Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2022 18:04
Čas čtení 0:36
Viktor Kniš

Rok 2021 byl pátý nejteplejší v historii. Nový evropský teplotní rekord je skoro 50 stupňů Celsia

Rok 2021 byl pátý nejteplejší v historii. Nový evropský teplotní rekord je skoro 50 stupňů Celsia
Zdroj: Michael Held/Unsplash/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

V srpnu 2021 naměřili na Sicílii nový evropský teplotní rekord ve výši 48,8 stupně Celsia.

Odborníci z agentury Evropské unie pro klimatickou změnu na základě statistik a dat informují, že rok 2021 byl pátým nejteplejším v historii měření. Podle portálu CBC upozorňují i ​​na několik rekordů během obrovských vln veder v létě. Na Sicílii loni naměřili nový evropský teplotní rekord s hodnotou 48,8 stupně Celsia.

Doporučeno
Otřesné šarlatánské praktiky: biorezonance – pseudoterapie, kterou možná „oblbli“ i vašeho známého Otřesné šarlatánské praktiky: biorezonance – pseudoterapie, kterou možná „oblbli“ i vašeho známého 9. ledna 2022 9:30

Rekordy zaznamenávali i v Turecku a Řecku. Vědci z agentury Copernicus však upozornili i na dlouhotrvající požáry v Kalifornii či v jiných částech Severní Ameriky, které k aktuálnímu výsledku rovněž přispěly. Nadprůměrné teploty naměřily také v Kanadě.

Alarmující jsou i další výsledky, které analýza vědců a meteorologů přinesla. Právě kvůli neutuchajícím požárům se do atmosféry uvolnilo rekordní množství skleníkových plynů, a tak se rok 2021 zapíše do historie jako ten, který zatím nejvíce zatížil planetu a ještě více přiblížil environmentální katastrofu.

Zvýšený výskyt oxidu uhličitého a metanu v atmosféře způsobila i intenzivní těžba ropy. Zatím nejteplejšími byly roky 2020 a 2016.

Zpět
Sdílet
Diskuse