Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2022 16:30
Čas čtení 5:11
Daniel Mikolášik

10 zajímavostí, které jsi (možná) nevěděl o Novaku Djokovićovi: ovládá 11 jazyků a vystřihli mu scénu z hollywoodského filmu

10 zajímavostí, které jsi (možná) nevěděl o Novaku Djokovićovi: ovládá 11 jazyků a vystřihli mu scénu z hollywoodského filmu
Zdroj: TASR/AP
SPORT
Uložit Uložené

Proč se nerad označuje za vegana a kvůli čemu s ním měla známá modelka natočit porno za 1,5 milionu korun?

Srbský tenista Novak Djoković vyvolal v posledních dnech mediální rozruch kolem své osoby. Důvodem je pochybná zdravotní výjimka z očkování proti koronaviru, kterou dostal, aby se mohl zúčastnit turnaje Australian Open.

Propustku na první ze čtyř grandslamových tenisových turnajů si chtěl Djoković vybojovat tvrzením, že v prosinci prodělal covid-19. Média si ale všimla, že se den po údajném pozitivním testu objevil mezi lidmi. V sobotu 15. ledna ho znovu zadrželi imigrační úředníci. Djoković se zdrží ve vazbě do nedělního rána, kdy je naplánován výslech u federálního soudu v Melbourne.

V návaznosti na aktuální události spojené s 20násobným grandslamovým vítězem jsme si pro tebe připravili 10 nejzajímavějších faktů, které jsi o něm (možná) nevěděl. V článku se dozvíš například i to, proč chtěl v roce 2010 ukončit kariéru, ve kterém hollywoodském filmu si zahrál nebo jak jej chtěli diskreditovat pomocí sexuálního videa s modelkou.

Novak Djokovič
Zdroj: Getty Images/Clive Brunskill-Staff

Djokovič je polyglot, ovládá až 11 jazyků

Nole, jak se mu přezdívá, není jen výborným tenistou, ale velmi zdatný je i v jazycích. Ovládá jich dokonce jedenáct, což z něj činí polyglota. Kromě svého mateřského jazyka — srbštiny — hovoří také plynulou angličtinou, francouzštinou, čínštinou, němčinou, italštinou, španělštinou, arabštinou, ruštinou, portugalštinou a japonštinou.

Díky tomu své fanoušky často baví tím, že po vyhraném zápase nejednou před médii prohodí pár vět v jiném jazyce. Jeho talent na jazyky byl pro něj odmala něčím přirozeným.

„Není to něco, co se naučíš. Musíš to mít zkrátka v sobě. Oba moji bratři mluví několika jazyky. Myslím, že je to něco, co máme v rodině,“ řekl v rozhovoru pro NDTV v roce 2012.

V roce 2010 chtěl ukončit kariéru

Aktuální světová tenisová jednička po grandslamovém turnaji French Open v roce 2010 uvažovala o zavěšení rakety na hřebík a odchodu do sportovního důchodu. Ve čtvrtfinále prestižního Roland-Garros totiž Djoković překvapivě prohrál proti Rakušanu Jürgenu Melzerovi a zažíval proto velmi těžké časy.

„Po vypadnutí z turnaje jsem plakal. Prožíval jsem těžké momenty. Chtěl jsem dokonce navždy skončit s tenisem. Viděl jsem všechno černě. Byl to ale velký zlom, protože po této porážce jsem se osvobodil a od té chvíle jsem ze sebe vypustil veškerý tlak a začal jsem hrát víc agresivně. Byl to zlomový moment,“ prozradil v rozhovoru pro Sky Sports v dubnu 2020.

Novak Djokovič
Zdroj: TASR/AP

V Monaku si otevřel vegetariánskou restauraci

Djoković miluje jídlo a svou vášeň ke gastronomii v dubnu roku 2016 přetavil do vlastní vegetariánské restaurace. Otevřel ji v Monte Carlu, kde žije ve své rezidenci mimo sezónu. Podnik se jmenuje Eqvita a jeho otevření popsal jako návrat domů. Jeho rodiče Srdjan a Dijana Djokovićovi totiž vlastní několik restaurací v Srbsku.

„Díky své rodině jsem vždycky miloval jídlo. Ale až jako sportovec se pro mě stalo něčím víc. Považuji ho za palivo, které určuje, jak hraji, jak se zotavuji a jak jsem na hřišti ostražitý. Velkou část svého profesionálního úspěchu připisuji své stravě,“ řekl Forbes.

Djoković ve své restauraci nabízí rostlinnou stravu s různými druhy cheesecaků, těstovin, kaší, salátů, polévek a zdravých sladkostí. Jeho oblíbeným jídlem jsou veganské cuketové lasagne s kešu ricottou a omáčkou marinara z červené papriky.

  

Chtěli ho diskreditovat sexuálním videem s modelkou

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108967 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jakou roli dostala známá srbská modelka pro zdiskreditování Djokovičovy osoby.
  • Kolik milionů už vydělal z turnajů.
  • Proč se nerad označuje za vegana a proč přestal jíst živočišné produkty.
  • Jak na kurtu vtipně napodoboval Nadala a další tenisty.
  • Ve kterém hollywoodském filmu si zahrál a co se s jeho scénou nakonec stalo.
  • Jaké charitativní projekty zorganizoval.
Domů
Sdílet
Diskuse