Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2022 15:05
Čas čtení 1:37
Radim Šlechta

FOTO: Czech Press Photo má svého vítěze. Autor zachytil ničivou sílu přírody

FOTO: Czech Press Photo má svého vítěze. Autor zachytil ničivou sílu přírody
Zdroj: Czech Press Photo/Petr Topič
NEWS
Uložit Uložené

Porota Czech Press Photo určila vítěze prestižní soutěže. Petr Topič na své fotografii skvěle zachytil nešťastné události na Moravě.

Prestižní fotografická soutěž Czech Press Photo má svého vítěze. Stal se jím snímek Petra Topiče z mediálního domu Mafra a.s.. Zobrazuje ničivé dopady tornáda na Moravě, které proměnilo životy mnoha tamních rodin, a nese název Zkáza. Informace o vítězi sdělila porota na sociálních sítích Czech Photo a Národního muzea ve čtvrtek v poledne. Výstavu fotek si můžeš prohlédnout právě v Národním muzeu do konce května.
 

Fotografie s názvem Zkáza zvítězila v kategorii Aktualita a dohromady soupeřila s více než čtyřmi tisíci snímků od 250 autorů z Česka i Slovenska. Porota ji podle slov jejího předsedy Petra Mlcha vybrala kvůli tomu, že pochází ze série a funguje také jako samostatný snímek. Zaujala ji prý proto, že zachycuje sílu přírody.

„Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Tato nečekaná událost byla výzvou pro novináře, fotografy i pro veřejnost. Zejména v tom ohledu, jak citlivě k situaci přistoupit a zaznamenat ji,“ popsal Mlch.

Czech Press Photo
Zdroj: Czech Press Photo/Petr Topič

Fotografové letos soutěžili v osmi kategoriích: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Portrét, Lidé, o kterých se mluví, Umění a kultura, Sport a Člověk a životní prostředí. Nově se také vyhlásily i výsledky Czech Photo Junior pro mladé fotografy ze základních a středních škol. Ti podle věku soutěžili ve třech kategoriích. Fotografie vybíral Petr Mlch, šéfredaktor fotobanky ČTK, Alžběta Jungrová ze 400ASA, Adrian Evans, ředitel Panos Pictures, Sean Gallup, fotograf Getty Images a Jan Zátorský z Mafra, a.s.. 

Kompletní výsledky najdeš v tabulce níže.

Kategorie Jméno výherce Společnost Název fotografie/série
Aktualita Petr Topič Mafra, a.s. Zkáza
Reportáž Lukáš Bíba Economia, a.s. Druhá a třetí vlna
Každodenní život David W Černý Reuters Jedna pandemie, jedno město, jeden člověk
Portrét Michael Tomeš Intro Jaroslav Róna
Lidé, o kterých se mluví Petr Topič Mafra, a.s Volební kampaň Andreje Babiše
Umění a kultura Lukáš Bíba Economia, a.s. Cesty
Sport Roman Vondrouš ČTK Věrní fanoušci
Člověk a životní prostředí Michal Fanta # Ptačí chřipka
Mladší žáci Martin Havel # Stíny
Starší žáci Arthur Čech # Záchrana tuleňů
Studenti středních škol Stella Lišková # Malá horolezkyně

Výstavu si můžeš prohlédnout v Národním muzeu od 21. ledna každý den od 10 do 18 hodin. „Jsem velice rád, že se výstava Czech Press Photo koná i letos opět v Národním muzeu. Když jsme v loňském roce otevírali vůbec poprvé společně výstavu Czech Press photo 2020, věřil jsem, že se z toho stane hezká tradice a naše spolupráce bude pokračovat i v příštích letech.“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Czech Press PhotoCzech Press PhotoCzech Press PhotoCzech Press Photo
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse