Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2022 19:47
Čas čtení 0:56
Viktor Kniš

Pomohl zachránit život Miroslavu Štrbákovi. MMA bojovník Igor Daniš popsal, co se dělo, když jeho kolega dostal infarkt

Pomohl zachránit život Miroslavu Štrbákovi. MMA bojovník Igor Daniš popsal, co se dělo, když jeho kolega dostal infarkt
Zdroj: Oktagon MMA
SPORT OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Daniš přiznává, že si narychlo nedokázal vzpomenout, jak správně podat první pomoc, ale věděl, že něco dělat musí. Nakonec to, naštěstí, dopadlo dobře.

Když MMA zápasník Miroslav Štrbák dostal na tréninku infarkt, život mu pomohl zachránit duchapřítomný kolega Igor Daniš. Ten pro Sport24 popsal, co události předcházelo, ale i následné chvíle hrůzy.

„Kluci měli zápasnický trénink, já jsem měl silový ve vedlejší místnosti. Šel jsem si ještě zaboxovat na boxovací pytel, po jednom kole jsem uviděl Mira sedět u zdi. Šel jsem za ním a zjistil jsem, že nesedí, ale je opřený o zeď a není při vědomí. Zakřičel jsem na kluky, zkusil jsem, jestli Miro dýchá, jestli má tep a nemá zapadlý jazyk. Dýchal velmi těžko, tep jsem mu ani nenahmatal, jazyk zapadlý neměl,“ vzpomínal Daniš.

Doporučeno
Fotbalista zachránil život svému soupeři, který během zápasu dostal infarkt Fotbalista zachránil život svému soupeři, který během zápasu dostal infarkt 14. ledna 2022 10:04

Tvrdí, že si následně nebyl jistý, jak přesně mu má podat první pomoc, ale věděl, že je důležité, aby něco udělal.

„Nedokázal jsem pořádně vyhodnotit, jestli mám provést 30 stlačení ku 2 vdechům nebo 5 ku 1. Nakonec jsem nad tím přestal přemýšlet a řekl jsem si, že je lepší dělat něco než nic, a zvolil jsem metodu 5 ku 1. Improvizoval jsem, dělali jsme to až do příjezdu první pomoci,“ řekl profesionálním MMA zápasník.

Miroslav Štrbák dostal během tréninku v OFA (Octagon Fighting Academy) infarkt 5. ledna 2022. Informaci pro Refresher potvrdila jeho manažerka Nina Sedláková. Už krátce po infarktu byl podle nejbližších ve stabilizovaném stavu, aktuálně podle informací od rodinných příslušníků Štrbák dýchá samostatně bez pomoci přístrojů.

Miroslav Štrbák má na profesionální úrovni bilanci 19 výher, 10 proher a jednu remízu.

Miroslav Štrbák
Zdroj: Oktagon MMA
Zpět
Sdílet
Diskuse