Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2022 17:04
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Globální oteplování zvyšuje riziko předčasného porodu a dětské obezity

Globální oteplování zvyšuje riziko předčasného porodu a dětské obezity
Zdroj: Jenny Evans/Getty Images
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Studie publikoval vědecký časopis Pediatric and Perinatal Epidemiology

Vědci po celém světě zjistili, že vysoké teploty a znečištění ovzduší může mít negativní dopad na vývoj plodu během těhotenství nebo na kojence. Své výsledky publikovali v odborném časopise Pediatric and Perinatal Epidemiology.

Podle výsledků jedné ze studií souvisí zvyšující se teplota planety s rychlým přibíráním na váze u dětí. To může mít za následek jejich obezitu v pozdějším věku. Právě souvislost mezi globálním oteplováním a rychlým přibíráním na váze v prvním roce života dítěte zjistili v Izraeli, kde vědci analyzovali celkem 200 tisíc narozených dětí. Ukázalo se, že děti vystavené vyšším teplotám měly o 5 % vyšší riziko rychlého přibírání na váze.

Vysoké teploty zvyšují také riziko předčasného porodu. Například v australském Novém Jižním Walesu bylo v pěti procentech nejteplejších míst ve státě o 16 % vyšší riziko předčasného porodu. „Riziko předčasného porodu se pravděpodobně zvýší s očekávaným nárůstem globálních teplot a veder – to může být do budoucna vážný problém,“ cituje britský The Guardian vědce pod vedením Edwarda Jegasothyho z University of Sydney.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Jiná studie provedená v Kalifornii zase ukázala, že pokud je plod vystaven kouři z lesních požárů, je u něj dvakrát vyšší riziko vrozené vady. Konkrétně šlo o vadu zvanou gastroschíza. Zjednodušeně se jedná o rozštěp dutiny břišní. Ta se zcela neuzavře, dítěti tak mohou vylézat ven střeva nebo jiné orgány.

Vědci zkoumali dva miliony porodů. Ve 40 procentech případů žila matka v okruhu 15 mil od lesního požáru, které měly za následek zhoršení kvality ovzduší. V jejich případě vzrostlo riziko vrozené vady až o 28 procent.

Kvalita ovzduší má podle vědců vliv také na samotné početí. V Dánsku se studie zaměřila na deset tisíc párů, které se snaží otěhotnět přirozenou cestou. Zjistilo se, že pokud se zvýšil počet znečišťujících částic v ovzduší, vedlo to ke snížení úspěšných početí o osm procent.

Domů
Sdílet
Diskuse