Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2022 15:51
Čas čtení 0:53
Radim Šlechta

VIDEO: Češi spolupracují se SpaceX, ve vesmíru budeme mít další satelit. Sleduj živý přenos

VIDEO: Češi spolupracují se SpaceX, ve vesmíru budeme mít další satelit. Sleduj živý přenos
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPACEX
Uložit Uložené

Satelit pocházející z českých dílen se podívá do vesmíru. Výzkumný a zkušební letecký ústav spolupracuje se společností SpaceX Elona Muska.

Ve čtvrtek v 16:25 startuje raketa SpaceX Falcon 9 v rámci mise Transporter-3. Zajímavostí je, že do vesmíru vynese také českou stopu. Satelit VZLUSAT-2 pochází z dílny Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ). Jeho hlavním účelem je otestovat vybavení během dalších, komplexnějších misí. Start rakety můžeš sledovat na YouTube kanále společnosti SpaceX.

Satelit VZLUSAT-2 je prací českých techniků VZLÚ. Skládá se z několika malých krychlí o hraně 10 centimetrů. Patří tak mezi takzvané cubestaty. Hlavním úkolem satelitu v této misi je ověřit technologii na další mise, navazuje tak na úspěch VZLUSAT-1, který se do vesmíru zavítal v roce 2017.

„Máme přístroje, které se zaměřují na sběr dat o vesmírném počasí, také máme zařízení, které slouží k měření odplynování různých látek a naše kamery, které budou sloužit k průzkumu Země,“ řekl pro pořad Střepiny na TV Nova Juraj Dudáš, ředitel divize Space VZLÚ.

Start rakety Falcon 9 organizátoři odložili již několikrát. Do vesmíru měl letět již minulý rok v lednu, ale společnosti Momentum, která zajistit oddělení těchto malých satelitů od nosné lodi nedostala povolení. Ústav si tedy musel najít jiného partnera, který s ním bude na vynesení satelitu do vesmíru spolupracovat.

Falcon 9 již dříve Space X využil při misích Crew Demo-2, ANASIS-II, CRS-21, Transporter-1 a pět misí Starlink. Po oddělení stupně přistane první stupeň Falconu 9 na přistávací zóně 1 na vesmírné stanici Cape Canaveral.

Domů
Sdílet
Diskuse