Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2022 16:42
Čas čtení 1:18
Martin Adam Pavlík

Rusové napadnou Ukrajinu ze všech stran, varují analytici. Tvrdí, že půjde o největší vojenskou ofenzívu od druhé světové války

Rusové napadnou Ukrajinu ze všech stran, varují analytici. Tvrdí, že půjde o největší vojenskou ofenzívu od druhé světové války
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
POLITIKA RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

„Svět je na prahu největší vojenské ofenzívy od druhé světové války,“ varují analytici. Předpokládají, že diplomatická jednání nikam nepovedou.

Analytici Alexander Vindman z University of Johns Hopkins a Dominic Cruz Bustillos z Lawfare Institute v rozsáhlé analýze pro server Foreign Affairs předpovídají, že ruský prezident Vladimir Putin má v plánu velkou vojenskou akci s cílem zničit ukrajinskou armádu a průmyslovou, energetickou i dopravní infrastrukturu a rychle se stáhnout.


„Svět je na prahu největší vojenské ofenzívy od druhé světové války,“ varují. Vindman a Bustillos přiblížili tři nejpravděpodobnější scénáře vývoje konfliktu a myslí si, že Putin by chtěl útokem udělat z Ukrajiny rozpadlý stát, který nebude pro Rusko hrozbou ani inspirací pro ruskou demokratickou opozici.

Ukrajina, Vojsko, Rusko, vojna, Donbas
Zdroj: x

Upozorňují zároveň na to, že diplomatická jednání nikam nepovedou, protože Rusko, Ukrajina ani Západ nemají kam ustupovat. Tím nejmírnějším scénářem je podle analytiků ruské uznání nezávislosti dvou „republik“ v okupovaných částech Doněcké a Luhanské oblasti, ovšem to by jen potvrdilo současný stav, se kterým Kreml není spokojen.


Jako druhou pravděpodobnou možnost vidí omezený útok za účelem dobytí malého území v pohraničí, případně celého černomořského pobřeží. Znamenalo by to, že by Ukrajina přišla o důležité přístavy, přičemž Rusko by to mohlo rozšířit dodávky vody kanálem z Dněpru na Krym.

Ukrajina, Vojsko, Rusko, vojna, Donbas
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Jak dále varuje skupina odborníků, vyžadovalo by to náročný a krvavý boj ve městech a dlouhodobou okupaci území s nepřátelským obyvatelstvem, která by vyústila v trvalý odboj. Za nejpravděpodobnější scénář označují ten třetí a nejhrozivější. Předpovídají v něm, že Rusko napadne Ukrajinu doslova ze všech stran.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Ze země, ze vzduchu i z moře. Z jihu, východu a severu. Předpokládají, že by Rusové co nejrychleji ovládli vzdušný prostor a následně by útočili směrem na Charkov a Sumy, po pobřeží Azovského a Černého moře. Předpokládají také výpad z Běloruska na Kyjev, což by Ukrajině zablokovalo přesun posil na jih.


Ruské jednotky by se podle nich vyhnuly příliš riskantním a nákladným útokům na velká města a dobývaly by jen území potřebná pro přibližování se k cílům ostřelování. Mezi nimi by byly továrny vyrábějící nebo vyvíjející pokročilé vojenské technologie včetně protilodních střel Neptun, balistických raket krátkého dosahu Hrim-2 nebo raketových systémů Sapsan.

Domů
Sdílet
Diskuse