Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. ledna 2022 20:46
Čas čtení 1:05
Ema Stanovská TASR

Rakouský parlament schválil velkou většinou povinné očkování proti covidu. Za porušení hrozí pokuta až 3600 eur

Rakouský parlament schválil velkou většinou povinné očkování proti covidu. Za porušení hrozí pokuta až 3600 eur
Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU RAKOUSKO
Uložit Uložené

Všeobecnou očkovací povinnost proti onemocnění covid-19 schválilo Rakousko jako první země v rámci Evropské unie.

Dolní komora rakouského parlamentu ve čtvrtek schválila návrh zákona o povinném očkování proti onemocnění covid-19 pro osoby od 18 let. 

Všeobecnou očkovací povinnost Rakousko schválilo jako první země v rámci Evropské unie. Vztahovat se bude na všechny dospělé obyvatele země od 1. února.

Výjimku budou mít těhotné ženy a všichni, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů. Ti, kteří se uzdravili, jsou osvobozeni od povinnosti očkovat se do 180 dnů po nákaze covidem. Za porušení očkovací povinnosti hrozí sankce podle příjmu až do výše 3600 eur (zhruba 87 tisíc korun).

Zákon ještě bude muset (zřejmě 3. února) schválit i Spolková rada, tedy parlamentní komora spolkových zemí, což se ale považuje za formalitu.

Pro hlasovaly téměř všechny parlamentní strany

„Vakcinace je pro naši společnost příležitostí, jak dosáhnout trvalé svobody, protože tento virus nás už nemůže dále omezovat,“ řekl novinářům ještě před debatou v parlamentu kancléř Karl Nehammer.

Před začátkem hlasování v Národní radě se před Hofburgem v centru Vídně sešli odpůrci povinného očkování. Jelikož během zasedání parlamentu jsou shromáždění v okolí 300 metrů od jeho sídla zakázána, tento protest byl rozpuštěn. Kolem 9:30 se podle policie sešlo přibližně 200 osob v okolí ulice Mariahilfer Straße, parku Volksgarten a náměstí Josefsplatz. V centru Vídně došlo kvůli protestům i k dočasnému narušení dopravy.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy 1. února 2024 9:51

Návrh zákona vypracovala vládní koalice složená z konzervativní Rakouské lidové strany (ÖVP) a Zelených společně se dvěma ze tří opozičních stran – se sociálními demokraty z SPÖ a s liberály ze strany NEOS. Proti tomuto kroku ale ostře vystupuje krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Vláda oznámila plány na přijetí povinného očkování v listopadu.

Do středy bylo v Rakousku plně očkováno 71,8 % z téměř devítimilionové populace.

Domů
Sdílet
Diskuse