Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2022 14:30
Čas čtení 9:00
Martin Adam Pavlík

Uvidíme konečně odvetu zápasu století? Toto se ve světě MMA může odehrát

Uvidíme konečně odvetu zápasu století? Toto se ve světě MMA může odehrát
Zdroj: Getty Images/Steve Marcus
ZAJÍMAVOSTI BOJOVÉ SPORTY MMA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Přečti si o nejatraktivnějších možných MMA zápasech letošního roku na domácí i zahraniční půdě.

Rok 2022 je tady a s ním i řada očekávání. Všichni milovníci smíšených bojových umění se už určitě nemohou dočkat od prvních do posledních vteřin napínavých a pořádně krvavých soubojů.

V UFC nás čekají nepochybně parádní duely jako Israel Adesanya vs Robert Whittaker 2, Jan Blachowicz vs Aleksandar Rakic ​​nebo zápas mezi těžkotonážníky Francis Ngannou vs Ciryl Gane. 


V domácím Oktagonu všichni čekají, jak dopadne měření sil Patrika Kincla s Pirátem Kryštofičem nebo Ronyho Paradeisera s ambiciózním a dravým Losenem Keitem. Najdeme však i další mimořádně atraktivní souboje, které sice ještě nejsou oficiálně oznámeny, ale už jistý čas visí ve vzduchu, mluví se o nich, dávají v rámci postavení zápasníků v žebříčcích smysl nebo je prostě všichni chceme vidět a mohou letos přijít. Pojďme se podívat, které to jsou.

10. Michael Chandler vs Tony Ferguson

Oba bojovníci si vyměnili pár štiplavých slov už během tiskové konference před Chandlerovým titulovým zápasem s Charlesem Oliveirou v květnu loňského roku. Tony Ferguson si tehdy navíc rýpl i do prezidenta UFC Dany Whita, když řekl, že Chandler má u něj jistá privilegia. Ferguson, přezdívaný El Cucuy, má rozhodně velká ústa a postaral se o plno provokativních řečí, jeho momentální bilance ale představuje tři prohry v řadě.

To většinou pro bojovníky v UFC znamená, že pokud nejbližší zápas nevyhrají, čeká je v organizaci konec (viděli jsme jen pár výjimek, například u Donalda Cerroneho). Ferguson se tedy pravděpodobně bude nejblíže bít o záchranu. Jak píší MMA News, Ferguson se s Chandlerem dohodl ústně na společném souboji.


To sice nic neznamená a poslední slovo má vždy až UFC, ale pokud by se tito dva skutečně setkali v kleci, určitě by šlo o fantastickou a nevraživou bitvu. Zaručeně by létaly údery jedna radost. Oba patří mezi ty, kteří se perou jako o život až do posledních vteřin, i když mají na tváři krvácející tržné rány, podlité oči či jsou totálně vyčerpaní. Nevzdávají se.




9. Cody Garbrandt vs Sean O'Malley

Další dvojice, která se pořádně nesnáší. Jen před měsícem se do sebe pustili na předturnajové tiskovce a rádi do sebe rýpou i na Twitteru. O'Malley je považován za jednoho z nejnadějnějších a nejtalentovanějších zápasníků UFC, nechybí mu moc k tomu, aby se stal další superhvězdou nejprestižnější MMA ligy světa. Má na kontě několik knokautů, které mu následně díky vyhraným bonusům vydělaly desítky tisíc dolarů.


Jelikož se chce co nejdříve dostat k titulu v bantamové divizi, jako první vyzval Garbrandta, aby ukázal, že má na to, aby si poměřil síly s těmi naprosto nejlepšími. Bývalý šampion ho hned „setřel“ a stále připomínal, že O'Malley ještě nebojoval s žádným kvalitním zápasníkem, proto si zápas s ním nezaslouží. Karta se však zázračně obrátila.

O'Malley je v žebříčku bantamové váhy momentálně na 12. místě, Garbrant v něm naprosto chybí. A jak píše MMA Fighting, Garbrant po posledním zápase, který prohrál po tvrdém knokautu na turnaji UFC 269, uznal kvality sedmadvacetiletého šoumena (ten na stejném turnaji právě knokautem vyhrál nad Raulianem Paivem) a vyjádřil se, že by s ním přece jen chtěl zápas. 


„Fakt mu chci nakopat zadek. Byl by to dobrý zápas. Doufám, že nejblíže to bude právě on,“ řekl Garbrant, který utrpěl dvě prohry v řadě. Pokud by rozjetý O'Malley přikývl, šlo by o splněný sen pro všechny milovníky tvrdého boje v postoji. Tento zápas by rozhodně neskončil na body.

8. Vlasto Čepo vs Matěj Peňáz

Síla, agresivita a výbušnost versus technika, mazanost a důkladná taktika. Zápas, který chce každý vidět, ale je, zdá se, prokletý. Tito dva se měli utkat ještě v rámci finále Oktagonu Underground v roce 2020, ale vinou zranění Peňáze byl souboj odložen. Když se měli konečně utkat tváří v tvář minulý měsíc v hlavním zápase turnaje Oktagon 30, zranil se Čepo.

Uvidíme vůbec tento zápas? Promotér Oktagonu Ondřej Novotný nabízí jasnou odpověď. „Pro nás je plán stále stejný, o tento zápas je zájem ze strany fanoušků a myslím, že Matěj to vidí stejně. Máme spoustu možností, na nějaký turnaj to už určitě stihneme domluvit,“ řekl pro sportnet.sk.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Vyjádřil se i samotný Čech, který je v MMA stále neporažený, sbírá jedno k. o. za druhým a má také cenné zkušenosti z nejlepší světové ligy kickboxu Glory. „Samozřejmě, že ten zápas chci, ale cítím, že mé tělo nyní potřebuje odpočinek. Rovněž se chci naučit něco nového... Chtěl bych v lednu zapracovat na svém wrestlingu,“ řekl Peňáz.


7. Lucie Pudilová vs Lucia Szabová

Dvě snad nejoblíbenější domácí zápasnice. Zatímco první reprezentovala Česko tři roky v UFC a bojovala s takovými jmény jako Antonina Shevchenko či Liz Carmouche, Szabová z bratislavského Hanuman Gymu je prakticky na začátku kariéry, ale v MMA ještě neví, jak chutná prohra.


Jelikož se obě bojovnice přes sociální sítě na zápase už dohodly, je jen otázkou času, kdy nám Oktagon MMA oznámí datum. S největší pravděpodobností by to ale nebyl jen tak ledajaký duel, ale rovnou titulový o post šampionky bantamové divize.



 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucie Pudilova (@luciepudilovamma)



Všechno začalo v listopadu, když Pudilová napsala na Instagram: „Lucie Szabová, 30. 12. pojďme do toho, diváci si to přejí, tak jim dejme, co chtějí. Ondřeji Novotný, uskutečníme to a rozhodne se, kdo je nejlepší bojovnicí v Oktagonu MMA!!!“ Odpověď Slovenky přišla téměř okamžitě. 


„Můžeme jít na to. Ráda přijmu zápas o titul se soupeřkou, jako jsi ty, ale ne 30. 12. Kvůli zdravotním komplikacím jsem zrušila zápas na Hanuman Cupu a start na Oktagonu 30 je ještě také ve hře. Proto věřím, že jsi profesionálka, která pochopí, že po tak dlouhé pauze se za měsíc nedá připravit na titulový zápas. Dej mi čas na pořádnou přípravu,“ napsala Szabová, přičemž Pudilová odpověděla, že si tedy počká a přeje jí brzké uzdravení.


6. Jiří Procházka vs Glover Teixeira

Český samuraj, který se postaral o pravděpodobně nejkrásnější knokaut roku 2021 v zápase proti Dominicku Reyesovi, versus nebojácný 42letý brazilský veterán, který se postaral asi o největší překvapení roku 2021, když porazil v zápase o titul polotěžké váhy Poláka Jana Blachowicze. Možná si zároveň vzpomeneš, že jsme ho zařadili i do našeho žebříčku nejlepších bojovníků UFC.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Texeira Procházkovi jasně řekl, že je na řadě, a tato očekávaná bitva by tedy měla v roce 2022 proběhnout, pokud něco nepřekazí pozitivní test na covid nebo zranění jednoho ze zápasníků. To, co nás momentálně zajímá nejvíc, je, kdo z těchto dvou odejde ze společného zápasu jako vítěz.


Budou silnější Teixeirovy bohaté zkušenosti, mazanost a precizní grappling, nebo Procházkův naprosto neortodoxní styl a chuť po cenném zlatě? Držme si palce, abychom se to dozvěděli již brzy. Jak píše Sportskeeda, sám Texeira se na tento zápas velmi těší a devětadvacetiletého českého bojovníka označil za náročného soupeře a tvrdého chlapa.



 

5. Attila Végh vs Karlos Vémola 2

Neexistuje zápas na domácí půdě, který by fanoušci MMA chtěli vidět víc. Český Terminátor, který se momentálně zotavuje ze zranění ramene, by pro tuto odvetu přímo vraždil. Po ničem jiném netouží, nemůže kvůli tomu spát. Jeho odhodlání vrátit trpkou prohru slovenskému šampionovi Bellatoru se ani nedá popsat. Stále a všude o tom mluví.

Nadále však platí, že vše musí potvrdit i Végh a podtrhnout Oktagon MMA. Slovenský bojovník se vícekrát vyjádřil, že on odvetu zápasu století nepotřebuje, ale nebrání se jí, pokud přijde ta správná finanční nabídka. Na rovinu přiznal, že už to je jen o penězích.


Oba bojovníci se setkali v Karlos Show, kde Vémola opět na Végha naléhal a ptal se, kolik za společný zápas chce, aby to mohl zařídit, na což Slovák vtipně reagoval: „Dej si nejdříve do pořádku ruku, vždyť já teď čekám na tebe, karta se obrátila.“ Smál se ve snaze odlehčit situaci. Zároveň dodal, že odveta je ve stadiu řešení a na dobré cestě.



karlos vémola Attila Végh
Zdroj: Oktagon MMA


V každém případě, až se Terminátor zotaví ze zranění ramene, čeká ho další očekávaný duel s Pirátem Krištofičem, Véghovým svěřencem. A zuby si brousí i na šampiona Viktora Peštu, protože chce být králem nejen střední váhy, ale i polotěžké. Pokud by tedy ke zmiňované odvetě s Véghem došlo, pravděpodobně nejspíš až koncem letošního roku.

4. Colby Covington vs Jorge Masvidal

Kdysi byli týmovými kolegy v American Top Teamu (ATT) a zároveň nejlepší přátelé. Dnes se nenávidí, a když jeden druhého někde zmíní, padají buď tvrdé urážky, nebo posměšky. Podle MMA Fighting má každý ze zápasníků vlastní pohled na to, co se mezi nimi skutečně stalo a proč se dlouholeté kamarádství změnilo v rivalitu.


Podle Covingtona šlo o žárlivost, neboť stoupal v žebříčku UFC. Podle Masvidala Covington podrazil společného trenéra a nezaplatil mu za to, že ho připravil na zápas. Když se známý novinář Ariel Helwani Masvidala v rozhovoru zeptal na jeho rivalitu s Covingtonem, prozradil, že ho nemůže vystát a chce mu skutečně ublížit tak, jako dosud nikomu jinému. „Předtím, než skončím kariéru, z něj vytřískám duši,“ řekl také.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

Štiplavými slovy nešetřil ani Colby „Chaos“ Covington. „Ten chlap je malá ště*ka. Vždy, když prošel kolem, schoval ocas mezi nohy, sklonil hlavu a nikdy se mnou nenavázal ani oční kontakt,“ řekl na adresu Masvidala. „Chci ho zmlátit tak, že ho druhý den nebude možné poznat,“ řekl zase Chaos v jiném rozhovoru podle MMA Mania.


Mnozí zápasníci z MMA komunity sice Covingtona nemají rádi pro jeho ostrý slovník, ale faktem zůstává, že je to nesmírně talentovaný bojovník. Ne náhodou je momentálně stále jedničkou v žebříčku velterové váhy UFC, dříve byl dokonce dočasným šampionem. Masvidal, který se proslavil nejrychlejším ukončením v historii organizace, je v současnosti na šesté příčce. Už jen díky vyjádřením obou zápasníků je jasné, že by si nejeden československý fanoušek nad ránem přivstal, aby mohl tento zápas sledovat živě.


3. Kamaru Usman vs Khamzat Chimaev

Souboj neporažených. Oba ještě v UFC nepoznali přemožitele, a přestože jde asi o nejnepravděpodobnější bitvu z celého žebříčku, není vyloučeno, že k ní letos dojde. Khamzat Chimaev je opěvován z každé strany, svým sebevědomím a skvělými výkony v kleci si získal samotného prezidenta organizace a všem už stihl dokázat, že to se ziskem opasku myslí vážně. Více si můžeš přečíst v našem profilu tohoto zápasníka.

Khamzat Chimaev UFC
Zdroj: Getty Images/Chris Unger/Zuffa LLC

Momentálně je na 11. příčce ve velterové divizi UFC a k tomu, aby dostal titulový zápas, mu chybí možná už jen výhra nad zhruba dvěma zápasníky, kteří jsou v žebříčku výše. O slovo se už stihli přihlásit například Neil Magny či Belal Muhammad, kteří by ho možná potrápili, ale rozhodně má na to, aby nad nimi vyhrál.


Samotný král velteru držící opasek Kamaru „The Nigerian Nightmare“ Usman si jeho kvalit všiml a vyzdvihl je. „Jde mu to skvěle. Líbí se mi to. Miluji všechen ten hype kolem něj... Odvádí fenomenální práci. Klobouk dolů před ním,“ řekl podle MMA Fighting, což značí, že by se společnému zápasu asi příliš nebránil.




Čečenský bojovník, přezdívaný Borz (vlk), už stihl šampiona předběhnout v počtu sledujících na Instagramu. Zda by na něj stačil i v kleci, je zatím sporné. V každém případě by určitě šlo o jeden z vůbec nejočekávanějších duelů v historii organizace.

2. Conor McGregor vs Nate Diaz 3

Dva rivalové, kteří se budou nenávidět snad až do smrti. Už toho o sobě tolik namluvili, že by se z toho dala napsat kniha. V březnu 2016 Nate Diaz šokoval svět, když dokázal submisí irskou superhvězdu porazit. V srpnu téhož roku si to rozdali znovu a šlo o nezapomenutelnou krvavou bitvu.


Když bodoví rozhodčí viděli vyhrát McGregora, Diaz neskrýval hněv a rozhořčení. Od té doby válka pokračovala minimálně na Twitteru. Třetí zápas mezi těmito šílenci (v tom nejlepším slova smyslu) chtějí i proto vidět jednoduše všichni. Je si toho vědom i prezident Dana White. Pro ESPN potvrdil, že se na této trilogii pracuje.



O tom, že se Diaz s McGregorem potřetí postaví do klece, je přesvědčen i manažer irského bojovníka Audie Attar. „Tento zápas bude. Conor veřejně řekl, že se to musí stát. A vím, že oba bojovníci to mají v úmyslu uskutečnit,“ prozradil pro TMZ Sports. Jelikož se McGregor zotavuje z nepříjemné zlomeniny nohy a naprosto fit by mohl být až v létě, jednu z největších trilogií v rámci bojových sportů bychom mohli vidět nejdříve ve druhé polovině letošního roku.

 

1. Jon Jones vs Francis Ngannou

První je považován za nejlepšího bojovníka všech dob větší částí MMA komunity i veřejnosti, druhý je momentálně bezpochyby nejděsivější těžkou vahou. Nezpochybnitelný šampion, přezdívaný The Predator, navíc se silným příběhem, který dokázal hrůzostrašně vypnout například Alistaira Overeema, Jairzinha Rozenstruika, Caina Velasqueze nebo Stipeho Miocica.

UFC
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari/Zuffa LLC


Jones se v roce 2011 stal nejmladším šampionem polotěžké váhy v UFC a následně likvidoval jednoho soupeře za druhým, přičemž šlo o největší jména organizace. Jeho spanilou jízdu zastavila až antidopingová agentura USADA, která mu našla v krvi zakázané látky, či pozdější skandály a problémy se zákonem. V roce 2020 uvolnil opasek v polotěžké divizi a prozradil, že se plánuje přesunout do těžké váhy.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bony (@jonnybones)

A jak ukazuje fanouškům na Instagramu, poctivě dře na své formě i nabírání síly. O souboji s africkým bojovníkem se šeptalo hned poté, co The Predator knokautoval Miocica, avšak ukázalo se, že oba bojovníci chtěli za zápas až příliš mnoho peněz. Vášně na sociálních sítích tedy musel ukončit až Dana White s tím, že pokud budou mít oba tak velké nároky, žádný zápas nebude.


Vzájemná rivalita mezi oběma bojovníky ale stále roste. Ngannou například v květnu reagoval na Jonesovy provokace a silné řeči tak, že ho označil za bojovníka, který vyhrává na body. Opak bude chtít 34letý Američan ukázat letos. Jak píše MMA India, Jones se vyjádřil, že se chce v roce 2022 stát šampionem těžké váhy, a proto čeká, jak dopadne duel Francis Ngannou versus Ciryl Gane, aby si mohl následně s vítězem změřit síly.


Domů
Sdílet
Diskuse