Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2022 17:03
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Zemřel herec Sidney Poitier, první černošský držitel Oscara za herecký výkon

Zemřel herec Sidney Poitier, první černošský držitel Oscara za herecký výkon
Zdroj: TASR/AP/Doug Mills
NEWS
Uložit Uložené

Americko-bahamský herec zemřel ve věku 94 let.

Svět přišel o další herecký talent. Americko-bahamský herec Sidney Poitier zemřel ve věku 94 let z dosud neznámé příčiny. Legendární herec, kterého můžeš znát z filmů A Raisin in the Sun, Hádej, kdo přijde na večeři nebo třeba Ve městě v sobotu večer byl prvním umělcem tmavé pleti, který v roce 1964 získal Oscara za herecký výkon, informuje New York Post

Doporučeno
10 nejlepších filmů roku 2021, které lidé přehlédli 10 nejlepších filmů roku 2021, které lidé přehlédli 6. ledna 2022 12:30

Smutnou zprávu o úmrtí herce Sidneyho Poitiera zveřejnil v pátek odpoledne bahamský ministr zahraničních věcí Fred Mitchell. Příčina smrti v současné chvíli není známá, ale jedno je jisté. Poitier se dožil úctyhodného věku 94 let a zasadil se o nejeden historický moment ve světě kinematografie.

Sidney Poitier
Zdroj: TASR/AP/Doug Mills

V roce 1964 totiž jako první herec tmavé pleti získal Oscara, a to za roli nádeníka ve snímku Polní lilie. Poitier se tak stal inspirací pro mnoho aktivistů bojujících za konec rasové segregace v USA a mnohé černošské talenty motivoval k tomu, aby to s hereckou kariérou nevzdávali a šli si za svým cílem.

On sám totiž pocházel z chudé rodiny a hned po střední škole pracoval jako dělník. K herectví se dostal až po konci druhé světové války a jeho první angažmá bylo v černošském divadle v New Yorku. Ve filmu si pak poprvé zahrál v roce 1949 a během svého života se objevil ve stovce snímků, přičemž desítku dokonce sám režíroval. 

Domů
Sdílet
Diskuse