Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2022 17:00
Čas čtení 1:20
Radim Šlechta

Homosexuální pár na Tchaj-wanu poprvé v historii adoptoval dítě. Tatínkové dcerce říkají Joujou

Homosexuální pár na Tchaj-wanu poprvé v historii adoptoval dítě. Tatínkové dcerce říkají Joujou
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Poprvé v historii země se homosexuálnímu páru podařilo adoptovat dítě. Před LGBTQI+ komunitou je ale stále dlouhá cesta k rovnoprávnosti.

Na Tchaj-wanu našla malá dívka své adoptivní rodiče. Stali se jimi dva tatínkové Wang Chen-wei, Chen Chun-ju. Jedná se o první případ adopce dítěte homosexuálním párem v zemi. Holčičku pár médiím prezentuje jako Joujou a její tvář novinářům otcové neukázali. Mluví ale o velkém vítězství pro LGBTQI+ komunitu na Tchaj-wanu. Informoval o tom deník The Guardian.

Doporučeno
V Praze funguje LGBT+ komunitní centrum, má být bezpečným místem k setkávání V Praze funguje LGBT+ komunitní centrum, má být bezpečným místem k setkávání 7. ledna 2022 11:34

Stejnopohlavní páry se mohou na Taiwanu brát od roku 2019. Některá práva jim ale země stále odpírala. Jendím z nich byla také možnost adopce dítěte. Adoptovat jej mohly jen heterosexuální páry nebo homosexuálové, kteří nebyli sezdaní. První vlaštovkou je případ gayů Wanga Chen-wei, Chena Chun-ju, kterým se nyní podařilo osvojit si dceru, které přezdívají Joujou.

„Konečně mám vše, o čem jsem snil. Můžeme se brát stejně jako heterosexuální páry a můžeme konečně mít i děti. O toto bychom ale neměli bojovat, mělo by to být stejně přirozené jako pro heterosexuální páry,“ popsal novinářům Wang. Homosexuální páry se v současnosti musí rozhodnout mezi tím, zda setrvají v manželství, nebo dítě adoptují jako jednotlivci.

 

Soud pro  mladistvé a rodinné záležitosti v Kaohsiungu rozhodl, že adoptováno může být i adoptované dítě. Toto rozhodnutí pomohlo Chenovi, aby byl uveden jako druhý rodič vedle Wanga. Podle Chu Chiajonga, ředitele organizace Taiwan LGBT Family Rights Advocacy, bylo rozhodnutí soudu odvážné a bylo provedeno v nejlepším zájmu dítěte, jak by to také být mělo.

„Konečně někdo uznal, že tato adopce je v nejlepším zájmu dítěte, nejde jen o práva LGBTI páru,“ řekl Chu. „Nyní je v dokumentech jejich dcery uvedeno jméno obou rodičů. Znamená to, že je konečně právně pod ochranou obou rodičů, obou tatínků.“

Vyhranou bitvou ale boj za rovnoprávnost podle obou rodičů nekončí. Pár, který spolu žije již šestnáct let, chtěl původně dvě děti. To jim ale zákon momentálně neumožňuje. A komplikace by přišly, i kdyby se Chen a Wang rozvedli. U soudu by totiž museli znovu bojovat o tzv. duální adopci.

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

„Doufám, že náš příběh vítězství homosexuálního páru poslouží jako základ pro další implementaci spravedlivého a rovného zacházení s ostatními LGBT rodinami,“ řekl Chen.

Domů
Sdílet
Diskuse