Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2022 9:22
Čas čtení 0:31
Kamila Šebestová

Teleskop James Webb se dostal do finální destinace vzdálené milion mil od země. Vědci ho nazývají strojem času

Teleskop James Webb se dostal do finální destinace vzdálené milion mil od země. Vědci ho nazývají strojem času
Zdroj: NASA
NEWS NASA
Uložit Uložené

„Od odhalení záhad vesmíru nás dělí jen jeden krok,“ řekl člen NASA Bill Nelson.

Největší teleskop na světě se dostal do svého cíle vzdáleného milion mil od země. James Webb bude pozorovat první hvězdy, které se vytvářely těsně po vzniku vesmíru. „Od odhalení záhad vesmíru nás dělí jen jeden krok,“ řekl člen NASA Bill Nelson. 

Vědci nazývají teleskop také strojem času, jelikož jim umožní dostat se ke zcela prvním galaxiím starým 13 miliard let. Od Velkého třesku je tak bude dělit jen 100 milionů let. James Webb bude hledat také stopy po mimozemském životě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený NASA (@nasa)

Teleskop vědci stavěli 30 let, informuje The Guardian. Přinese nové snímky vesmíru, které by vědcům umožnily nastartovat nové výzkumy. Jeho výroba stála 10 miliard dolarů. Vědci na něm pracovali od 80. let. 

„Vítej doma, Jamesi Webbe,“ napsala NASA o největším teleskopu. „Nemůžeme se dočkat prvních snímků vesmíru, které uvidíme v létě.“

Domů
Sdílet
Diskuse