Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 20:20
Čas čtení 5:07
Radim Šlechta

Nejlepší alba týdne: Skillet potěší fanoušky metalu, češka Pam Rabbit debutuje a Cordae nabízí pohled na svět z ptačí perspektivy

Nejlepší alba týdne: Skillet potěší fanoušky metalu, češka Pam Rabbit debutuje a Cordae nabízí pohled na svět z ptačí perspektivy
Zdroj: Flickr/The Come Up Show/volně k užití
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Přinášíme výběr nejlepších desek týdne.

Týden se s týdnem sešel, což pro naši redakci znamená vybrat nejlepší desky, které čeští i světoví umělci v uplynulých sedmi dnech vydali. A je pravdou, že tenhle týden bylo opravdu z čeho vybírat. Vyšlo několik velmi vydařených alb i EP a mimo ně také řada povedených singlů napříč žánry. Pokud hledáš desky, které ti v dalším lednovém týdnu zvednou náladu, dovedou tě k zamyšlení nebo tě prostě jen budou provázet na cestě do práce nebo do školy, níže si určitě vybereš.

Výběr je totiž neobvykle pestrý, a to především, co se žánru týče. Na Spotify najdeš nové počiny metalových Skillet, indie folkových The Lumineers nebo třeba Cordae. Na své si tedy v následujícím výběru přijde opravdu každý. Nezapomeň nám vědět do komentářů, která deska v tobě nejvíc rezonuje a ze které se stane tvá nová oblíbenkyně. A dej nám vědět, pokud vyšlo něco, co bychom snad opominuli a co podle tebe fakt stojí za to poslat do sluchátek nebo repráků.

Doporučeno
10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2022 nejvíc hot 10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2022 nejvíc hot 11. ledna 2022 7:00

1. Pam Rabbit – Mom, I'm Lost

Výběr začínáme doma. Česká zpěvačka Pam Rabbit totiž vydala své debutové EP, na kterém najdeš šest anglických a jeden český track. Na featu v singlu we're all gonna fly se objevil také známý interpret Ben Cristovao.

„Jednou jsem ve škole dostala za úkol vytvořit přednášku o lidské imaginaci. Tenhle obyčejný domácí úkol mi změnil pohled na moji tvorbu. My jako lidé neumíme vymýšlet nic nového, ale náš mozek si pamatuje vjemy a vytváří mezi nimi nová spojení. Od doby, co tohle vím, brouzdám někdy hodiny na internetu a jen tak vědomě nasávám, co vidím,“ popisuje zpěvačka.

Na celku se Pam Rabbit zabývá problémy, které trápí ji samotnou i mladou generaci, kterou zastupuje. I přesto, že se jedná o debutový počin, již v roce 2020 reprezentovala zpěvačka a skladatelka Českou republiku v lokálním kole Eurovize. O produkci tracků se postaral Filip Vlček z kapely John Wolfhooker a píseň Little Boy si vzal na starost Enthic, který stojí za soundem Adama Mišíka. Debut Pam Rabbit je povedený a my Pamele držíme palce v další kariéře.

2. Skillet – Dominion

Pokud patříš mezi fanoušky tvrdé kytarové hudby, asi není třeba Skillet dlouho představovat. Americká rocková skupina po třech letech přichází s novým albem Dominion. Kapela tě během 45 minut provede celkem dvanácti sklabami, kterými se podle svých slov snaží oslavovat svobodu.

Doporučeno
Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? 10. listopadu 2023 15:05

„Tato deska je o oslavě svobody, osvobození od strachu. Chceme být tím, kým chceme být, říkat, co chceme říkat, věřit tomu, čemu chceme věřit. Doufáme, že se díky této desce budete cítit posíleni, inspirováni a připraveni to rozjet!“ popsali Skillet desku na Instagramu.

Pro kapelu představuje Dominion jedenácté studiové album a kapela jej již v minulosti popsala jako velmi agresivní dílo, které tě „praští přímo do obličeje“. Jeho silnou stránkou je pravidelné střídání mužského a ženského vokálu, které desce dodává skvělý kontrast. Tobě zase deska dodá pořádnou dávku nu-metalové energie.

3. Cordae – From a Bird's Eye View

Abychom trochu rozčísli vody popu a metalu, jako třetí jsme do výběru desek tohoto týdne zařadili novou desku rappera Cordae s názvem From a Bird's Eye View. Cordae tě potěší celkem čtrnácti tracky, které dohromady trvají 41 minut.

„Každý jeden song má v mém srdci speciální místo a všechny nalezly inspiraci v reálných událostech, emocích nebo zkušenostech, které jsem prožil,“ napsal umělec na Instagram. „Všechny vás prosím, abyste si album pustili v celku. Track po tracku bez přerušování a tak, jak jdou za sebou. Jako celek totiž funguje nejlépe,“ dodal.

Vedle skladeb, které vydal umělec sám za sebe, najdeš na desce také několik zajímavých tracků s ještě zajímavějšími spolupracemi. Těšit se můžeš třeba na Lil Wayna, který hostoval v písni Sinister, již v minulosti vydané coby singl. Cordae ale na desce spolupracoval i s Eminemem nebo s legendárním jazzovým skladatelem Steviem Wonderem.

4. Earl Sweatshirt – SICK!

V rapu ještě na chvíli zůstaneme. Earl Sweatshirt totiž nadchnul svoje fanoušky novým albem SICK!, které představuje umělcovu čtvrtou studiovou desku. Na tu nechal své příznivce čekat poměrně dlouho. Rozdíl mezi poslední dlouho hrající deskou a albem SICK! činí čtyři roky. O to víc si snad rapoví fandové 24 minut dlouhou desku, obsahující celkem deset skladeb užijí.

Doporučeno
Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze 3. listopadu 2023 15:00

Album je horkou novinkou, která vyšla v pátek 14. ledna 2022 u jeho nezávislé nahrávací společnosti Tan Cressida. Navazuje na Earlovo EP FEET OF CLAY z roku 2019. Poprvé o něm promluvil Earlův producent The Alchemist v září minulého roku. Počin si zároveň vede velmi dobře také mezi kritiky.

Pochvalu sklidil třeba od kritiků serveru The Guardian, kteří poukazují velmi trefně poukazují na to, že nihilismus, kterým album překypuje, je cosi jako vzpomínkou na sny v horečce. Filozofie ulice tě vtáhne a během deseti krátkých, většinou ani ne dvouminutových tracků, budeš mít pocit, jako by tě umělec skutečně pozval do svého života.

5. The Lumineers – BRIGHTSIDE

Určité odlehčení a skvělou desku na ospalá víkendová rána, kdy si prostě jen potřebuješ odpočinout, představuje nový celek od kapely The Lumineers s názvem BRIGHTSIDE. Na té ti dvojice představí deset skladeb, které stihneš přehrát za půl hodiny. Pro umělce představuje BRIGHTSIDE čtvrtou studiovou desku. Poslední s názvem III vyšla v roce 2019.

„Vzpomněli jsme si na své začátky ve sklepě v Denveru a uvědomili si, že to je něco, co skutečně funguje,“ popsali své album The Lumineers. Novou desku považují za své doposud nejvydařenější dílo. Podle jejich slov se jim podařilo vymanit se z perfekcionismu, který jejich tvorbu brzdil. Místo toho se prý nechali jen unášet energií tvorby, která zcela naplnila studio.

6. Baynk – ADOLESCENCE

Než se opět vrátíme k energickým trackům, ještě se chvíli zdržíme u alb spíše relaxačního směru. Nenáročnou deskou, kterou si můžeš pustit během náročného zkouškového období nebo během práce na důležitém projektu, představuje celek producenta a interpreta Baynka s názvem ADOLESCENCE. 

Doporučeno
Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“ Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“ 27. října 2023 15:05

Čekají tě veselé ambientní beaty a introspektivní texty, které původně ani neměly tvořit celek. Na to, že jsou tracky dobré natolik, aby poskládaly album, přišel umělec během minulého roku. Tehdy se vydal do Amsterdamu, aby se schoval před covidovou situací a mohl nerušeně pracovat na desce v prostředí, kde jej nebude nic rušit.

„Prošel jsem si obdobím, kdy jsem nebyl schopný nic napsat, což přičítám to tomu, že jsem měl stabilní a šťastný vztah, navíc se objevila pandemie a já byl pořád zavřený. Hudba ze mě prostě vyprchala. Znovu jsem prožíval všechny své první lásky a časy, kdy jsem našel vášeň pro hudební vyjádření, a navíc všechnu tu samotu a izolaci, která k tomuto období v životě patří. Bylo to opravdu katarzní. Ponořit se do vší té nostalgie bylo opravdu povzbuzující a pomohlo mi to postavit se tvůrčím způsobem na nohy,“ okomentoval album umělec.

Vlivem pandemie musel Baynk také zrušit turné, vydání alba to ale nenarušilo a pokud hledáš nostalgické a hřejivé vibes, které tě provedou nadcházejícím týdnem, tohle je pro tebe ta správná volba.

7. The Wombats – Fix Yourself, Not the World

Jak jsme slibovali, výběr desek ukončíme opět trochu energičtějším způsobem. Překvapila nás totiž indierocková deska kapely The Wombats s názvem Fix Yourself, Not the World. Dohromady na ní najdeš dvanáct skladeb rozprostřených do nabitých čtyřiceti minut. Pátá studiová deska je opravdu propracovaná a kytarové aranže tě zvednou ze židle.

Doporučeno
Milovali je tví rodiče a ty budeš taky. The Rolling Stones vydávají možná poslední desku v životě. A je boží! Milovali je tví rodiče a ty budeš taky. The Rolling Stones vydávají možná poslední desku v životě. A je boží! 20. října 2023 12:12

„Všimli jsme si, že roky 2020 a 2021 vážně komplikují mezilidské vztahy. Měli jsme pocit, že lidé kolem mě se opravdu trápí. Pro nás se píseň If You Ever Leave, I'm Coming With You dotýká všech těchto skutečností a klade otázku: Jsou to okolnosti, které lidi zbytečně stresují? Nebo okolnosti vrhají světlo na vzájemnou nesnášenlivost lidí?“ popsala kapela v rozhovoru pro Noise 11.

Ať už sáhneš po Skilletech, zůstaneš v Čeku s Pam Rabbit nebo si pustíš jednu z rapových desek, rozhodně neuděláš chybu. S dalším výběrem se ti přihlásíme zase za týden a počítáme, že bude opět na co se těšit.

Domů
Sdílet
Diskuse