Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2022 15:54
Čas čtení 1:57
Vojtěch Vanda

Každé 4 vteřiny zemře člověk kvůli sociálním nerovnostem, tvrdí Oxfam. Ti nejbohatší své jmění během covidu zdvojnásobili

Každé 4 vteřiny zemře člověk kvůli sociálním nerovnostem, tvrdí Oxfam. Ti nejbohatší své jmění během covidu zdvojnásobili
Zdroj: WFP
ZAJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Extrémní sociální nerovnosti mají za výsledek více než chudobu. Umírají kvůli ní lidé, tvrdí mezinárodní charitativní organizace Oxfam.

Vyšší zisky nejbohatších znamenají problémy nebo dokonce smrt pro ty nejchudší. Mezinárodní charitativní organizace Oxfam zveřejnila zprávu před setkáním Světového ekonomického fóra, v níž upozorňuje na korelaci mezi zisky nejbohatších, kdy 10 nejbohatších lidí zdvojnásobilo své jmění během pandemie, a strádáním chudých, během nějž 21 tisíc z nich denně přijde o svůj život kvůli sociálním nerovnostem. Toto číslo je ale pouze konzervativním odhadem, ve skutečnosti může být vyšší.

Doporučeno
Elon Musk: Okamžitě dám 6 miliard dolarů na ukončení světového hladomoru, pokud mi OSN popíše, jak přesně jej vyřeší Elon Musk: Okamžitě dám 6 miliard dolarů na ukončení světového hladomoru, pokud mi OSN popíše, jak přesně jej vyřeší 1. listopadu 2021 10:39

Metoda, kterou charitativní organizace k takovým číslům došla je založena na číslech ze seznamu nejbohatších lidí světa magazínu Forbes a ročníkových dat ze Zprávy o globálním bohatství banky Credit Suisse, která vede záznamy o distribuci světového bohatství až do roku 2000. 

Data magazínu Forbes jsou založena na hodnotě jmění každého z hodnocených, od nichž se odečtou dluhy. BBC píše, že tím, že data nezapočítávají příjem jednotlivců, byla metoda kritizována, jelikož to znamená, že student s vysokým dluhem ale pravděpodobným vysokým příjmem v budoucnu bude považován za člověka žijícího v chudobě. To ale nemění nic na základních zjištěních.

Bohatí jsou bohatší o 15 bilionů korun

Organizace tvrdí, že mění miliardářů vzrostlo během koronavirové pandemie více než za posledních 14 let. V Evropské unii a ve Velké Británii narostli mění miliardářů celkově o 642 miliard euro (15,6 bilionu korun), což je vzrůst o 46 %, přičemž 90 % lidí v roce 2021 hodnota jejich jmění klesla. Momentálně 107 nejbohatších lidí v Evropské unii a ve Velké Británii má větší jmění než 179 milionů nejchudších obyvatel.

„Extrémní nerovnost je způsob ekonomického násilí, kdy nařízení a politická rozhodnutí osnují jmění a moc bohatých. Přitom některé z nich přímo ubližují většině lidí na celém světě a samotné planetě také,“ uvedla vedoucí organizace Oxfam v Evropské unii Evelien van Roemburg

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Peníze, které bohatí inkasují, by mohly podle organizace zamezit tomu, aby kvůli sociálním nerovnostem umíralo, dle jejich výpočtů, 21 tisíc osob denně, respektive jeden člověk za čtyři sekundy. Oxfam se snaží agitovat za daně bohatým, které by mohly ušetřit nejchudším lidem těžké životy.

Kdyby se v Evropské unii a Velké Británii uplatňovala roční daň z bohatství na majetek miliardářů a multimilionářů, vybralo by se 424 miliard eur (10,3 bilionu korun). Tyto peníze jsou stočtyřicetinásobkem příspěvku do programu COVAX, který byl zřízen pro darování vakcín nejchudším zemím.

V posledních dvou letech se ale v bohatých zemích nepovedlo zvýšit daně bohatým a to i přes vysokou cenu boje s pandemií. Organizace proto žádá vlády o to, aby zavedly daně pro bohaté v podobě férových a efektivních daní. „Nerovnosti v takové míře se dějí proto, že to někdo chce, ne náhodou,“ uvedla výkonná ředitelka Oxfam International Gabriela Bucher. „Nejenže nás naše ekonomické struktury oslabily, ale zároveň dovolily těm nejbohatším zneužít pandemii pro svůj prospěch,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse