Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 16:55
Čas čtení 1:27
Vojtěch Vanda

VIDEO: Nad Českem proletěl velmi jasný bolid. Byl skoro jasnější než Měsíc

VIDEO: Nad Českem proletěl velmi jasný bolid. Byl skoro jasnější než Měsíc
Zdroj: Flickr/Bill Dickinson/volně k užití (ilustrační obrázek)
TECH
Uložit Uložené

Z pádu bolidu, což je velmi vzácný přírodní úkaz, existuje spousta videozáznamů a fotografií.

Pozorovatelé nebe kolem České republiky mohli být svědky velmi vzácného přírodního úkazu. Nad česko-slovenským pomezím se ve čtvrtek odpoledne objevil bolid, tedy jasně zářící meteor, jenž svým jasem na chvíli „zastínil“ i Měsíc. Vesmírný objekt byl vidět i několik set kilometrů od své dráhy. Vědci následně v pátek objasnili, o co vlastně šlo. 

Doporučeno
Kilometr široký asteroid v příštím týdnu proletí blízko kolem Země Kilometr široký asteroid v příštím týdnu proletí blízko kolem Země 13. ledna 2022 14:16

Zprávu o padajícím bolidu zpracoval pracovník Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Spurný, jehož tým podle České astronomické společnosti patří ve svém oboru k nejlepším na světě. Spurný popsal, že meteoroid o hmotnosti 3 kilogramů a průměru 10 centimetrů vstoupil do atmosféry ve čtvrtek 18 hodin 8 minut a 17 sekund středoevropského času.

„V důsledku tření s atmosférou se jeho povrch nahřál a začal svítit natolik, že byl detekovatelný našimi přístroji,“ napsal odborník. „Tento počáteční bod byl ve výšce 96 km nad zemí nad Beskydami právě v blízkosti Lysé hory. Těleso se v té době pohybovalo rychlostí 32 km/s a po dráze skloněné k zemskému povrchu 23 stupňů pokračovalo v letu přibližně jihozápadním směrem,“ pokračoval s tím, že jeho jasnost dokonce 2 sekundy prakticky dosáhla jasnosti Měsíce těsně před úplňkem.

Nad Starým Hrozenkovem na Slovácku se začal meteor rozpadat a vyhasl někde nad slovenskou Senicou. Podle Spurného žádný významný úlomek na zem nedopadl, jelikož se drtivá většina hmoty spotřebovala během průletu.

„Před srážkou se Zemí tento meteoroid obíhal Slunce po relativně výstředné eliptické dráze . (...) V přísluní se meteoroid dostával poměrně blízko ke Slunci, dokonce blíže než je dráha planety Merkur a v odsluní se pohyboval za dráhou planety Mars v oblasti hlavního pásu asteroidů. Jeden oběh kolem Slunce tomuto malému meziplanetárnímu tělesu, pravděpodobně malému úlomku asteroidu, trval 2.8 pozemských roků,“ konstatoval vědec.

Na internetu se začala objevovat videa pozorovatelů vesmírných objektů. Záznamy jsou dostupné i z kamer sítě allsky7.net.

Pokud by se i tobě stalo, že bys měl po ruce kameru a na nebi znovu padal nějaký bolid, Česká astronomická společnost sdílela formulář, na kterém můžeš vzácný jev zaznamenat. Vědci následně materiály zkoumají a popisují dráhy jednotlivých těles. 

Domů
Sdílet
Diskuse