Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Garden Gourmet.
18. ledna 2022 17:30
Čas čtení 2:31
Sponzorovaný obsah

Výzva: 30 dnů pouze na rostlinné stravě. Co ti to přinese a jak pomůžeš planetě?

Výzva: 30 dnů pouze na rostlinné stravě. Co ti to přinese a jak pomůžeš planetě?
Zdroj: Unsplash/Ralph (Ravi) Kayden
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zkus na měsíc vyřadit živočišné produkty z jídelníčku. Díky výzvě Garden Gourmet uděláš něco pro zdraví i životní prostředí.

Pozitivní účinky rostlinné stravy na zdraví jsou poměrně známé. Možná už jsi i ty přemýšlel o omezení živočišných výrobků v jídelníčku. Jenže pak tě napadlo, že budeš často bojovat s chutí na masové výrobky a nezvládneš je dobře nahradit. Přechodu na rostlinné stravování se ale nemusíš bát. Garden Gourmet má třicetidenní výzvu, díky které to bude hračka. Navíc jsme pro tebe připravili několik tipů, které ti pomohou výzvu bez problémů zvládnout. 

Chi vědět víc

Základem je vyvážený jídelníček

Pozitivní účinky rostlinného jídelníčku na lidské zdraví už dokázalo množství nejrůznějších studií. Úspěch ale netkví pouze v tom, jíst výhradně rostlinnou stravu. Skladba jídla musí být vyvážená. Správně nastavený rostlinný jídelníček ti zaručí dostatečný příjem potřebných antioxidantů, draslíku, hořčíku i vlákniny, která zajišťuje dobré trávení a hladké vyprazdňování. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které udržují nízkou hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá předcházet vzniku nemocí, jako je cukrovka nebo kardiovaskulární onemocnění.

Strach nemusíš mít ani z nedostatku bílkovin, protože maso není jejich jediným zdrojem. „To, že rostlinná strava obsahuje málo bílkovin, nemusí být pravdou, když jsou v jídelníčku vhodně nakombinované obiloviny s luštěninami nebo obiloviny s ořechy,“ upřesňuje nutriční terapeutka, Gabriela Mádrová.

Nestlé, vegan
Zdroj: Nestlé/Garden Gourmet

A co tedy jíst?

Spousta lidí si nedokáže představit, co budou vlastně jíst, když vynechají maso. Dobrá zpráva pro všechny jeho milovníky je, že se jídelníček příliš změnit nemusí. Existují náhražky masa u kterých sotva poznáš, že se jedná o rostlinnou verzi. Značka Garden Gourmet třeba vyrábí vegetariánský burger, nuggetky, kuličky, grilované filety, klobásy i mleté maso. Nejen, že tyhle produkty jako maso vypadají, dokonce velmi podobně chutnají a stejná je i příprava.

Rostlinný jídelníček obsahuje hodně zeleniny, luštěnin a obilovin. Připravit si můžeš pokrmy z tofu nebo tempehu a jako přílohu použít rýži, těstoviny, čočku, bulgur nebo kuskus. Jídla se dají zpestřit různými semínky a ořechy. Z jídelníčku naopak vyřaď maso, vejce, sýry, jogurty i živočišné mléko. 

Vliv na životní prostředí

To, že má způsob, jakým se stravujeme, vliv i na životní prostředí, už jsi určitě slyšel. Tady je pro představu několik faktů, které vykreslují, jak moc živočišná výroba zatěžuje planetu:

  • Přibližně polovina obyvatelné plochy na světě se využívá pro zemědělství, naprostá většina pak k výrobě živočišných produktů.
  • Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) je současný systém stravování zodpovědný až za třetinu celosvětových emisí skleníkových plynů. 
  • Organizace ProVeg International uvádí, že výroba 150 gramového hovězího burgeru spotřebuje více než dva tisíce litrů vody, zatímco u sójového burgeru je to kolem 158 litrů.
  • Většina zvířat, určených ke konzumaci nežije v příznivých podmínkách.

Právě přechodem na rostlinnou stravu můžeš pomoci alespoň částečně tyhle dopady zmírnit.

Přijímáš výzvu?

Líbí se ti principy rostlinného stravování, ale máš strach, že to sám nezvládneš? Zapoj se do třicetidenní výzvy Veggie Challenge s Garden Gourmet a ProVeg Česko. „Veggie Challenge je třicetidenní výzva, která spotřebitelům a spotřebitelkám pomůže snížit spotřebu živočišných výrobků, a účinně jim pomáhá překonat nejčastější bariéry, které jim brání stravovat se více rostlinně, například seznámením s nejnovějšími rostlinnými produkty i doporučením ověřených receptů," představuje výzvu manažerka kampaně, Tereza Trávníčková.

Nestlé, vegan
Zdroj: Nestlé/Garden Gourmet

Výzva má tři úrovně. Takže pokud se necítíš na veganskou stravu, můžeš zatím začít jíst vegetariánsky nebo jen omezit maso na několik dnů v týdnu. Na základě toho, jaký způsob stravy si zvolíš, dostaneš každý den do e-mailu přehled, jak jsi za uplynulou dobu pomohl zvířatům i planetě.  Za jediný měsíc výzvy pomůžeš ušetřit 80 metrů čtverečních půdy a až 62 kg CO2, což se rovná přibližně 520 km ujetých autem.

Díky výzvě se propojíš s dalšími účastníky. Můžete si vzájemně vyměňovat rady, tipy, zkušenosti i recepty. Dalších více než sto receptů budeš mít k dispozici na webu Veggie Challenge. Pokud by tě ohledně rostlinného stravování cokoliv zajímalo, můžeš se obrátit na osobní kouče, který ti rád poradí. Tvé současné znalosti o rostlinném stravování ti pomůže ověřit následující kvíz. Tak co, jdeš do toho?

Zapojit se do výzvy
Kvíz
KVÍZ: Co (ne)víš o rostlinné stravě?
15
Kolik zvířat můžeš za měsíc na rostlinné stravě zachránit?
Tři
Žádné
Osm
25
Živočišné zemědělství vyprodukuje:
5 % celkových emisí
14, 5 % celkových emisí
50 % celkových emisí
35
Během třiceti dnů na rostlinné stravě ušetříš až:
10 000 litrů vody
500 litrů vody
39 000 litrů vody
45
Co znamená, když je někdo flexitarián?
Jí maso pouze výjimečně a zajímá se o jeho původ. Dá si pouze maso z ekologických chovů nebo volné přírody. V jídelníčku dbá na etiku a ekologii.
Jí pouze ovoce, ořechy, semena a podobné plody. Jedná se o přísnou formu veganství.
Nejí maso ani ryby, ale může jiné živočišné výrobky (mléko, vejce...).
55
Kolik procent světového zemědělství tvoří živočišná výroba?
10 %
80 %
50 %
Vyhodnotit kvíz
Zpět
Sdílet
Diskuse