Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2022 14:52
Čas čtení 1:32
Radim Šlechta

Vědkyně z NASA popsala, jak probíhá pátrání po mimozemském životě

Vědkyně z NASA popsala, jak probíhá pátrání po mimozemském životě
Zdroj: TASR/NASA, ESA
NEWS NASA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Ann Marie Cody, vědecká pracovnice NASA Ames, popsala vědecké postupy při zkoumání mimozemského života.

Myšlenka, že nejsme ve vesmíru sami rezonuje v lidstvu už dlouho. Inspiruje autory rozličných děl, režiséry a odráží se i v mytologii. Vědci nejsou výjimkou. Výzkumníci zkoumají oblohu a hledají umělé megastruktury, světelné signály a další známky inteligentního života.

„Nevíme, co přesně hledáme,“ popsala v nové epizodě pořadu Space Show na stanici Motherboard Ann Marie Cody, vědecká pracovnice NASA Ames a neziskového institutu SETI. Podle ní zatím vědci ani netuší, jaké struktury by mohli mimozemšťané budovat. Říká, že je důležité nevylučovat věci jen proto, že jim v současnosti nikdo nerozumí.

Vědci tedy musí najít rovnováhu mezi určitou vírou v mimozemský život a tvrdými daty a ověřenými vědeckými postupy. „Činnost našeho týmu je velmi rozličná. Máme tým astronomů, kteří zkoumají planety, obíhající kolem různých hvězd, a hledají alespoň náznak života na bázi molekul,“ přiblížila Cody.

Vědkyně pátrá po vyspělých civilizacích

Sama se prý věnuje oblasti, která bádá po pokročilejších znacích života. Cody pátrá po skutečně vyspělých civilizacích, k čemuž používá teleskopy. Výsledky jejich pozorování pak podrobují analýze v rámci vědeckého týmu. Zkoumá také jev, který nazývá mimozemské megastruktury. Ty by měly představovat vesmírná tělesa, která jsou evidentně vybudována nějakou civilizací. Například proto, aby jí pomáhala získat energii. Jak by ale mohly tyto struktury vypadat zatím vědci prý netuší.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

„Dále existují i cosi jako filosofové, kteří se snaží dívat se na život mimo Zemi z různých úhlů. Když se díváme na filmy, vidíme mimozemšťany jako lidi, jen se zdeformovanou tváří, ale co když je mimozemská civilizace spíš jen umělou inteligencí poháněná planeta? Možná bychom se na problematiku měli dívat i tímto způsobem,“ uvedla Cody.

Jednoduše řečeno se snaží dívat se po hvězdách, které mají relativně konstatní míru zářivosti, ale které výjimečně nebo periodicky zablikají. Jako astronom Cody říká, že ono bliknutí může být způsobeno mnoha jevy, avšak jakákoliv odchylka od konstantního světla prý může být určitým vodítkem.

Podle Cody je důležité, aby věda nezůstala za zavřenými dveřmi. „Chceme, aby veřejnost viděla, že jde o proces. Není to tak, že něco objevíte okamžitě a je to. Musíte to sledovat a testovat všechny hypotézy,“ popsala.

Zkoumání života mimo Zemi je prý běh na dlouhou trať. Cody v rozhovoru zdůraznila, že ještě relativně nedávno si lidé mysleli, že Země stojí uprostřed vesmíru a vše ostatní kolem ní obíhá. Je proto potřeba neustále zpochybňovat zavedené teorie a posouvat hranice našich vědomostí o vesmíru dál.

Domů
Sdílet
Diskuse