Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2022 18:34
Čas čtení 0:57
Eduard Starkbauer

Pokud lidstvo nezmění současné návyky, do roku 2040 bude v oceánech více plastů než ryb

Pokud lidstvo nezmění současné návyky, do roku 2040 bude v oceánech více plastů než ryb
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

O znepokojivé prognóze hovoří tisková zpráva, která vyšla u příležitosti zasedání Environmentálního shromáždění OSN.

Každý rok se na světě vyrobí asi 367 milionů tun plastového odpadu. To podle Brussels Times představuje ekvivalent hmotnosti celé lidské populace, která je i v důsledku znečištění vystavena zdravotním a environmentálním rizikům. Velká část z něj končí přímo v oceánech.

Odborník na oceány z Environmentální investigativní agentury (EIA) je v její nejnovější tiskové zprávě přímočarý: „Tiká nám časovaná bomba. Pokud bude přívalová vlna znečištění pokračovat beze změny, předpokládaná hmotnost 646 milionů tun plastového odpadu v oceánech překročí do roku 2040 celkovou hmotnost všech ryb.“

Zprávu vydala EIA u příležitosti pátého zasedání Environmentálního shromáždění OSN v Nairobi, kterého se zúčastní představitelé 193 zemí, korporací a občanské společnosti.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa EIA News (@eia_news)

EIA považuje současný trend výroby nových plastů za neudržitelný a zdůrazňuje, že je v přímém rozporu s možností zachování zdravého a obyvatelného životního prostředí. List Brussels Times předpokládá, že řešení problému se ukrývá jedině v silné mezinárodní spolupráci.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

I když firmy a státy představují částečné pozitivní kroky, závazný zákonný rámec, který by globální množství nových plastů dostal do udržitelných mezí, stále chybí. Bez změny v tom, jak státy plast používají, recyklují a v neposlední řadě i omezují, tento problém nikdy nevyřešíme.

List Brussels Times zmiňuje iniciativu, v níž se 70 nadnárodních korporací včetně Coca-Coly, Danone či Unlever zavázalo k respektování budoucích směrnic z dílny Organizace spojených národů (OSN). Považuje ji ale za pokrytecký nástroj greenwashingu od firem, které za znečištění plasty nesou největší vinu.

Domů
Sdílet
Diskuse