Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2022 17:35
Čas čtení 0:58
Ilona Hobzová

Maturanti budou mít na didaktické testy více času, má to pozitivní vliv na jejich psychiku

Maturanti budou mít na didaktické testy více času, má to pozitivní vliv na jejich psychiku
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
NEWS MATURITNÍ ZKOUŠKY PETR GAZDÍK
Uložit Uložené

Novelu vyhlášky podepsal ministr školství Petr Gazdík.

Maturanti dostanou od letošního roku více času na vypracování didaktických testů. Na test z českého a cizího jazyka budou mít navíc deset minut, na test z matematiky dokonce čtvrt hodiny. Vyhlášku zveřejnilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Podle novely maturitní vyhlášky tak budou mít žáci na test z českého jazyka nově celkový čas 85 minut. K desetiminutovému prodloužení času došlo také v případě didaktického testu z cizího jazyka, v jehož rámci byla navýšena časová dotace pro část ověřující čtení a jazykové vědomosti a dovednosti z 60 na 70 minut. Čas pro poslechovou část testu zůstal na čtyřiceti minutách. Celkem bude zkouška z cizího jazyka trvat 110 minut.

Doporučeno
Zkouškové za dveřmi? Přinášíme ti 6 efektivních metod, jak se učit Zkouškové za dveřmi? Přinášíme ti 6 efektivních metod, jak se učit 3. ledna 2022 20:15

Změny se týkají také předmětu matematika. Tam byl limit navýšen o patnáct minut. Na řešení tohoto testu tak budou mít maturující dohromady 135 minut. Časový limit pro nepovinnou zkoušku Matematika rozšiřující (150 minut) zůstal nezměněn.

„Časové navýšení mělo pozitivní dopad nejen na psychiku žáků, ale zejména poskytlo žákům adekvátní časový prostor si zadání testu důkladně přečíst a zrealizovat i dostatečnou kontrolu odpovědí zapsaných do záznamových archů,“ cituje ministerstvo web ČT24.

Didaktické testy společné části maturitní zkoušky se podle Cermatu budou v jarním zkušebním období konat v termínu od 2. do 5. května 2022, na podzim od 1. do 10. září 2022.

„Ve společné části se žáci přihlašují ke dvěma povinným zkouškám. Všichni žáci konají povinně zkoušku z českého jazyka a literatury. V rámci druhé povinné zkoušky mohou volit mezi zkouškou z cizího jazyka, nebo matematiky,“ doplnil Cermat.

Domů
Sdílet
Diskuse