Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. ledna 2022 11:47
Čas čtení 1:10
Martin Adam Pavlík TASR

Velká Británie obvinila Moskvu ze snahy nastolit na Ukrajině proruskou vládu. Odmítla však poskytnout důkazy

Velká Británie obvinila Moskvu ze snahy nastolit na Ukrajině proruskou vládu. Odmítla však poskytnout důkazy
Zdroj: TASR
POLITIKA RUSKO UKRAJINA VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Moskva v reakci na tvrzení z Londýna vyzvala britský resort diplomacie, aby přestal s provokativními aktivitami a se šířením nesmyslů.

Velká Británie obvinila v sobotu Kreml ze snahy dosáhnout toho, aby se na Ukrajině ujal moci proruský lídr. Podle Londýna ruští zpravodajští důstojníci rovněž kontaktovali několik bývalých ukrajinských politiků v rámci plánů na invazi. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Doporučeno
Američané chtějí z Ukrajiny údajně od pondělí evakuovat některé diplomaty a jejich rodiny. Mají strach o jejich bezpečnost Američané chtějí z Ukrajiny údajně od pondělí evakuovat některé diplomaty a jejich rodiny. Mají strach o jejich bezpečnost 23. ledna 2022 9:42

Britské ministerstvo zahraničních věcí odmítlo poskytnout důkazy svých obvinění, která přišla v době vysokého napětí mezi Ruskem a Západem v souvislosti s hromaděním ruských vojáků nedaleko hranic Ukrajiny.

Britské ministerstvo v prohlášení z pozdního pátečního večera uvedlo, že má informace, podle nichž ruská vláda uvažuje o bývalém ukrajinském poslanci Jevheniju Murajevovi jako o možném kandidátovi do čela proruského vedení.

Donbas, Ukrajina, Rusko
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak

Podle prohlášení má Londýn informace i o tom, že ruské zpravodajské služby udržují kontakty s četnými bývalými ukrajinskými politiky včetně představitelů spojených s exprezidentem Viktorem Janukovyčem.

Britská ministryně zahraničí Liz Truss uvedla, že tyto informace vrhají světlo na rozsah ruských aktivit zaměřených na rozvrácení Ukrajiny a jsou pohledem na uvažování Kremlu.

Murajev, předseda malé mimoparlamentní proruské strany Naši, se staví proti integraci Ukrajiny se Západem. V průzkumu z prosince 2021 skončil jako sedmý mezi kandidáty prezidentských voleb v roce 2024.

Putin, Biden, Rusko, Ukrajina, vojna
Zdroj: TASR/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo

„Britské ministerstvo zahraničních věcí se zdá být zmatené. Není to moc logické. Mám zákaz vstupu do Ruska. Nejen to, ale zkonfiskovali tam i peníze z firmy mého otce,“ řekl Murajev pro britské noviny Observer.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Bílý dům označil vyjádření britské vlády za hluboce znepokojující s tím, že USA podporují demokraticky zvolenou ukrajinskou vládu. „Ukrajinci mají svrchované právo určit si vlastní budoucnost,“ řekla mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost.

Moskva v reakci na tvrzení z Londýna vyzvala britský resort diplomacie, aby přestal s provokativními aktivitami a se šířením nesmyslů. „Dezinformace šířené britským ministerstvem zahraničních věcí jsou dalším důkazem, že právě země NATO stupňují napětí kolem Ukrajiny,“ řekl představitel ruského ministerstva zahraničních věcí pro agenturu TASS.

Domů
Sdílet
Diskuse