti, ve čtyřech bodech je nevinná a ve třech nedošli k jasnému stanovisku. Z každý z bodů obžaloby jí hrozí až 20 let odnětí svobody, pokuta ve výši 250 tisíc dolarů a k tomu uhrazení vzniklé škody. Informuje o tom BBC.

Doporučeno
Bývalou nejmladší dolarovou miliardářku čeká soud. Revoluční krevní test Elizabeth Holmes byl podvod Bývalou nejmladší dolarovou miliardářku čeká soud. Revoluční krevní test Elizabeth Holmes byl podvod 31. srpna 2021 19:19

Geniální určovací metoda, jejíž jednoduchost přiměla do firmy Theranos investovat i například mediálního magnáta Ruperta Murdocha nebo ředitele ředitel Oracle Corporation Larryho Ellisona, nebyla tak účinná, jak bylo proklamováno.

V roce 2014 byl odhad tržní hodnoty této firmy byl 9 miliard dolarů (193,8 miliard korun). Rok poté ale začal rychle klesat, jelikož americký deník The Wall Street Journal začal vydávat sérii článků se zaměstnanci firmy, kteří tvrdili, že metoda zakladatelky Elizabeth Holmes nefunguje tak, jak má.

Postupem času se totiž ukázalo, že testovací metoda Edison, která měla z kapky krve, bez invazivních metod, zjistit u pacienta, kterou závažnou nemocí trpí (údajně měly stroje ve firmě zjistit až stovky nemocí), je podvod.

Holmes proto kvůli obvinění z podvodu vůči investorům, zákazníkům a pacientům stanula před soudem, který ji po čtyřech měsících uznal vinnou ze čtyř z jedenácti obvinění. K soudu byly předvolány tři desítky svědků, jež potvrdily, že Holmes, ačkoliv věděla, že její metoda není efektivní, obelhávala investory a čerpala od nich jejich peníze.

Holmes u soudu uznala některé chyby, nicméně popřela, že by kdy vědomě podváděla své investory. Obhajoba také vinila jejího bývalého partnera Rameshe „Sunnyho“ Balwaniho z emocionálního a sexuálního obtěžování, což mělo mít na Holmes vliv.

Doporučeno
Jak neskončit na 11 let ve vězení? Vyhni se 8 epickým failům nejmladší miliardářky (Glosa) Jak neskončit na 11 let ve vězení? Vyhni se 8 epickým failům nejmladší miliardářky (Glosa) 25. listopadu 2022 11:00

Balwaniho proces, jakožto bývalého byznys partnera Holmes, by měl nastat příští měsíc. Očekává se, že do té doby nebude bývalá miliardářka pravomocně odsouzena. 

Domů
Sdílet
Diskuse