Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2022 15:26
Čas čtení 1:07
Adam Novosad

Leonardo DiCaprio varuje: Máme před sebou 9 nejdůležitějších let života, jinak to nevypadá dobře

Leonardo DiCaprio varuje: Máme před sebou 9 nejdůležitějších let života, jinak to nevypadá dobře
Zdroj: Netflix
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA LEONARDO DICAPRIO
Uložit Uložené

Herec okomentoval i svoji roli ve filmu Don't Look Up.

Leonardo DiCaprio v novém rozhovoru upozorňuje lidstvo, že máme před sebou devítileté okno, které bude nejdůležitější v našich životech. Pokud se teplota planety zvedne o 1,5 stupně Celsia, zahřejí se nám oceány, roztají ledovce i tundra a svět už nikdy nebude takový jako dříve, řekl pro Deadline.

„V životě mám dvě velké vášně – herectví a ochranu přírodního světa s tím, že se snažím svět informovat o klimatické krizi. Myslím si, že existuje celosvětový pocit úzkosti z toho, že stávající mocní – soukromý sektor i vlády – nedělají tento přechod dostatečně rychle. Máme doslova jen devítileté okno,“ konstatoval DiCaprio v rozhovoru.

Běžné lidi vyzývá, aby nezůstávali pasivní, protože jen kolektivní spoluprací lze klimatické změně zabránit. „Jestli jsi jednotlivec, musíš se začít zapojovat. Musíš volit lidi, které tento problém trápí a vědu berou seriózně. A na státní ani regionální úrovni bychom neměli mít žádné volené lídry, kteří neposlouchají vědu,“ uvedl herec.

Netflix
Zdroj: Netflix

Spojené státy americké podle DiCapria nevyvíjejí dostatek aktivit k tomu, aby oteplování planety zabránily. „Musíme být vzorem pro zbytek světa. Jsme neuvěřitelně bohatá země a musíme tuto proměnu provést,“ řekl herec.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

„Většina uhlíku, který jsme vypustili do ovzduší, byla zatím pohlcena oceány. Zatím nepociťujeme reálný dopad klimatické změny a naše oceány se zahřívají rekordní rychlostí,“ upozorňuje se slovy, že to nejhorší nás teprve čeká.

Na margo svého filmu Don't Look Up řekl, že sice pravděpodobně nic nezmění, ale minimálně vyvolává diskuse o tom, co se ve světě děje.

„Jsem rád, že vytváří konverzaci. Tento film sledují lidé po celém světě a mezi světovou komunitou panuje pocit úzkosti. Kdo ví, jestli film dokáže cokoliv změnit, ale jsem rozhodně hrdý, že jsem součástí uměleckého počinu jako tento. Jak řekla Jennifer Lawrence ve filmu, alespoň jsme to zkusili,“ uzavírá DiCaprio.

Domů
Sdílet
Diskuse